in ,

Διαμαρτυρία συλλόγων γονέων και εκπαιδευτικών στο κτίριο Χίτζου- Κινδυνεύουν τα παιδιά μας από τον αμίαντο

Διαμαρτυρία συλλόγων γονέων και εκπαιδευτικών στο κτίριο Χίτζου- Κινδυνεύουν τα παιδιά μας από τον αμίαντο

Μια υγειονομική βόμβα αμιάντου βρίσκεται λίγα μέτρα από σχολικά συγκροτήματα όπου βρίσκονται το 2ο Γυμνάσιο, το 2ο ΓΕΛ Πολίχνης και το 4ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης. Η υπόθεση αφορά το πρώην εργοστάσιο Χίτζου, το οποίο φέρεται να ανήκει στην  ALPHA BANK που βρίσκεται επί της οδού Λεωφόρου Στρατού, στο ύψος του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου στο οποίο έχει αναπτυχθεί μια εστία μόλυνσης λόγω της ύπαρξης στερεών αποβλήτων από τα συντρίμμια αμιάντου. Όπως καταγγέλλουν σύλλογοι γονέων αλλά και διδάσκοντες των σχολείων της περιοχής η πολιτεία αλλά και η τράπεζα που έχει προχωρήσει στις νομικές διαδικασίες για την κατάσχεση του κτιρίου  δεν έχουν προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες των συλλόγων αλλά και του Δήμου Παύλου –Μελά.

Σήμερα οι σύλλογοι πραγματοποιούν ξανά διαμαρτυρία στο 2ο ΓΕΛ Πολίχνης για την «αδιαφορία των υπεύθυνων-πρώην ιδιοκτήτης, τράπεζα, πολιτεία» τονίζοντας πως ο “αμίαντος είναι από τις πιο τοξικές ουσίες. Η εισπνοή ινών αμιάντου είναι η δεύτερη σε συχνότητα αιτία ανάπτυξης καρκίνου των πνευμόνων μετά το κάπνισμα. Κατά την εποχή που διανύουμε λόγω των καιρικών συνθηκών (ζέστη και ξηρασία ε)ίναι πολύ εύκολη η μεταφορά ινών αμιάντουστα κτίρια των σχολείων που βρίσκονται σε μικρή απόσταση”.

Να υπενθυμίσουμε ότι τον Φεβρουάριο η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ανακύκλωσης και Πρασίνου του Δήμου Παύλου Μελά έστειλε έγγραφο διαμαρτυρίας στην τράπεζα που φέρεται ως κάτοχος του πρώην εργοστασίου αναφέροντας τους σοβαρούς κινδύνους για τους κατοίκους αλλά και την έκθεση υγειονομικού ελέγχου από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας με την οποία ζητείται η άσκηση ποινικής κατά παντός υπευθύνου για το θέμα.

Με το εν λόγω  έγγραφο που συνυπογραφόταν από τους συλλόγους γονέων των σχολείων της περιοχής και τους εκπαιδευτικούς, η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ανακύκλωσης και Πρασίνου του Δήμου Παύλου Μελά ζητούσε από την Alpha Bank να επέμβει άμεσα στον χώρο βάζοντας τέλος σε ένα μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα που αποτελεί «πληγή» τόσο για τον αστικό χώρο όσο και για τη δημόσια υγεία.

Ερώτηση για το θέμα έχουν καταθέσει και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Δεκέμβριο ρωτώντας τους αρμόδιους υπουργούς για ποιο λόγο δεν προχώρησε η άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου, ποιες θα είναι οι ενέργειες προκειμένου, η Alpha Bank να συμμορφωθεί και να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία αποξήλωσης του αμίαντου από το πρώην εργοστάσιο Χιτζού και αν θα ζητηθούν από την Alpha Bank αναπλαστικά οφέλη για την περιοχή.

