Η αποδοχή η μη της παραίτησης που είχε υποβάλει πριν λίγες μέρες ο Φ. Κουβέλης βρίσκεται στο επίκεντρο της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ στην διήμερη συνεδρίασή της που ξεκινησε σήμερα.
Οι εργασίες ξεκίνησαν με εισηγητική ομιλία του κ. Κουβέλη, ο οποίος είναι από τις 28 Μαϊου υπό παραίτηση μετά το δυσμενές αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για το κόμμα.
“Η σημερινή Κεντρική Επιτροπή συνέρχεται σε μία στιγμή εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον του κόμματος μας. Η Δημοκρατική Αριστερά, το κόμμα που μαζί ιδρύσαμε πριν από τρία χρόνια για να εκφράσουμε την ανάγκη ύπαρξης μιας ισχυρής αριστερής μεταρρυθμιστικής δύναμης με ευρωπαϊκό ορίζοντα, βρίσκεται στην καμπή μιας εξαιρετικά αρνητικής εκλογικής εμφάνισης, που απογοητεύει τα μέλη μας και δείχνει να περιορίζει δραστικά την εμβέλειά μας” ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Κουβέλης.
Όσον αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών σημείωσε: “Tο εκλογικό ποσοστό αυτής της αναμέτρησης συνιστά εξέλιξη για την οποία οφείλουμε μια συγγνώμη στον κόσμο της Δημοκρατικής Αριστεράς”.
Σχετικά με την επιλογή της ΔΗΜΑΡ να συμμετάσχει στη κυβέρνηση υπογράμμισε: “Το έχω πει και με άλλες ευκαιρίες – θα το επαναλάβω και σήμερα, χωρίς ίχνος διάθεσης εξωραϊσμού: εμείς στη Δημοκρατική Αριστερά, δεν μετανιώσαμε που μπήκαμε στην κυβέρνηση, γιατί τότε η χώρα βρισκόταν με το ένα πόδι στην ευρωζώνη και με το άλλο στη χρεοκοπία. Δεν επενδύσαμε στα αδιέξοδα. Δεν πήραμε τις βολικές θέσεις. Τολμήσαμε. Και υπηρετήσαμε τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών. Δεν μετανιώσαμε που μπήκαμε. Το αντίθετο. Είμαστε υπερήφανοι γι αυτή την επιλογή μας”.
“Σ’ εσάς, συντρόφισσες και σύντροφοι, προσφεύγω, όπως οφείλω, όπως προβλέπουν οι καταστατικές μας αρχές και σας ζητώ να κρίνετε την παρουσία, τις πράξεις ή τις παραλείψεις μου. Η παραίτησή μου είναι στη διάθεσή σας και στην κρίση σας” είπε ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ για την επιλογή του να θέσει τη παραιτησή του στη διάθεση της Κ.Ε του κόμματος.
“Οι ευθύνες οι δικές μου – πρώτα αυτές- προφανώς και είναι αδιαίρετες με τις ευθύνες όλης της ηγεσίας του κόμματος. Αντιλαμβάνομαι τις ευαισθησίες όλων των στελεχών και τη διάθεση να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ζητώ, όμως, για να μη διασαλευτεί η πορεία του κόμματος, αυτές να κριθούν στο πλαίσιο μιας συντεταγμένης διαδικασίας, την οποία σήμερα μπορούμε να προσδιορίσουμε” προσέθεσε.
“Επειδή μέχρι το φθινόπωρο η Κεντρική επιτροπή παραμένει το θεσμικό όργανο των αποφάσεων μας, εισηγούμαι μέχρι το τέλος Ιουνίου μία νέα κεντρική Επιτροπή με αποκλειστικό θέμα τη συζήτηση γύρω από τους πολιτικούς προσανατολισμούς του κόμματος μέχρι το Συνέδριο” τόνισε.
Πάντως, την περασμένη εβδομάδα τα μέλη της Κ.Ε. και οι βουλευτές εξέφρασαν ομόφωνα τη διαφωνία τους με την απόφαση του κ. Κουβέλη.
Να σημειωθεί ότι το κλίμα στην ΔΗΜΑΡ είναι ιδιαίτερα βαρύ καθώς χθες ανεξαρτητοποιήθηκε και ο βουλευτής Αττικής Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος έκανε λόγο για «προφανή έλλειψη ενδιαφέροντος για τη γνώμη και τις θέσεις βουλευτών που δεν συνάδουν με την κυρίαρχη άποψη» και για απροθυμία του κόμματος να συνεργαστεί με τις υπόλοιπες υπαρκτές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.
