Πορτογαλία: Λιτότητα υπόσχεται ο Πάσους Κοέλιο

Θα τηρήθούν αυστηρά οι όροι του Μνημονίου

Να συνεχίσει την πολιτική της λιτότητας είναι αποφασισμένος ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πάσους Κοέλιο. Η πορτογαλική κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης μολονότι σύσσωμη η αντιπολίτευση ψήφισε κατά καθώς τα δύο κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας – το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) του πρωθυπουργού και το Συντηρητικό Κόμμα CDS-PP – διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία.

Και ενώ ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή δήλωνε «Θα συνεχίσουμε στην οδό της δημοσιονομικής σταθερότητας, της χρηματοοικονομικής πειθαρχίας, της εξισορρόπησης των δαπανών, της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας» καθώς και ότι τα σημάδια της ανάκαμψης είναι κοντά, η αντιπολίτευση απέρριπτε την «αισιοδοξία» του και διαδηλωτές στα θεωρεία είχαν φορέσει μύτες κλόουν καταγγέλλοντας την διαδικασία ως σόου.

Η κυβέρνηση χθες διαμύνυσε πως θα τηρήσει αυστηρά τους όρους του Μνημονίου και υποστήριζε ότι θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους στο χρόνο που προβλέπεται. Βεβαια λόγω της ύφεσης προβλέπεται να χρειαστεί κάποιου είδους συνέχιση της βοήθειας από την Ευρωζώνη. 

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως σκοπεύει να διευκολύνει την ανάκαμψη χάρη σε μία οικονομία πιο ανοικτή, πιο δημοκρατική, που θα στηρίζεται στις εξαγωγές, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στις ξένες επενδύσεις.

Τέλος αναφέρθηκε στον στόχο της κυβέρνησης να επαναφέρει στο 17% το 2018 τον φόρο επί των επιχειρήσεων, που σήμερα μπορεί να φθάνει έως και στο 31,5%.

Ο γενικός γραμματέας των Σοσιαλιστών Αντόνινο Ζοζέ Σεγκούρο, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «θέλει να κοροϊδέψει τους Πορτογάλους ότι γίνεται να γεννηθεί κανείς δύο φορές» -μετά, δηλαδή, την ρήξη των δύο κομμάτων που προηγήθηκε και την επαναπροσέγγισή τους ενόψει της ψηφοφορίας.