Στην έκθεση της  της Δ/νσης  Υγ/κου Ελέγχου και Περ/κής Υγιεινής Π.Ε.Θ. της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας της Περιφέρειας αναφέρονται πως σε όλη την έκταση του κτιρίου υπάρχουν διάφορα αδρανή υλικά, σπασμένες πλάκες αμιάντου, ελαστικά οχήματα, απορρίματα και γυαλιά ενώ παράλληλα τονίζεται πως η ύπαρξη σπασμένων πλακών αμιάντου εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθώς η έκθεση σε ίνες αμιάντου μπορεί να προκαλέσει αμιάντωση, μεσοθηλίωμα, καρκίνο του πνεύμονα, καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος, σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙ του άρθρου 21 του Π.Δ. 212/2006 (ΦΕΚ 212, τ.α΄) και οι αμιαντοσκεπές κατατάσσονται στις επικίνδυνες ουσίες (σύμφωνα με το παράρτημα Ι του άρθρου 19 της ΚΥΑ Η.Π. 13588/125/2006 (ΦΕΚ 383, τ.β΄)».

Στην έκθεση αυτή τονίζεται ότι η νέα αυτοψία (19-2-2014) έδειξε ότι στο εν λόγω χώρο εξακολουθεί να υφίσταται η ίδια κατάσταση, παρόλο που στην παλαιότερη αυτοψία (27-11-2013) στάλθηκε έγγραφο συστάσεων (13669/π.ε./ 15-1-2014) στους ιδιοκτήτες του παλιού εργοστασίου Χίτζου, όπως αυτοί γνωστοποιήθηκαν και με το 85322/11-12-2013 έγγραφο του Δήμου Παύλου Μελά.  

Οι συστάσεις αφορούσαν στο ότι η διαχείριση των αμιαντούχων υλικών θα έπρεπε να γίνει μέσω αδειοδοτημένης εταιρείας για συλλογή και μεταφορά επικίνδυνων αποβλήτων και για την αφαίρεση αμίαντου από τις φθαρμένες κατασκευές μέσω αδειοδοτημένης Επιχείρησης Αφαίρεσης Κατεδάφισης ( ΕΑΚ) σύμφωνα με την ΚΥΑ 21017/84/2009 (ΦΕΚ 1287/ τ.β΄)

Τέλος οι επόπτριες της παραπάνω έκθεσης και μη βλέποντας να συμμορφώνονται οι ιδιοκτήτες του κτιρίου, πρότειναν την άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου.

Μιλώντας στο alterthess o Σ. Λαζαρίδης, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Παύλου Μελά τόνισε πως “ο Δήμος έχει κάνει ήδη τις απαραίτητες ενέργειες για να αναδείξει το θέμα ενώ πριν λίγες μέρες πραγματοποίησαν επίσκεψη εργαζόμενοι της ΔΙΠΕΧΩ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης η οποία θα στείλει τα σχετικά έγγραφα για να κινητοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και η τράπεζα η οποία εμπλέκεται στο ζήτημα στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης την οποία και ζητάμε να βοηθήσει για την λύση του προβλήματος”.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένονται οι κινήσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος με το οποίο έχει έρθει σε επαφή ο Δήμος, προκειμένου να υπάρξει καταλογισμός ευθυνών αλλά και η σωστή διαχείριση των αμιαντούχων υλικών από την αρμόδια εταιρεία. 

Η τράπεζα μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το alterthess με εκπρόσωπό της ισχυρίζεται ότι το ακίνητο δεν ανήκει στην τράπεζα, έχει προσημειωθεί αλλά δεν έχει την νομή του, ούτε την κατοχή του. Η τράπεζα υποστηρίζει πως έχει γίνει νομική κατάσχεση, δηλαδή η διαδικασία για να βγει το ακίνητο σε πλειστηριασμό αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αγοραστεί από κανέναν. Υπό αυτήν την έννοια, η τράπεζα ισχυρίζεται πως δεν έχει αρμοδιότητα για το θέμα. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γλώσσα της εξουσίας. Του Μιχάλη Ανεζίρη

Πρωτιά της ΔΑΠ και μεγάλη άνοδος της αριστεράς στις φοιτητικές εκλογές