Όχι στο κλείσιμο του νοσοκομείου Παναγία

Κοινή ανακοίνωση φορέων

Σε κοινό αγώνα ώστε να μην κλείσει το νοσοκομείο Παναγία έχουν συμπορευτεί πλήθος φορέων της Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα σε κοινή ανακοίνωση, την οποία συνυπογράφουν εκπρόσωποι των φορέων, αναφέρονται τα εξής:

«Μετά την αναγγελία του Υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη της “Πρότασης για την αναμόρφωση των Νοσοκομείων Αττικής και Θεσαλονίκης” στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η πρόταση της διοίκησης της 4ης ΥΠΕ και αφορά στο Νοσοκομείο “Αγ.Παύλος” παράρτημα “ΠΑΝΑΓΙΑ”, εκφράζουμε έντονα την δυσάρεστη έκπληξή μας για τα νέα προτεινόμενα μέτρα, που οδηγούν σαφώς στην διάλυση και κατάργηση του Νοσοκομειακού παραρτήματος “ΠΑΝΑΓΙΑ”, στην απώλεια αναγκαίων Νοσοκομειακών Κλινών, στην εγκατάλειψη της δημιουργίας Νέου σύγχρονου Νοσοκομείου με Ευρωπαϊκή Χρηματοδότηση, στην Ανατολική περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Και αυτό επειδή  προτείνεται :

1. Η μεταφορά 107 ατόμων από το παράρτημα “ΠΑΝΑΓΙΑ” του Γ.Ν.¨Αγ.Παύλος¨ , 87 στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και 20 ατόμων στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο.

2. Η αντίστοιχη μεταφορά των Κλινικών, πέραν της μεταφοράς του προσωπικού, όχι όμως με τη μορφή της κινητικότητας, καθώς το ιατρικό προσωπικό δεν εμπίπτει στην κινητικότητα (ιατροί ΕΣΥ,ειδικευόμενοι).

Αυτές οι ενέργειες αντιστρατεύονται την μέχρι χθες δηλωμένη και δημόσια (Βουλή των Ελλήνων, συνάντηση 4-6-2013 με Υπουργό υγείας και Γ. Γραμματέα κ. Καλλίρη) δια στόματος Υπουργού Υγείας κ. Α. Λυκουρέντζου πολιτική για το Νοσοκομείο της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, η οποία εκφράζει τους τέσσερις δημάρχους της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, τους εκπροσώπους θεσμικών φορέων, την Εκκλησία, τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων, το Εργατικό Κέντρο, την  Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών, τους εργαζομένους του Νοσοκομείου και τους   350.000  κατοίκους  της περιοχής.

Τι νέο προέκυψε για να γίνει από τον νέο Υπουργό Υγείας αυτή η αρνητική αλλαγή με αποτέλεσμα  να υποβαθμιστούν περαιτέρω  οι υπηρεσίας υγείας στην ανατολική  Θεσσαλονίκη ( το 2012 είχαμε μείωση 36% των κλινών( -200 κλίνες)  και με τη νέα πρόταση θα έχουμε επιπλέον 50%, δηλαδή 200 κλίνες θα μείνουν μόνο στο νοσοκομείο  Άγιος Παύλος, να μπουν σε κίνδυνο οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων της Euromedica και των εργαζομένων που μπαίνουν σε κινητικότητα κατ’ εντολή της τρόικα και το μέλλον του Νοσοκομείου της Ανατολικής Θεσσαλονίκης;

Δεν είναι δυνατόν να έχουν προκύψει νέα στοιχεία που να ανατρέπουν την υπάρχουσα πολιτική για το συγκεκριμένο ζήτημα και να οδηγούν  στη λύση της μείωσης των Κλινών (κατά 200) και του ουσιαστικού κλεισίματος του Νοσοκομείου παράρτημα “ΠΑΝΑΓΙΑ” του Αγ.Παύλου  και μάλιστα αντίθετα στις ανάγκες  ολόκληρης της τοπικής, αλλά και της ευρύτερης  κοινωνίας.

Η εφαρμογή  του νόμου, όπως υπερψηφίστηκε τον Ιανουάριο του 2013 από τη βουλή, εξασφαλίζει  τη συνέχιση της παλαιάς ιδιότυπης σύμβασης με τον ιδιώτη που κατέχει το κτίριο που στεγάζεται το παράρτημα με σαφώς μικρότερο μίσθωμα από το σημερινό, τη συνέχιση της ύπαρξης των θέσεων των εργαζομένων της Euromedica,  τη λύση των προβλημάτων (ιδιοκτησιακό κ.ά. ) και την  ενίσχυση  της λειτουργίας του παραρτήματος “ΠΑΝΑΓΙΑ”, μέχρι την ανέγερση του νέου κτιρίου – πτέρυγας 200 Κλινών, όπου και θα μεταφερθεί το προσωπικό του και αποτελεί τη συμφωνημένη και αποδεκτή απ’ όλους κατεύθυνση.

