Καταλήψεις σχολείων στη Θεσσαλονίκη με αίτημα τη λήψη μέτρων προστασίας

Με κεντρικά αιτήματα την άμεση ουσιαστική υγειονομική προστασία για όλους τους μαθητές και τους καθηγητές, καθώς και την απαίτηση για δημιουργία ολιγομελών τμημάτων προχώρησαν σήμερα σε καταλήψεις πολλά σχολεία της Θεσσαλονίκης.

Υπό κατάληψη τελούν όλα τα σχολεία στις Συκιές ενώ στη Νεάπολη το 4ο, το 5ο Γυμνάσιο, το 2ο ΓΕΛ Νεάπολης. Στην Ευκαρπία τελούν υπό κατάληψη το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο ΓΕΛ που συστεγάζονται καθώς εκεί εντοπίζεται τεράστιο πρόβλημα συνωστισμού. Να σημειωθεί ότι στο σχολείο αυτό οι μαθητές θέτουν, επιπλέον, έντονα το ζήτημα των μαθημάτων σε υπόγειες αίθουσες χωρίς εξαερισμό. Επιπλέον υπό κατάληψη τελούν το 1ο και 2ο Γυμνάσιο Πολίχνης, 1ο, 2ο, 3ο και 4ο ΓΕΛ Σταυρούπολης, 1ο, και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, 2ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης, 1ο, 2ο, 3ο, 4ο και 6ο Γυμνάσιο Εύοσμου, 1ο και 2ο ΓΕΛ Εύοσμου, 1ο και 3ο Γυμνάσιο Κορδελιού, ΕΠΑΛ Κορδελιού, το ΓΕΛ Μαγνησίας, το 3ο Γυμνάσιο Εχεδώρου, το ΕΠΑΛ Λαγκάδα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 30 σχολεία στα δυτικά τελούν υπό κατάληψη, τα περισσότερα εκ των οποίων με αιτήματα για την απουσία υγειονομικών μέτρων και τη μείωση του αριθμού των μαθητών σε 15 άτομα ανά τμήμα, έτσι ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Στα αιτήματα των μαθητών συμπεριλαμβάνεται η αντίθεση στο νόμο Κεραμέως και συγκεκριμένα στην Τράπεζα θεμάτων αλλά και η διεκδίκηση για μονιμοποίηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Μαθητές σε πολλά υπό κατάληψη σχολεία στην ανατολική Θεσσαλονίκη καταγγέλλουν ότι η χρήση μάσκας εμποδίζει το μάθημα, καθώς και ότι υπάρχουν υπεράριθμοι μαθητές στις τάξεις. Μεγάλη είναι ανησυχία για την καθαριότητα καθώς είναι γνωστό ότι πολλά σχολεία δεν έχουν ούτε καν μια καθαρίστρια στην πρωινή λειτουργία. Ζητούν, έτσι, σωστή απολύμανση σε τακτά χρονικά διαστήματα και επισημαίνουν την έλλειψη βιβλίων για τα μαθήματα κατεύθυνσης του Λυκείου.

Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε  σήμερα κινητοποιήσεις στο Δημαρχείο Παύλου Μελά και στο Δημαρχείο Ευόσμου απαιτώντας μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, καθαριότητας, κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και όχι κάμερες στα σχολεία.