Σε ένα ανοιχτό μουσείο μετατρέπεται η Θεσσαλονίκη

Open House Thessaloniki 2013

To Open House Thessaloniki επανέρχεται δυναμικά για να μετατρέψει την αρχιτεκτονική σε γιορτή και την πόλη σε ανοιχτό μουσείο, έχοντας στις αποσκευές του την -άκρως επιτυχημένη-διοργάνωση της περσινής πρώτης φοράς.

Με το «κλειδί» της γνώσης «ανοίγει» από την Παρακευή 18 έως την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 67 κτίρια και χώρους με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον –από τα οποία τα μισά συμμετέχουν φέτος για πρώτη φορά– προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να δει και να γνωρίσει την πόλη «εκ των έσω».

«Συχνά περπατάμε στους δρόμους της πόλης και δεν βλέπουμε. Υπάρχουν κτίρια που δε τα είχαμε παραητηρήσει. To Open House Thessaloniki μας δίνει την δυνατότητα να γνωρίσουμε την Θεσσαλονίκη και να ανακαλύψουμε τι πραγματικά κρύβει. Μας βοηθά να την εκτιμήσουμε και να την αγαπήσουμε», δηλώνει στο alterthess.gr η Ρενάτα Δούμα, αρχιτέκτονας, ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνη επικοινωνίας του Open House Thessaloniki.

Τα κτίρια που συμμετέχουν

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να βρεθεί και να ανακαλύψει μία ευρεία γκάμα κτιρίων που συμμετέχουν φέτος στη διοργάνωση, όπως μουσεία, ξενοδοχεία, μονοκατοικίες στην Άνω Πόλη και τα προάστια, γραφεία αρχιτεκτονικής και design αλλά και βυζαντινές εκκλησίες και μνημεία, όλα αντιπροσωπευτικά δείγματα των πολλαπλών ταυτοτήτων της αρχιτεκτονικής της πόλης.

«Κάθε κτίριο που συμμετέχει έχει τον δικό του χαρακτήρα και το δικό του αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον», τονίζει η Ρενάτα Δούμα. Να σημειωθεί πως τα κτήρια που επιλέγονται δεν είναι μόνο αυτά που προτείνει η ομάδα του Open House Thessaloniki, καθώς το κοινό μπορεί μέσα από ένα link  να προτείνει κτίρια και χώρους της πόλης για να ενταχθούν στο πρόγραμμα των επόμενων εκδηλώσεων του θεσμού.

Τα κτίρια που προτείνονται τις περισσότερες φορές έχουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, υπογραμμίζει η Ρενάτα Δούμα, ενώ όπως εξηγεί, στη συνέχεια αξιολογούνται και ερευνάται κατά πόσο μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Μπορείτε εδώ να δείτε όλα τα κτίρια που συμμετέχουν στην φετινή εκδήλωση.

Open House Thessaloniki 2013

Το Open House Thessaloniki 2013 διοργανώνεται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Open House Greece» υπό την αιγίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος-Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ και υποστηρίζεται από τον ΕΟΤ, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ Θεσσαλονίκης, τον ΟΑΣΘ και την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα

Το πρωί της Παρασκευής 18/10 πραγματοποιήθηκαν αρχιτεκτονικές ξεναγήσεις σε μαθητές και εκπαιδευτικούς από τη Θεσσαλονίκη και την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας σε επιλεγμένα κτίρια του Open House Thessaloniki 2013, ενώ το απόγευμα στις 20:00 πραγματοποείται η εναρκτήρια εκδήλωση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Το διήμερο που ακολουθεί 19-20 Οκτωβρίου είναι ένα Σαββατοκύριακο αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων στα 67 κτίρια- δημόσια και ιδιωτικά- που ανοίγουν τις πόρτες για τους επισκέπτες.

Να σημειωθεί πως η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και χωρίς προκράτηση για την επίσκεψη.

