Ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών για να κλείσει η «φυλακή» προσφύγων στο Κλειδί Σερρών

Ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών για να κλείσει η «φυλακή»- κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών- που βρίσκεται στο Κλειδί Σερρών πραγματοποιούν πολίτες της περιοχής και τονίζουν την ανάγκη οι άνθρωποι αυτοί να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία.

Υπογράψτε το ψήφισμα εδώ.

Όπως αναφέρει το ψήφισμα:

«Κλείστε το Κλειδί, μεταφέρετε τους-ις κρατούμενους-ες σε ξενοδοχεία τώρα!

Στο Κλειδί του Δήμου Σιντικής, στην ΠΕ Σερρών, βρίσκονται από τις 21 Μαρτίου 598 κρατούμενοι-ες χωρίς δικαίωμα υποβολής αιτήματος ασύλου, μέχρι στιγμής.  Ανάμεσά τους υπάρχουν βρέφη από ενός μηνός, μικρά παιδιά, λεχώνες, έγκυες, καθώς και άνθρωποι με σοβαρά χρόνια νοσήματα.

Κρατούνται στο βάθος μιας απόκρημνης ρεματιάς, η οποία απέχει ελάχιστα από την κοίτη του Στρυμώνα. Ο κίνδυνος καθόδου μεγάλου όγκου νερού ή και κατολίσθησης σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης, όπως και πλημμύρας του ποταμού είναι προφανής και έχει επισημανθεί από αρμόδιο της Πυροσβεστικής.

Το χειμώνα πνέουν ισχυροί ψυχροί άνεμοι ενώ το καλοκαίρι η ατμόσφαιρα είναι εξαιρετικά αποπνικτική, ώστε οι κάτοικοι δεν χρησιμοποιούν το χώρο ούτε καν για τα ζώα τους.

Η οδική πρόσβαση είναι προβληματική και τα έργα παροχέτευσης ομβρίων έχουν εγκαταλειφθεί ημιτελή. Προβληματική είναι και η αποκομιδή απορριμμάτων.

Δεν υπάρχει ύδρευση, μοιράζονται φιάλες με πόσιμο νερό, ενώ υδροφόρα μεταφέρει νερό για άλλες ανάγκες. Δεν υπάρχει ούτε αποχέτευση και χρησιμοποιούνται χημικές τουαλέτες.

Δεν υπάρχει σύνδεση με δίκτυο ηλεκτροδότησης και ο ηλεκτροφωτισμός γίνεται με γεννήτρια, της οποίας η λειτουργία εξαρτάται από τεχνικό εταιρείας που εδρεύει σε άλλο νομό.

Οι κρατούμενοι-ες κοιμούνται σε σκηνές από πλαστικοποιημένο ύφασμα, που δεν προστατεύει ούτε από το κρύο ούτε από τη ζέστη, πάνω σε παλέτες καλυμμένες με λεπτά συνθετικά «στρώματα» και ό,τι κλινοσκεπάσματα πρόσφερε ο Ερυθρός Σταυρός.

Οι σκηνές είναι υπερπλήρεις και τόσο κοντά μεταξύ τους, ώστε όχι καραντίνα, αλλά ούτε καν κίνηση σε ελεύθερο χώρο, έστω και με προδιαγραφές προαυλισμού σε φυλακή, δεν είναι δυνατή.

Καλούμε την Κυβέρνηση να μεταφέρει άμεσα τους-ις κρατούμενους-ες σε ξενοδοχεία και άλλα κατάλληλα καταλύματα, με προτεραιότητα στους-ις πιο ευάλωτους-ες και να εφαρμόσει την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία ως προς την παραλαβή και εξατομικευμένη εξέταση αιτημάτων ασύλου για όσους-ες έφθασαν στη χώρα και μετά την 1η Μαρτίου.

Κλείστε το Κλειδί τώρα, κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές!».

Διαβάστε σχετικά: Παλινωδίες της κυβέρνησης σε βάρος των προσφύγων