in ,

Διαμαρτυρία καλλιτεχνών ενάντια στο Προεδρικό Διάταγμα και στη Θεσσαλονίκη

Σε διαμαρτυρία καλούν την Τρίτη σωματεία καλλιτεχνών στις 12 στο άγαλμα Βενιζέλου.

Συγκεκριμένα το σωματείο καθηγητών χορού δηλώνει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, με αιφνιδιαστικό Προεδρικό Διάταγμα που αφορά το προσοντολόγιο για τον δημόσιο τομέα και χωρίς καμία συζήτηση με τους εκπροσώπους των κλάδων, εξισώνει τα -αναγνωρισμένα από το ΥΠΠΟΑ- πτυχία των αποφοίτων των δραματικών σχολών, ωδείων, σχολών χορού και κινηματογράφου με το απολυτήριο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Μετά από την ανυπαρξία μέτρων στήριξης τον καιρό της πανδημίας, μετά από την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων από την εκπαίδευση και ενώ είναι σαφές ότι σήμερα απαιτείται ουσιαστική αναβάθμιση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης,  υποβαθμίζονται οι τίτλοι σπουδών και γίνεται επίθεση  στα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των καλλιτεχνών» σημειώνεται στο κάλεσμα του σωματείου που θεωρεί  «προκλητικό, ενώ έχουμε υποχρεωθεί να πληρώνουμε χρόνια κοπιαστικών σπουδών, να μειώνονται οι αμοιβές μας, να υποβαθμίζονται οι τίτλοι σπουδών μας και να δημιουργούνται διαχωρισμοί μεταξύ παλαιών και νέων εργαζομένων».

Μάλιστα υπενθυμίζει ότι «από το 1981 μέχρι σήμερα το ΥΠΠΟΑ, στο οποίο υπάγονται οι Σχολές μας, ως εποπτεύων φορέας τις αδειοδοτεί και τις ελέγχει. Οι υποψήφιοι δίνουν εισαγωγικές εξετάσεις σε καλλιτεχνική επιτροπή διορισμένη από το Υπουργείο, αφού καταθέσουν το απολυτήριο Λυκείου. Μετά την εισαγωγή τους σπουδάζουν για τρία χρόνια ακολουθώντας εντατικό πρόγραμμα σπουδών. Στο τέλος των σπουδών τους δίνουν πτυχιακές εξετάσεις, πάλι σε επιτροπή του Υπουργείου».

Για να αντιμετωπιστεί η κατάφωρη αδικία σε βάρος των καλλιτεχνών και των σπουδαστών που ακριβοπληρώνουν τις σπουδές τους για ένα πτυχίο αμφίβολης αξίας

Απαιτούν:

« Την άμεση ανάκληση του προεδρικού διατάγματος ΠΔ 85/22.

Τη δημιουργία ενός συστήματος Δημόσιας και Δωρεάν Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης σε όλους τους κλάδους και τις ειδικότητες .

Την αύξηση και αναβάθμιση των ωρών διδασκαλίας των μαθημάτων Αισθητικής αγωγής στη Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Την ίδρυση Ανώτατων Δημόσιων Τμημάτων καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Την ένταξη της αδιαβάθμιτης μεταδευτεροβάθμιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στην Ανώτατη, Πανεπιστημιακή βαθμίδα

Απαιτούμε καλλιτεχνική παιδεία που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και των ανθρώπων της Τέχνης»

Να σημειωθεί πως την Τρίτη 10 Ιανουαρίου, το Σωματείο Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού έχει αναγγείλει στάση εργασίας σε όλες τις πρόβες, τις παραστάσεις, τα μαθήματα, τα γυρίσματα, τα studio, τα εργαστήρια από τις 11:30 το πρωί ως τις 14:30 το μεσημέρι. Παράλληλα καλεί σε κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα. Στις 11:30 θα αρχίσει η συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί μοτοπορεία μέχρι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων , Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμβολική περικύκλωση του πρώην Γ.Ν. Παναγιά στην Καλαμαριά

Πρωτοβουλία ενάντια στα ΕΛΠΕ: «Εμείς θα φταίμε για τις λευχαιμίες. Αφού δε ρωτήσαμε»