Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Opportuna το καινούριο βιβλίο του καλού μας συνεργάτη Νικόλα Σεβαστάκη (καθηγητή Πολ. Φιλοσοφίας στο ΑΠΘ) το οποίο τιτλοφορείται “Δοκιμές και Αναγνώσεις”.
Όπως αναγράφεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου “Το τρίπτυχο λογοτεχνία, φιλοσοφία, πολιτική ορίζει τα ενδιαφέροντα της συγκεκριμένης συλλογής δοκιμίων. Πρόκεται για ασκήσεις ανάγνωσης στο ευρύ πεδίο της ευρωπαϊκής νεωτερικότητας. Για συναντήσεις με στιγμές της ιδεολογίας και το βλέμμα του νεωτερικού συγγραφέα. Για ανταποκρίσεις στην εμπειρία της ποίησης και στα πάθη της κριτικής. Στο επίκεντρο του βιβλίου βρίσκεται η δύσκολη και συχνά εχθρική επαφή της πολιτισμικής και της κοινωνικής κριτικής. Στο επίκεντρο του βιβλίου βρίσκεται η δύσκολη και συχνά εχθρική επαφή της πολιτισμικής και της κοινωνικής κριτικής. Σε τι απότ αδύο πρέπει να δοθεί προτεραιότητα; Στο ότι ο κόσμος μας είναι, ενεχομένως, περισσότερο ρηχός ή στο ότι αποδεικνύεται καθημερινά βαθύτατα άδικος και σκληρός; Οι αποκρίσεις στο παραπάνω ερώτημα είναι διαφορετικές και πολύ συχνά αλληλοσυγκρουόμενες.
Το γεγονός είναι ότι από τις απαρχές του δέκατου ένατου αιώνα το αισθητικό πνεύμα του μοντέρνου αμύνεται στις προκλησεις της απομάγευσης του κόσμου καταφεύγοντας στην περιφρόνηση για τη δημοκρατία και την αξία της ισότητας. Και ο κόσμος της λογοτχνίας θα προσεταιριστεί την ολιγαρχική ιδέα ακόμα και αν ανιστέκεται στις ολοκληρωτικές τάσεις της ιδεολογίας.“