Συγκέντρωση ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Θεσσαλονίκη

Διαμαρτυρία ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων διοργανώνουν σήμερα Πέμπτη η Συνέλευση Tierra y Libertad Τούμπας, η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, η κατάληψη Terra Incognita και η Συλλογικότητα Αναρχικών από τα Ανατολικά με αφορμή διάλεξη που θα πραγματοποιηθεί στην προβλήτα Α' του λιμανιού με θέμα «Οι εξελίξεις στον κλάδο των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και τη Ν.Α. Μεσόγειο». Η εκδήλωση αυτή γίνεται στο πλαίσιο ευρύτερης συνεργασίας του ΑΠΘ με το Μουσείου Γουλανδρή και τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων για την έκθεση «Ορυκτά και Άνθρωπος».  Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα γίνει στην Λεωφόρο Νίκης με Βενιζέλου (Μνημείο Ολοκαυτώματος) στις 18:00.

Όπως καταγγέλουν οι οργανώσεις η έκθεση αυτή που «κατά τους διοργανωτές αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός που συμβάλλει στην εικαστική, πολιτιστική και πολιτισμική εξέλιξη των κοινωνιών δεν είναι τίποτε άλλο παρά το ξέπλυμα της εγκληματικής δραστηριότητας τεράστιων βιομηχανιών που βάζουν τα κέρδη πάνω από τις ζωές μας και την προστασία της φύσης και των ζώων».

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως «χρυσοί» χορηγοί της έκθεσης είναι ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων και η Ελληνικός Χρυσός, η εταιρεία που ευθύνεται για την καταστροφή του περιβάλλοντος στην Χαλκιδική από την εξορυκτική δραστηριότητα. Πλάϊ τους, χορηγοί είναι επίσης και οι Βιομηχανικά Ορυκτά Ελλάδος Α.Ε., ΓΕΩΕΛΛΑΣ, Ελληνικοί Λευκόλιθοι Α.Μ.Β.Ν.Ε.Ε., ΟΜΥΑ ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε.Ε., Παυλίδης Α.Ε. Μάρμαρα-Γρανίτες καθώς και η έταιρη εγκληματική βιομηχανία που ακούει στο όνομα Τσιμέντα ΤΙΤΑΝ Α.Ε.

Όπως αναφέρει η Συνέλευση Tierra y Libertad Τούμπας «Η ενεργειακή δραστηριότητα στον ελλαδικό χώρο αποτελεί αιχμή του δόρατος της καπιταλιστικής ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια. Οι επενδύσεις μέσα από διάφορες μορφές πράσινης ή μη ανάπτυξης επιβάλλονται από την ευρωπαϊκή ένωση ως κατεπείγον ζήτημα εθνικής σημασίας. Εξορύξεις υδρογονανθράκων, φυσικού αερίου και άλλων πολύτιμων λίθων ή μειγμάτων, ασταμάτητες εγκαταστάσεις βιομηχανικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολικοί και υδροηλεκτρικοί σταθμοί, φωτοβολταϊκά κτλ) αλλά και η νέα μορφή παραγωγής ενέργειας σε τεράστιες βιομηχανικές μονάδες μέσα από την καύση σκουπιδιών σε μορφή RDF, είναι λίγα από τα παραδείγματα που μετατρέπουν τη φύση γύρω μας σε ένα απέραντο δυστοπικό τοπίο που σε λίγα χρόνια θα θυμίζει νεκροταφείο.

Ο φυσικός κόσμος που ζούμε και αγωνιζόμαστε δε λογίζεται για τίποτε περισσότερο παρά το νοτιοανατολικότερο σύνορο της ΕΕ προς τη Μέση Ανατολή ως νησίδα ενεργειακών πόρων. Στόχος είναι η μετατροπή της ΕΕ, σε ενεργειακή υπερδύναμη, παρακάμπτοντας το μονοπώλιο των ενεργειακών διαδρομών που κατέχει η Ρωσία. Οι επενδύσεις στην ενεργειακή δραστηριότητα με τη σειρά τους απαιτούν ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή. Αύξηση των αμυντικών δαπανών, πολεμικές συμφωνίες για διακρατικές αμυντικές συνεργασίες (πχ πρόσφατα με ΗΠΑ και Γαλλία), εντεινόμενη στρατοπέδευση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων και καταστολή του εσωτερικού εχθρού. Απέναντι στην ένταση του πολεμικού κλίματος και της στρατοκρατίας, να υψώσουμε αναχώματα αντίστασης και διεθνιστικής αλληλεγγύης πολεμώντας στην πράξη την ηθική και υλική υπόσταση της στρατοκρατίας».

