Μόρια - Δρώμενο της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης

Δρώμενο της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης στη Νέα Παραλία με αίτημα να κλείσουν τα κέντρα κράτησης και οι πρόσφυγες να έχουν το δικαίωμα στο ταξίδι και στην παραμονή.

Η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία καλεί σε πορεία την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου στις 19:00 στο άγαλμα Βενιζέλου. 

Να κλείσουν τα κέντρα κράτησης - Δικαίωμα στο ταξίδι, δικαίωμα στη παραμονή

Aπό την αρχή της πανδημίας, η Μόρια, κέντρο χωρητικότητας περίπου 2.700 ανθρώπων, ήταν αποθήκη για σχεδόν 20.000 ψυχές. Σε συνθήκες απαγόρευσης κυκλοφορίας, χωρίς μέτρα προστασίας και με παντελή αδιαφορία ακόμη και για στοιχειώδη υγειονομική προστασία.

Συνεπής στην ανάλγητη πολιτική της, η κυβέρνηση πριν λίγες μέρες έκλεισε 35 άτομα που είχαν εντοπιστεί θετικά στον Covid-19 μαζί με τις οικογένειες τους και τις επαφές τους σε αποθήκη, αντί να τους μεταφέρουν σε κατάλληλα καταλύματα με πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η κυβέρνηση δείχνει ξεκάθαρα ότι για αυτήν σημασία δεν είχαν οι ζωές των «ξένων», αλλά η μείωση των ροών και ο περιορισμός των επιπτώσεων «της μεταναστευτικής κρίσης» στις τοπικές κοινωνίες.

Γι’ αυτό, ανεξάρτητα από το πόρισμα που θα βγάλει το κράτος, το ολοσχερές κάψιμο του κολαστηρίου της Μόριας έχει ηθικούς αυτουργούς: είναι η κυβέρνηση, που συστηματικά εκθέτει τη ζωή των προσφύγων σε κίνδυνο. Είναι η διαχρονική πολιτική του ελληνικού κράτους να κάνει τον συνοριοφύλακα της Ευρώπης-φρούριο!

Είναι η αδιαφορία για τα αιτήματα των ανθρώπων για ζωή, αξιοπρέπεια και ελευθερία.

Είναι η έλλειψη ουσιαστικών μέτρων αποσυμφόρησης και υγειονομικής προστασίας μεσούσης της πανδημίας και εγκλωβίζοντας τον πληθυσμό.

Είναι ο παρατεταμένος χωρικός περιορισμός και η αφόρητη καθημερινότητα των ανθρώπων, που στερούνται την ελευθερία της μετακίνησης.

Αυτό που επείγει τώρα είναι να εξασφαλιστεί αξιοπρεπής στέγη και φροντίδα υγείας, για τους χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται στον δρόμο. Όχι με μια άλλη Μόρια, αλλά μέσα στον αστικό ιστό –σε ξενοδοχεία, άδεια κτίρια, σπίτια.

Αυτό που επείγει είναι να κατανοήσουμε ότι και τα υπόλοιπα κέντρα κράτησης είναι φυλακές, καταστροφές εν αναμονή.

Αυτό που επείγει είναι η κοινωνία να βγει μπροστά και να βγάλει από πάνω της την ντροπή για το διαρκές έγκλημα που συντελείται στη Μόρια και παντού.

Θα συνεχίσουμε να το λέμε πάντα:

- Να κλείσουν τα κέντρα κράτησης - Δικαίωμα στο ταξίδι , δικαίωμα στη παραμονή!
- Να έρθουν τώρα όλοι/ες οι πρόσφυγες από τα νησιά στην ενδοχώρα.
- Αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης, ζωής, δουλειάς για όλους/ες.
- Παραμένουμε ενάντια στην συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και στον εγκλωβισμό των ανθρώπων- Να ανοίξουν τα σύνορα!

Η αλληλεγγύη και αντίσταση είναι η απάντηση μας!

Τρίτη στις 19.00 στο Άγαλμα Βενιζέλου Πορεία αλληλεγγύης και διεκδίκησης!

Είμαστε με τους πρόσφυγες – Κοινοί Αγώνες!