in

Ο.Π:Επιβεβλημένη η απαγόρευση της αλιείας- Δεν έχει σχέση με τα χημικά της Συρίας

Ο.Π:Επιβεβλημένη η απαγόρευση της αλιείας- Δεν έχει σχέση με τα χημικά της Συρίας

Άστοχες οι καταγγελίες που συνδέουν την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας με τα μέτρα για την αλιεία, λένε οι Οικολόγοι Πράσινοι, γιατί δεν απαγορεύεται η αλιεία γενικά αλλά μόνον αυτή με μηχανότρατες και στις περιοχές απαγόρευσης δεν περιλαμβάνονται περιοχές ΝΔ της Κρήτης. 

Οι Οικολόγοι Πράσινοι από την πρώτη στιγμή εκδήλωσαν την ανησυχία τους και κινητοποιήθηκαν για τα σχέδια εν πλω καταστροφής τμήματος των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο. Ήδη από τις 10 Ιανουαρίου 2014 κατατέθηκε επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν για το θέμα και σε όλο το διάστημα έκτοτε στήριξαν ενεργά και συμμετείχαν στις σχετικές κινητοποιήσεις πολιτών και φορέων.

Θεωρούμε όμως ότι σε κάθε αγώνα -δηλώνουν σε Δελτίο Τύπου- η διάδοση ανακριβών πληροφοριών λειτουργεί τελικά σε βάρος του ίδιου του αγώνα, του στόχου του και της αξιοπιστίας του. “Θεωρούμε, επομένως, τουλάχιστον ατυχείς και λανθασμένες τις «αποκαλύψεις» πως η ελληνική κυβέρνηση απαγόρευσε την αλιεία σε περιοχές νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπου αναμένεται να πλέει το σκάφος Cape Ray, πάνω στο οποίο σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί η υδρόλυση των χημικών όπλων. Οι «αποκαλύψεις» αυτές που προβλήθηκαν στον τοπικό Τύπο, διαδόθηκαν εκτεταμένα στο διαδίκτυο και δημιούργησαν έντονη ανησυχία σε πολίτες και επαγγελματίες της Κρήτης -και όχι μόνο” αναφέρουν.

“Από την Υπουργική Απόφαση όμως σαφώς προκύπτει ότι αυτά δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα: Δεν απαγορεύεται για τα συγκεκριμένα διαστήματα η αλιεία γενικά αλλά μόνο η αλιεία με μηχανότρατες και οι περιοχές απαγόρευσης είναι διεθνή ύδατα στην ελληνική επικράτεια, στα οποία όμως δεν περιλαμβάνονται περιοχές νοτιοδυτικά της Κρήτης. Είναι σημαντικό ότι τα μέτρα συμβάλουν στην πιο αποτελεσματική προστασία των ιχθυαποθεμάτων και των οικοσυστημάτων της Μεσογείου και ότι η έκδοση σχετικών αδειών αλιείας μεταφέρθηκε από τις Περιφέρειες στο Υπουργείο” τονίζουν.

Το θέμα έχει θέσει επανειλημμένα στο ευρωκοινοβούλιο ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, ζητώντας κατάργηση των καταστροφικών εργαλείων αλιείας, που υποβαθμίζουν το θαλάσσιο περιβάλλον και εξοντώνουν την ιχθυοπαραγωγή, καθώς και τον τερματισμό των παρεκκλίσεων στην εφαρμογή του Κανονισμού για την Αλιεία. Ειδικά για το ζήτημα της βιντζότρατας και της κατά παρέκκλιση αλίευσης στις ελληνικές θάλασσες από μηχανότρατες μέχρι και ένα μίλι από τις ακτές, τη στιγμή που η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει ελάχιστη απόσταση 1,5 μιλίου, ο Μ. Τρεμόπουλος είχε ζητήσει να επιληφθούν άμεσα η ελληνική κυβέρνηση και η Κομισιόν. Κατήγγειλε τις Αλιευτικές πρακτικές οι οποίες καταστρέφουν την παράκτια ζώνη, καθώς και τη μη εναρμόνιση, στην πράξη και με πλάγιους τρόπους, της ελληνικής νομοθεσίας με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1967/2006. Χρειάστηκαν χρόνια αγώνων των περιβαλλοντικών οργανώσεων και πιέσεων των Οικολόγων Πράσινων για να μη περάσουν οι «εξαιρέσεις» στην αλιεία με μηχανότρατα. Και πάλι αυτό δεν ήταν αρκετό. Έπρεπε να υπάρξει ουσιαστική εναρμόνιση για να προστατευθούν οι ελληνικές θάλασσες και οι Οικολόγοι Πράσινοι απαίτησαν τη θέσπιση θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών χωρίς μηχανότρατες και ουσιαστικούς ελέγχους στη αλιεία με μηχανότρατες. Στο θέμα τοποθετήθηκε τον Αύγουστο του 2011 και το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. 

«Η συσχέτιση των χημικών της Συρίας με τα επιβεβλημένα μέτρα για τις μηχανότρατες είναι αυθαίρετη», δηλώνει ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρξει επανόρθωση των ανακριβών εκτιμήσεων, ώστε να μη δημιουργούνται αβάσιμες ανησυχίες και να επανέλθει ο δημόσιος διάλογος στην ουσία των προβλημάτων. Οι άστοχες καταγγελίες και ο λαϊκισμός δεν προώθησαν ποτέ τα ζητήματα της οικολογίας. Βεβαίως, οι ανησυχίες των πολιτών διογκώνονται κυρίως από το έλλειμμα διαφάνειας και ενημέρωσης της κοινωνίας, των αυτοδιοικήσεων και των κυβερνήσεων των εμπλεκόμενων χωρών, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Απαιτούμε ξεκάθαρα επιχειρήματα για τη σκοπιμότητα της καταστροφής εν πλω του συγκεκριμένου τμήματος των χημικών όπλων και για το ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον πρακτικό μηδενισμό πιθανότητας ατυχήματος. Η απαγόρευση όμως για τις μηχανότρατες πρέπει να ισχύσει».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εμείς ψηφίσαμε. Αυτοί (δεν) φεύγουν;

Κινητοποιήση των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