Πιστεύουμε  ότι ένα σύγχρονο, ανταγωνιστικό Νοσοκομείο, 400 κλινών, με Ευρωπαϊκή επιδότηση είναι αναγκαίο στην περιοχή αυτή, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίση.

Ο νέος υπουργός Υγείας ας βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή, ας βοηθήσει στη λύση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος με νομοθετική ρύθμιση. Ας βοηθήσει στην ένταξή του σε Ευρωπαϊκά  προγράμματα, στην  πλήρη επικαιροποίηση της τεχνικοοικονομικής μελέτης για την ανέγερση της νέας πτέρυγας.  Ας ενισχύσει το παράρτημα “ΠΑΝΑΓΙΑ” σε έμψυχο επιστημονικό δυναμικό και ας δώσει εντολή για επισκευή μηχανημάτων - όπως ο λιθοτρίπτης -  για την εξυπηρέτηση των πολιτών και τον περιορισμό των  απωλειών σημαντικών εσόδων από το δημόσιο. Η ομαλή λειτουργία του παραρτήματος μπορεί να αποσβέσει το ενοίκιο του οικήματος που φιλοξενείται. 

Εμείς που συνεδριάσαμε εκτάκτως σήμερα, 6 Αυγούστου του 2013,  εκπροσωπώντας το σύνολο των κατοίκων της Ανατολικής Θεσσαλονίκης,

Ζητάμε  από τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη:

• Να μην υιοθετήσει τις προτάσεις της διοίκησης 4ης ΥΠΕ, που οδηγούν στο άμεσο κλείσιμο του Νοσοκομείου “ΠΑΝΑΓΙΑ” και στην απεμπόληση  του στόχου ανέγερσης σύγχρονου Δημόσιου Νοσοκομείου στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.

• Να σταματήσει τη  διαδικασία αποδόμησης   του παραρτήματος “ΠΑΝΑΓΙΑ”, να το ενισχύσει  με το ελάχιστα αναγκαίο προσωπικό ( νοσηλευτικό, διοικητικό)  δυναμικό και να αποκαταστήσει την  αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή.

• Να συμβάλει άμεσα  στη λύση των προβλημάτων, που μέχρι σήμερα εμποδίζουν την δημιουργία νέας πτέρυγας στο Γ.Ν. “Αγ. Παύλος” με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

• Να σεβαστεί  τις αποφάσεις και την επιθυμία του συνόλου του πληθυσμού της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και των θεσμικών, πολιτικών, κοινωνικών και μαζικών φορέων, ώστε να ενισχυθεί η προσφορά της Δημόσιας και δωρεάν Υγείας προς όλους, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες κρίσης.

Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να επισκεφθεί το Νοσοκομείο ΑΜΕΣΑ , προκειμένου να ενημερωθεί προσωπικά  για την αναγκαιότητα της ύπαρξης του ΠΑΝΑΓΙΑ».

Την κοινή ανακοίνωση συνυπογράφουν οι:

ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΜΠΑΚΟΓΛΙΔΗΣ
Δήμαρχος Καλαμαριάς

ΙΓΝΑΤΟΣ ΚΑΪΤΕΤΖΙΔΗΣ
Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη – Πανοράματος

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Δήμαρχος Θέρμης

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ
Δήμαρχος Θερμαϊκού

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΡΑΜΠΟΥΛΙΔΗΣ  
Πρόεδρος Ε.Κ.Θ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΙΣΑΝΙΔΗΣ
Νοσοκομειακή Επιτροπή Ιατρών -ΕΝΙΘ ΝΟΣΟΚ.¨ΠΑΝΑΓΙΑ¨

ΕΛΕΝΗ ΜΠΑΚΙΡΛΗ
Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Νοσ.¨ΠΑΝΑΓΙΑ¨

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ
Πρόεδρος Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (Ε.Ν.Ι.Θ.)

ΧΡΟΝΗΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ ,Γραμματέας Α! Ν.Ε.
Α! ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΣΟΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΘΕΜΙΣ ΚΟΥΤΑΛΙΑΝΟΣ, Κ.Ε. ΔΗΜΑΡ
ΔΗΜΑΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΣΥΡΙΖΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