Τελεσίγραφο προς τον ελληνικό λαό, σε μια ακόμα ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας, έδωσε με συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η Άνγκελα Μέρκελ.
“Η διάθεση για συμβιβασμό εκ μέρους της Ελλάδας δεν υπήρξε και αυτό οδήγησε στο να υπάρξει διακοπή των συζητήσεων και δημοψήφισμα”, τόνισε και πρόσθεσε πως είναι δικαιώμα των 18 να σκεφτούν την κίνηση που πρέπει να κάνουν για να προστατευτούν για αυτό και τα κράτη μέλη αποφάσισαν το πρόγραμμα να μην επιμηκυνθεί.
Οποιαδήποτε προσπάθεια πρέπει να υπάρξει από τη μία πλευρά και ταυτόχρονα να υπάρξει αλληλεγγύη, τόνισε η Α. Μέρκελ.
“Όταν υπάρχουν περιπτώσεις κρίσης σε σχέση με το ευρώ τότε το εκάστοτε κράτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και εμείς να δείξουμε αλληλεγγύη”, υπογράμμισε.
“Το πρόγραμμα αύριο εκπνέει”, ξεκαθάρισε και υπογράμμισε πως “καταστήσαμε σαφές ότι αν η ελληνική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα ζητήσει περαιτέρω διαπραγματεύσεις δεν θα έχουμε αντίρρηση να το σκεφτούμε”.
Η οικονομική Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ενώπιον μεγάλης πρόκλησης, τόνισε και χαρακτήρισε “μεγαλεπίβολο” και “μεγαλόθυμο” το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στους Ελληνες.
“Βλέπουμε σήμερα ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτήν την κρίση με πολύ μεγαλύτερη άνεση και στιβαρότητα από ό,τι πριν από πέντε χρόνια”, επεσήμανε.
“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έχει να κάνει με το μέλλον του ευρώ. Ξέρω ότι ο ελληνικός λαός θέλει να έχει τη δική του γνώμη. Δεν θέλω να υπάρξει υποψία ότι ασκούμε κάποια πίεση”, διευκρίνισε.
Η Α. Μέρκελ ανέφερε πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ δεν ζήτησε να υπάρχει νέα, έκτακτη Σύνοδος Κορυφής και εξέφρασε την άποψη πως δεν υπάρχει λόγος να υπάρξει έξτρα Σύνοδος.