Το πρώτο Open House Thessaloniki

Τρεις μέρες ξεναγήσεων και επισκέψεων από τις 23 μέχρι τις 25 Νοεμβρίου το 2012, 56 κτίρια που άνοιξαν αφιλοκερδώς τις πόρτες τους, 250 εθελοντές και περισσότερες από 12.000 επισκέψεις: Αυτό ήταν το περσινό Open House Thessaloniki σε αριθμούς.

Με τη στήριξη των τοπικών φορέων υπογραμμίστηκε η ανάγκη διαφύλαξης της αρχιτεκτονικής-πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης, η ανάδειξη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής δημιουργίας, η τόνωση του τουρισμού μέσω της παγκόσμιας προβολής της πόλης, η ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών, η κατανόηση της αξίας του εθελοντισμού και της συμμετοχικής διαδικασίας, η εξοικείωση του κοινού με την αρχιτεκτονική, η επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση μαθητών σε θέματα αρχιτεκτονικής και πολιτισμού, η παροχή κινήτρων για τη βελτίωση του κτιριακού αποθέματος και την παραγωγή ποιοτικού αρχιτεκτονικού έργου και τέλος η αγάπη των κατοίκων για την πόλη τους.

«Το πρώτο Open House Thessaloniki ξεπέρασε τις προσδοκίες μας», τονίζει η Ρενάτα Δούμα, προσθέτοντας παράλληλα «Ελπίζουμε φέτος να διπλασιαστούν οι επισκέψεις».

Πάρτε μία μικρή γεύση:

Ο θεσμός του Open House

Το Open House είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της Αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο αποκτώντας συστηματικούς επισκέπτες και υποστηρικτές. Η δράση Open House προσκαλεί το κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος στις πόλεις όπου διοργανώνεται.

Για ένα Σαββατοκύριακο κάθε χρόνο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της. Έτσι, το Open House συνεισφέρει στην ανάδειξη της σημασίας της αρχιτεκτονικής στην καθημερινότητα των ανθρώπων και δίνει την ευκαιρία τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες να γνωρίσουν την πόλη μέσα από το πρίσμα της αρχιτεκτονική της.

Στις 25 πόλεις που συμμετέχουν παγκοσμίως, συμπεριλαμβάνονται ενδεικτικά οι: Νέα Υόρκη, Δουβλίνο, Τελ Αβίβ, Ιερουσαλήμ, Ελσίνκι, Μελβούρνη, Βαρκελώνη, Σικάγο, Ρώμη, Λισαβόνα κα.

Λόγω του μη κερδοσκοπικού της χαρακτήρα, η διοργάνωση της εκδήλωσης βασίζεται στον εθελοντισμό και τις χορηγίες.

«Το γεγονός πως το Open House είναι παγκόσμιος θεσμός με ευρεία ανταπόκριση, ενισχύει τις επισκέψεις στην πόλη από ανθρώπους εκτός Ελλάδας, κάνει τη Θεσσαλονίκη γνωστή παγκοσμίως και τονώνει την τουριστική κίνηση», σημειώνει η Ρενάτα Δούμα.«Βλέποντας κανείς τον χάρτη με τις πόλεις που διοργανώνεται το Open House κατανοεί το πως η Θεσσαλονίκη ενώνεται με άλλες πόλεις του κόσμου», συμπληρώνει.

Να σημειωθεί πως παρόμοια εκδήλωση με το Open House Thessaloniki 2013 θα πραγματοποιηθεί και στην Αθήνα για πρώτη φορά την άνοιξη του 2014 από το Open House Athens.

Open House Greece

H Εταιρεία Open House Greece είναι μία Αστική Mη Κερδοσκοπική Εταιρεία με σκοπό την προώθηση και προβολή της Αρχιτεκτονικής και του Πολιτισμού, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω των ετήσιων δράσεων Open House σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το Μάιο του 2012 και ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια του Open House Worldwide, που μεριμνά για την παγκόσμια προβολή κάθε εκδήλωσης Open House.

Ευγενία Χατζηγεωργίου