Στους δρόμους οι εργαζόμενοι ενάντια στα μέτρα λιτότητας- Ενημέρωση από τις απεργιακές διαδηλώσεις

Στους δρόμους την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

«Η κυβέρνηση αθετώντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις συνεχίζει τις πολιτικές της τιμωρητικής λιτότητας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης, εφαρμόζοντας ένα νέο σκληρό μνημόνιο με επαχθείς όρους, προχωρώντας σε νομοθετήματα που καταργούν κάθε παροχή και κοινωνική ασφάλεια» αναφέρει η ΓΣΕΕ.

«Η υπερψήφιση του 3ου Μνημονίου, με μεγάλη μάλιστα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ήρθε να επιβεβαιώσει τα εφιαλτικότερα σενάρια για το μέλλον των εργαζόμενων και των ανέργων, των συνταξιούχων και των νέων. Ήρθε να επικυρώσει τη συνέχιση, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, των ακραίων πολιτικών λιτότητας, της βίαιης αναδιανομής εισοδημάτων εις βάρος των μεσαίων και ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων, της δημοκρατικής υστέρησης που προκαλείται από την κατάλυση κάθε έννοιας λαϊκής κυριαρχίας και την αδιάλειπτη επιτροπεία της χώρας από τους δανειστές», αναφέρει στο κάλεσμά της η ΑΔΕΔΥ.

Οι συγκεντρώσεις

Στην Θεσσαλονίκη, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης διοργάνωσε απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στο Ε.Κ.Θ και πορεία στο κέντρο της πόλης με κατάηξη στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων νοσοκομειακοί γιατροί, εργαζόμενοι στους δήμους, εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού, ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, εκπαιδευτικοί- ΕΛΜΕ, σωματεία, εργαζόμενοι στο λιμάνι, εργαζόμενοι στο εμπόριο, αριστερές πολιτικές οργανώσεις κ.ά.

Στην Εγνατια η πορεια απο το ΕΚΘ και την Καμαρα #apergia #Thessaloniki pic.twitter.com/OELsyt6Bsl

Στο άγαλμα Βενιζέλου πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη. Οι διαδηλωτές στην συνέχεια πραγματοποίησαν ξεχωριστή πορεία στο κέντρο της πόλης και κατέληξαν στο λιμάνι.

Στην Καμάρα συγκεντρώθηκαν πρωτοβάθμια Σωματεία, το Καραβάνι αγώνα και αλληλεγγύης, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, οι ΕΛΜΕ, φοιτητικοί σύλλογοι, το Δίκτυο Ανέργων και Επισφαλώς εργαζομένων, το Σωματείο Βιβλίο Χάρτου. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές ξεκίνησαν πορεία, η οποία ενώθηκε με αυτήν του ΕΚΘ.

Σημειώνεται πως το Καραβάνι Αγώνα και Αλληλεγγύης μαζί με αναρχικές και αντιξουσιαστικές συλλογικότητες που βρίσκονταν στο πίσω μέρος της πορείας που ξεκίνησε από την Καμάρα, έστριψαν στην Αγίας Σοφίας και ακολούθησαν ξεχωριστή πορεία στο κέντρο της πόλης. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν γύρω από την πορεία των αναρχικών συλλογικοτήτων. Οι διαδηλωτές προσπαθησαν να φτάσουν με πορεία στα γραφεία της Χρυσής Αυγής αλλά και στα γραφεία του Αγγελιοφόρου αλλά εμποδίστηκαν από την αστυνομία. Η πορεία κατέληξε στο ΥΜΑΘ.

Επίσης, σε διαμαρτυρία έξω από την διοίκηση της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας προχώρησε το πρωί το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης.

Στην Αθήνα, μαζικό συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος πραγματοποιήσαν εργαζόεμνοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Οι διαδηλωτές στην συνέχεια έφτασαν με πορεία στη Βουλή.

Σημειώνεται πως ένταση επικράτησε στην πλατεία Συντάγματος. Ομάδα αντιεξουσιαστές πέταξαν μολότοφ στους αστυνομικούς. Οι τελευταίοι απάντησαν με χημικά και έτρεψαν σε φυγή μεγάλο μέρος των διαδηλωτών.

Φωτογραφίες του left.gr από την εν εξελίξει πορεία σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και οργανώσεων της Αριστεράς.

Μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας και πορεία προς το Σύνταγμα πραγματοποιήσαν μέλη του ΠΑΜΕ. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. «Από σήμερα μπορεί να γίνει ένα νέο, πιο δυναμικό ξεκίνημα, με κλιμάκωση της λαϊκής πάλης. Ο κάθε τόπος δουλειάς, η κάθε γειτονιά, ο κάθε κλάδος πρέπει να γίνει κάστρο αντίστασης, διεκδικητικού αγώνα και αλληλεγγύης. Οι εστίες αντίστασης, όλες αυτές που θα δημιουργούνται καθημερινά, μπορούν να συνενώνονται με ενιαίους στόχους σε κλαδικό, τοπικό, πανελλαδικό επίπεδο, μαζί με όλο το υπόλοιπο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Με λαϊκή συμμαχία, με πάλη και αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, όλοι μαζί μπορούμε να επιβάλουμε ανατροπές, ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία για το καλό του λαού μας», ανέφερε σε δήλωσή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ποιοι απεργούν

Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν τα πλοία όλων των κατηγοριών, όπως αποφάσισαν η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) και η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών (ΟΜΥΛΕ).

Επίσης, την Πέμπτη ακυρώνονται πτήσεις λόγω της 24ωρης απεργίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων ΥΠΑ και της ΟΣΥΠΑ.

Τη συμμετοχή τους στην απεργιακή κινητοποίηση έχουν αποφασίσει και οι γιατροί και οι λοιποί εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, οι φαρμακοποιοί και οι φυσικοθεραπευτές. Κατά τη διάρκεια της απεργίας οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από το προσωπικό ασφαλείας των δημοσίων νοσοκομείων και από τα εφημερεύοντα φαρμακεία.

Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ). Εξαιρούνται μόνο οι δημοσιογράφοι που θα καλύψουν το απεργιακό ρεπορτάζ.

Κλειστά θα παραμείνουν και τα μουσεία, όπως αποφάσισε η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ).

Συμμετοχή στην απεργία αποφάσισε και η ΓΕΝΟΠ, η οποία καλεί τους εργαζόμενους στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στην Αθήνα στην πλατεία Κλαυθμώνος και στα κατά τόπους συλλαλητήρια των Εργατικών Κέντρων σε όλη τη χώρα.

Συμμετοχή του εμπορικού κόσμου στις κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις αποφάσισε και το δ.σ. της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), έπειτα από σχετικές αποφάσεις των τοπικών συλλόγων και Ομοσπονδιών.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Στην Αθήνα, ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν οι συρμοί του Μετρό, ενώ τα αστικά λεωφορεία και τα τρόλεϊ δεν θα κινηθούν από την έναρξη της πρωινής βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της νυχτερινής βάρδιας.

Επίσης, ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος (ΗΣΑΠ) και το Τραμ δεν θα λειτουργήσουν από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10 το πρωί και από τις 4 το απόγευμα έως τη λήξη της βάρδιας.

Την Πέμπτη 24ωρη απεργία πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα τρένα του ΟΣΕ καθώς και του Προαστιακού λόγω της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) στη γενική απεργία.

Στην Θεσσαλονίκη, χωρίς λεωφορεία θα μείνει η πόλη την Πέμπτη καθώς το Συνδικάτο των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ συμμετέχει στην απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ.