Πέθανε ο Quino, ο δημιουργός της Mafalda

Έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη (30/09) σε ηλικία 88 ετών, ο γραφίστας Joaquín Salvador Lavado, παγκοσμίως γνωστός ως Quino, ο οποίος δημιούργησε τον χαρακτήρα της διάσημης μικρής Mafalda το 1964.

Ο Quino γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1932 στην πόλη Φουενγκιρόλα της Ισπανίας. Η οικογένειά του μετανάστευσε στην Αργεντινή μετά το ξέσπασμα του Ισπανικού Εμφυλίου. Σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών της Μεντόσα της Αργεντινής.

Μετά το πραξικόπημα του 1976 στην Αργεντινή, ο Quino έφυγε για την Ιταλία και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Ισπανία. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 1987 εναντίον του προέδρου της Αργεντινή Ραούλ Αλφονσίν, ο Quino δημοσίευσε ένα σκίτσο της Mafalda να δηλώνει: «Ναι στη δημοκρατία! Ναι στη δικαιοσύνη! Ναι στην ελευθερία! Ναι στη ζωή!».

Η Μαφάλντα εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1964, ενώ από τότε μεταφράστηκε σε περισσότερες από 30 γλώσσες, αποτελώντας για πολλά χρόνια κεντρικό πρόσωπο για την Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού της UNICEF.

Η έκδοση του κόμικ συνεχίστηκε μέχρι το 1973. Η «αιώνια εξάχρονη» εξέφραζε, μέσα από τα σχέδια του Quino, τις ανησυχίες της για ποικιλία ζητημάτων, μεταξύ των οποίων η παγκόσμια ειρήνη, ο πόλεμος στο Βιετνάμ αλλά και η έλλειψη υποδομών στη χώρα της.