Καμπάνια συγκέντρωσης υλικού για τους πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη: Η αλληλεγγύη μας είναι η ζεστασιά μας

Από την 1η Φεβρουαρίου έως και τις 29 Φεβρουαρίου η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης συλλέγει κουβέρτες και υπνόσακους για τους πρόσφυγες της Ξηροκρήνης και των Διαβατών σε συνεργασία με κοινωνικούς χώρους και στέκια της πόλης.

Πιο συγκεκριμένα τα σημεία συγκέντρωσης υλικού είναι τα παρακάτω:

-Micropolis social space for freedom (Βενιζέλου & Βασ. Ηρακλείου 18) / Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη 7,00μμ-10.00μμ

-Στέκι Ίσκρα (Αμύντα 2) / Παρασκευή & Σάββατο από τις 8.00μμ

-Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο (Βασιλέως Γεωργίου & Μπιζανίου) / Δευτέρα με Παρασκευή 6.00μμ-12.00μμ

-Στέκι ΑΠαΝ (Μουδανίων 2, Νεάπολη) / Δευτέρα & Παρασκευή μετά τις 9.00μμ και Τετάρτη 7.00μμ-10.00μμ

-Στέκι Η Πόλη Αλλιώς Ενωτική Ανατρεπτική Παρέμβαση στον Δ.... (Νικολάου Παρασκευά 14, Συκιές) / Τρίτη 7.00μμ - 9.00μμ & Σάββατο 11.00πμ-1.00μμ

-TAKIM (Κατούνη 25, Άνω Λαδάδικα) / Δευτέρα με Παρασκευή 10.οοπμ-2.00μμ

Στο κάλεσμα της η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης αναφέρει:

«Το 2015, όταν όλη η Ευρώπη μιλούσε για «προσφυγική κρίση», ένα πλειοψηφικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας έδειχνε την αλληλεγγύη του στην πράξη: μια κοινωνία έντεκα εκατομμυρίων δεν θεωρούσε «κρίση» την παρουσία μερικών δεκάδων χιλιάδων ξεριζωμένων από τον πόλεμο και τη φτώχεια. Εκατομμύρια άνθρωποι τους πρόσφεραν, λοιπόν, ρούχα, τρόφιμα και φάρμακα. Πολλοί άνοιξαν τα σπίτια τους, για να τους δώσουν ένα πιάτο φαγητό. Και άλλοι, μαζί με τους πρόσφυγες, κατέλαβαν άδεια κτίρια, για να έχουν χώρο να παίζουν και να κοιμούνται τα προσφυγόπουλα. Τα κτίρια αυτά ήταν οι πρώτες καταλήψεις που εκκενώθηκαν.

Η κοινωνία μας ξέρει τι θα πει αλληλεγγύη. Μετά το κύμα αλληλεγγύης του 2015, τώρα είναι ώρα να το θυμηθούμε ξανά. Να το θυμηθούμε, γιατί η αθλιότητα των κυβερνητικών πολιτικών, της Μόριας, των κλειστών στρατοπέδων και των επαναπροωθήσεων προσφύγων, συνεχίζεται, και ενεργοποιεί ένστικτα ανθρωποφαγίας στις τοπικές κοινωνίες. Να το θυμηθούμε, γιατί ενώ η χώρα ετοιμάζεται να ξοδέψει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε εξοπλισμούς, κι ενώ εμπλέκεται ήδη στον εμφύλιο της Λιβύης, οι καθωσπρέπει ανθρωποφάγοι στάζουν δηλητήριο για τους ξένους φτωχούς: στην τηλεόραση, τα τοπικά ραδιόφωνα και τις εφημερίδες.

Τώρα, λοιπόν, είναι ώρα να θυμηθούμε και να θυμίσουμε ξανά ότι η κοινωνία μας ξέρει από προσφυγιά και αλληλεγγύη. Όχι στα λόγια. Στην πράξη».