Η «Συλλογικότητα Αναρχικών από τα Ανατολικά» τονίζει αποδομεί τον μύθο σύμφωνα με τον οποίο στις περιοχές που λαμβάνει χώρα η εξόρυξη, οι υδρογονάνθρακες θα είναι πιο οικονομικοί. «Οι εξορύξεις στα ανοιχτά της Καβάλας, πάντως, δεν βοήθησαν και πολύ τους κατοίκους της περιοχής που πληρώνουν το πετρέλαιο και τη βενζίνη σε τιμές που είναι από τις υψηλότερες στον ελλαδικό χώρο. Και η περίπτωση αυτή δεν είναι εξαίρεση αλλά ο κανόνας. Ταυτόχρονα, τα αφεντικά και κάποιοι επιστήμονες που τα παίρνουν από αυτά, έχουν το θράσος να μας λένε ότι ο ανταγωνισμός για την εκμετάλλευση των πηγών υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή θα καταστήσει την ενέργεια φθηνότερη, την στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι ξεριζώνονται ή πεθαίνουν στα πεδία του πολέμου που γίνεται για ακριβώς αυτό τον λόγο, την στιγμή που γείτονες μας χάνουν την ζωή τους από τις αναθυμιάσεις των μαγκαλιών ή το κρύο γιατί δεν είχαν λεφτά να πληρώσουν ρεύμα, πετρέλαιο ή αέριο. Σχετικά με το παραπάνω, σημαντική είναι και η αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας στις περιοχές που πραγματοποιούνται εξορύξεις για τη φύλαξή τους από συμβατικές αλλά και "ασύμμετρες" απειλές. Η αναβάθμιση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, τα χαρτζιλίκια στον ελληνικό στρατό από εφοπλιστές, οι εξοπλιστικές δαπάνες, η όξυνση των εθνικισμών και η άνοδος του μιλιταρισμού μέσα στην κοινωνική ζωή είναι γεγονός» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους.

«Οι εξορύξεις υδρογονανθράκων ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες της κερδοφορίας για μία σειρά ξένων μονοπωλιακών ομίλων, όπως και για το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο. Ο πλουτισμός αυτών των μεγαλοκαπιταλιστών βαφτίζεται από την κυρίαρχη ιδεολογία και τους μηχανισμούς προπαγάνδας που διαθέτει η ντόπια αστική τάξη ως εθνικό συμφέρον που θα προάγει την ανάπτυξη και θα θωρακίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα του ελληνικού κράτους. Αυτή η διαταξική και συνάμα εθνοκεντρική αφήγηση επιχειρεί σκόπιμα να αποκρύψει τα αντικρουόμενα ταξικά συμφέροντα που διατρέχουν ολόκληρο τον κοινωνικό σχηματισμό, τα οποία απορρέουν αντικειμενικά από τη θέση που κατέχει ο καθένας στην κοινωνική και παραγωγική πυραμίδα. Αν μη τι άλλο, ο μεροκαματιάρης-επισφαλώς εργαζόμενος των 400 ευρώ δεν μπορεί να έχει κοινά υλικά συμφέροντα με τους Λάτσηδες, τους Βαρδινογιάννηδες, την Total, την Exxon Mobil και άλλους παρόμοιους κεφαλαιοκρατικούς κολοσσούς, που αυξάνουν τα κέρδη τους μέσα από την εντατική εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης και τη συστηματική καταστροφή φυσικού περιβάλλοντος» τονίζει στην ανακοίνωσή της Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης .