Διαδήλωση στην Αθήνα ενάντια στην καταστροφή της Χαλκιδικής

13:37: Ολοκληρώνεται η πορεία ενάντια στα μεταλλεία χρυσού, με τον συγκεντρωμένο κόσμο να διαδηλώνει με παλμό και συνθήματα. Στο σημείο παραμένουν αρκετοί διαδηλωτές, ενώ αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην καναδική πρεσβεία για να επιδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας.

13:03: Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι διαδηλωτές στην πορεία ενάντια στα μεταλλεία χρυσού στην Χαλκιδική προσεγγίζουν τους 2.500- 3.000.

12:50: Φωτογραφίες από την πορεία που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αθήνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική

12:40: Μπροστά στο κτίριο της Βουλής βρίσκεται αυτήν την ώρα η κεφαλή της πορείας που ξεκίνησε από τα Προπύλαια. Πλήθος κόσμου συμμετέχει φωνάζοντας συνθήματα, ενώ κάποιοι διαδηλωτές φορούν στολές για την προστασία από τοξικά απόβλητα τις οποίες χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία.

Στην πορεία συμμετέχουν επίσης μαθητές, μαζί με τους κατοίκους που έχουν φτάσει από πολλές περιοχές της Χαλκιδικής.

12:32: Ξεκίνησε η πορεία από τα Προπύλαια ενάντια στις εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική και αυτήν την ώρα βρίσκεται στο Σύνταγμα.

12:00: Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα η συγκέντρωση στα Προπύλαια ενάντια στις εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική.Ο συγκεντρωμένος κόσμος φωνάζει συνθηματα, ενώ τα πανό γράφουν «ναι στο νερό, όχι στο χρυσό», «εξόρυξη χρυσού με αίμα λαού», «να κλείσει το ορυχείο του θανάτου».

 

Διαδήλωση στην Αθήνα ενάντια στην καταστροφή της Χαλκιδικής

Διαδήλωση  ενάντια στην καταστροφή της Χαλκιδικής από τα μεταλλεία χρυσού θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Αθήνα.

Την πορεία καλούν οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής. Το Συντονιστικό Συλλόγων -Φορέων Σταγείρων Ακάνθου στο κάλεσμα του τονίζει ότι “η επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. των Μπόμπολα και Κούτρα και της καναδικής Eldorado Gold Corp., στη Χαλκιδική επιφυλάσσουν μόνο καταστροφή καθώς προχωρούν. Καταστροφή των δασικών οικοσυστημάτων, ρύπανση του υδροφορέα, της ατμόσφαιρας και του εδάφους, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, εξαφάνιση των ήπιων οικονομικών δραστηριοτήτων και της προοπτικής αειφόρου ανάπτυξης, διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, υποθήκευση του μέλλοντος και των επερχόμενων γενεών.”

Επισημαίνει ακόμη ότι “όλα αυτά στο βωμό του κέρδους μεγαλοεργολάβων και πολυεθνικών, κατά παράβαση της εθνικής και ευρωπαικής νομοθεσίας. Όλα αυτά στο όνομα της “ανάπτυξης” και των μεγάλων επενδύσεων που αποφέρουν ασύλληπτα κέρδη σε λίγους και επιβαρύνουν τους πολλούς με το κόστος.”

“Σας καλούμε το Σάββατο 12.01.2013, 11:00 π.μ. στα Προπύλαια για να δηλώσουμε για μια ακόμη φορά ότι δε θα αφήσουμε τη Χαλκιδική στα νύχια των
χρυσοθήρων. Το θέμα των εξορύξεων στη Χαλκιδική αφορά όλους μας”, καταλήγει.

Το κάλεσμα σε δράσεις αλληλεγγύης ενάντια στις εξορύξεις χρυσού

Στη ΒΑ Χαλκιδική, αλλά και σε άλλες περιοχές της Β. Ελλάδας (Κιλκίς, Ροδόπη, Έβρος), βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο σχέδιο  του ελληνικού κράτους και πολυεθνικών εταιρειών για εκτεταμένες εξορύξεις χρυσού, ορισμένες από αυτές, μάλιστα, με τη μέθοδο του ανοιχτού ορύγματος. Στην κεφαλή της ομάδας των «χρυσοθήρων» βρίσκεται η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», που ανήκει στην καναδική πολυεθνική Eldorado Gold και τον όμιλο Μπόμπολα.
 
Σε συνθήκες μνημονιακής ισοπέδωσης, οι μεταλλευτικές δραστηριότητες στη Χαλκιδική και στην υπόλοιπη Β. Ελλάδα είναι ένα μέρος μόνο μιας γενικευμένης επίθεσης των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και ενός συμπλέγματος πολιτικών δυνάμεων, που επιχειρούν να εκποιήσουν τους φυσικούς πόρους και τις δημόσιες υποδομές της χώρας, υποθηκεύοντας το μέλλον ολόκληρης της κοινωνίας και αδιαφορώντας για τους ανθρώπους, τη ζωή τους και τις ελπίδες τους.
 
Με το ιδεολόγημα της ανάπτυξης επιχειρείται να νομιμοποιηθεί η υλοποίηση πλήθους μεγάλων έργων, που θα έχουν ολέθριες συνέπειες στη φύση και στον άνθρωπο. Η επιδίωξη αυτή είναι τόσο «πειστική» στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να χρειάζεται το κράτος να εξαντλήσει, σε βάρος τους, όλα τα περιθώρια βίας, καταστολής και ποινικών διώξεων που διαθέτει.
 
Απέναντι στο «μέτωπο» κεφαλαίου, κυβέρνησης και κράτους αναπτύσσεται, ήδη, ένας πολύ σημαντικός κοινωνικός αγώνας των κατοίκων των «στοχοποιημένων» περιοχών, και πρώτα απ’ όλα της Χαλκιδικής όπου οι εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει το καταστροφικό τους έργο. Ο αγώνας αυτός υποστηρίζεται από ένα, διαρκώς διευρυνόμενο, κίνημα αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα με στόχο την ακύρωση των σχεδίων εξόρυξης χρυσού, και με απαίτηση να γίνουν σεβαστές οι επιλογές των τοπικών κοινωνιών, σε ότι αφορά τη ζωή τους και το μέλλον τους
 
Στο πλαίσιο αυτού του κινήματος και σε μια στιγμή κρίσιμη για την έκβαση του μαχητικού αγώνα των κατοίκων της Β. Ελλάδας, η Επιτροπή αλληλεγγύης στη Χαλκιδική καλεί ακόμη στην πορεία της συντονιστικής συνέλευσης αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής την Τρίτη 15 Γενάρη 2013, στις 5 μ.μ. συγκέντρωση στην πλατεία Πανόρμου (σταθμός ΜΕΤΡΟ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας στο Μαλί

Αγορά τροφίμων αλληλέγγυου, δίκαιου και χωρίς μεσάζοντες εμπορίου την Κυριακή