in ,

Crowdfunding για τη νομική υποστήριξη ατόμων από τους 13 πρόσφυγες που απήχθησαν στον Έβρο

Επείγον crowdfunding για τη νομική υποστήριξη ατόμων από τους 13 πρόσφυγες που απήχθησαν στον Έβρο, στο πλαίσιο οργανωμένου πογκρόμ από φασιστικές ομάδες, και αντιμετωπίζουν κακουργηματικές κατηγορίες με βάση όσα κατέθεσαν εναντίον τους… οι απαγωγείς τους, διοργανώνει το Omniatv.

Το crowdfunding αφορά την κάλυψη δικαστικών εξόδων για την απολογία που θα γίνει τη Δευτέρα 28/8, απέναντι στις κατηγορίες περί απόπειρας εμπρησμού.

Μέχρι εκείνη την ημέρα πρέπει να καλυφθούν έξοδα που περιλαμβάνουν παράβολα, απολογητικά υπομνήματα κ.λ.π. Γι’ αυτό γίνεται επείγουσα έκκληση για crowdfunding μέχρι την Κυριακή 27 Αυγούστου.

Από το ανεξάρτητο και συνεργατικό Μέσο Ενημέρωσης Omniatv σημειώνονται τα εξής: «την Παρασκευή 25/08/2023 ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των τριών κατηγορούμενων δραστών (δύο ελληνικής και ένας αλβανικής υπηκοότητας) για την κακουργηματική αρπαγή των 13 προσφύγων στην Αλεξανδρούπολη και την έκθεσή τους σε κίνδυνο με τον εγκλεισμό τους σε κλειδωμένο κλουβί, με ρατσιστικό κίνητρο. Οι κατηγορούμενοι τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό κατόπιν διαφωνίας εισαγγελέα και ανακριτή για την προφυλάκισή τους. Την τελική απόφαση θα λάβει το Συμβούλιο.

Επισημαίνεται ότι τα θύματα δεν κλήθηκαν να καταθέσουν ως μάρτυρες στο πλαίσιο της προανάκρισης, ενώ δύο φαίνεται να κατέθεσαν στην ανακρίτρια.

Η μόνη περίπτωση που μέχρις στιγμής ακούστηκε η φωνή των προσφύγων είναι η έγγραφη δήλωση παράστασης υποστήριξης της κατηγορίας από πλευράς ενός 24χρονου Σύριου πρόσφυγα, με επιμέλεια των εξουσιοδοτημένων δικηγόρων του, Κατερίνας Γεωργιάδου και Γιάννη Πατζανακίδη, που μετέβησαν χτες στο κρατητήριο του Αστυνομικού Τμήματος Φερών και σήμερα στο Δικαστικό Μέγαρο Αλεξανδρούπολης. Στο πλαίσιο της δήλωσης παράστασης, προσκομίστηκαν στοιχεία για τον οργανωμένο και ρατσιστικό χαρακτήρα της δράσης της αυτόκλητης “πολιτοφυλακής”, με βίντεο, φωτογραφίες και ηχητικά από τις ενδοεπικοινωνίες σε ομάδα viber όπως δημοσιεύτηκαν από το The Press Project. Οι κατηγορούμενοι ισχυρίζονται ότι η ομάδα αυτή λειτουργεί “στο πλαίσιο ανθρωπιστικής δράσης”.

Ζητήθηκε η κατάσχεση των κινητών τηλεφώνων των τριών κατηγορούμενων δραστών για να διαπιστωθούν οι συνεννοήσεις και οι κινήσεις τους. Η κατάσχεση δεν έχει διαταχτεί ακόμα.

Οι 8 Σύριοι υπήκοοι αιτήθηκαν και έλαβαν νέα προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα για τα αδικήματα που τους έχουν αποδοθεί. Η δίωξη για απόπειρα εμπρησμού βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στις καταθέσεις των τριών δραστών της κακουργηματικής αρπαγής: στην περίπτωση αυτή, οι προανακριτικοί υπάλληλοι αστυνομικοί μερίμνησαν να λάβουν μαρτυρικές καταθέσεις. Ο αστυνομικός που κατέθεσε στην προανάκριση, προσήλθε όταν οι 13 πρόσφυγες ήταν ήδη κλειδωμένοι στο κλουβί, οπότε ο ισχυρισμός περί “αυτοσχέδιου εμπρηστικού μηχανισμού” γύρω από τον οποίο βρέθηκαν οι 13 πρόσφυγες βασίζεται αποκλειστικά στον λόγο των τριών κατηγορουμένων για αρπαγή και σε καμία άλλη κατάθεση, στοιχείο ή έκθεση αυτοψίας.

Κάποιοι από τους 5 Πακιστανούς υπηκόους πιθανόν να απολογηθούν σήμερα (25/08/2023) και αναμένεται η έκδοση απόφασης για το αν θα προφυλακιστούν».

Μπορείτε να ενισχύσετε την προσπάθεια κάνοντας κλικ εδώ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις που εκκενώθηκαν στην Αθήνα

Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας: Σοβαρή ανησυχία για την κλιμάκωση της στοχοποίησης προσφύγων και μεταναστών