Πειθαρχική δίωξη κατά του πρύτανη του Δημοκρίτειου

Την άσκηση πειθαρχικής δίωξης εναντίον του πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) Αθανασίου Καραμπίνη, αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας μετά τη δημοσίευση του άκρως επιβαρυντικού πορίσματος του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. 

Γράφει ο Κώστας Ζαφειρόπουλος για την Εφημερίδα των Συντακτών 

Πρόκειται για μια εξαιρετική σημαντική απόφαση που έρχεται δύο χρόνια μετά τις πρώτες αποκαλύψεις της δημοσιογραφικής έρευνας της «Εφ.Συν.» για το διαχρονικό σκάνδαλο στο ακριτικό ίδρυμα.

Η παραπομπή του πρύτανη στο πειθαρχικό βάσει του νόμου, είδηση την οποία είχε παρουσιάσει κατά αποκλειστικότητα η εφημερίδα στις 30 Μαρτίου, θα προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να κινηθούν προσεχώς οι διαδικασίες παύσης του Α.Καραμπίνη.

Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου, η πειθαρχική δίωξη ασκείται γιατί ο κ. Καραμπίνης «με την ιδιότητα του αντιπρύτανη ΔΠΘ μέχρι 31/8/2010 και στη συνέχεια του πρύτανη από 1/9/2014 έως σήμερα, συμμετείχε στα αρμόδια όργανα του ΔΠΘ που έλαβαν τις αποφάσεις για την κατακύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού 447/2007 και τη σύναψη των συμβάσεων με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης ή ασκώντας δικαίωμα προαίρεσης για την ανάθεση των υπηρεσιών σίτισης των φοιτητών του ΔΠΘ για τα χρονικά διαστήματα από 1-1-2008 έως 2-2-2009, από 2-2-2010 έως 1-2-2011, από 19-9-2014 έως 31-8-2015, στις πόλεις Κομοτηνή και Ξάνθη και από 7-9-2015 έως 9-11-2015, στις πόλεις Κομοτηνή, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα, χωρίς να δηλώσει κώλυμα, ως οφείλει λόγω της συμμετοχής της συζύγου του και πρώην υπαλλήλου του ΔΠΘ ως συνιδρυτή σε εταιρεία στην οποία ήταν συνιδρυτής και ο καθηγητής Κωνσταντίνος Σιμόπουλος, ο οποίος ήταν μέτοχος στην ίδια εταιρεία με τον ανάδοχο των συμβάσεων σίτισης των φοιτητών του ΔΠΘ, κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου / του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν.2690/1999)» [Διαβάστε τα σχετικά ρεπορτάζ της«ΕΦ.ΣΥΝ.» ΕΔΩ και ΕΔΩ].

«Αιδώς Αργείοι» είναι, από την άλλη, η οργισμένη απάντηση της πρυτανείας του Δημοκρίτειου, η οποία γνώριζε το τελευταίο διάστημα το αναπόφευκτο της απόφασης και επιχείρησε να βρει πολιτική στήριξη στην αντιπολίτευση, χωρίς να ευοδωθούν οι σχετικές προσπάθειες.

Σε σχετική ανακοίνωση, η πρυτανεία κάνει λόγο για «απαράδεκτη αιτιολογία» του πορίσματος και για «ανύπαρκτο και κατασκευασμένο πειθαρχικό παράπτωμα», ισχυρισμοί βέβαια που έχουν αναιρεθεί όχι μόνο από τη δημοσιογραφική έρευνα, το πόρισμα του ΣΕΕΔΔ αλλά και από άλλο πόρισμα του δημοσιονομικού ελέγχου στον οποίο έχουν υποβληθεί οι πρυτανικές αρχές.

• Η «Εφ.Συν.», που παρακολουθεί το θέμα στενά, θα δημοσιεύσει νέα αποκαλυπτικά στοιχεία τις επόμενες μέρες τόσο στην έντυπη όσο και στην ηλεκτρονική της έκδοση.