in

Η κυβέρνηση παραδόθηκε στις απαιτήσεις της τρόικας

Η κυβέρνηση παραδόθηκε στις απαιτήσεις της τρόικας

Μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένει η ελληνική κυβέρνηση την απάντηση της τρόικας στο “πακέτο” νέων μέτρων που πρότεινε η πρώτη προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα. Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά υποχώρησε για ακόμη μία φορά στις απαιτήσεις των δανειστών την ώρα που οι βουλευτές της πλειοψηφίας τρέμουν στην ιδέα να ψηφίσουν νέα μέτρα λίγους μόνο μήνες πριν τις εκλογές. 

Σύμφωνα με διαρροές που δίνουν στα ΜΜΕ κυβερνητικοί αξιωματούχοι η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε στη τρόικα μια σειρά μέτρων όπως η αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό στο 13%, το πάγωμα των συντάξεων για την διετία 2016-2017, τη μείωση του εισαγωγικού μισθού στους νεοδιοριζόμενους στο δημόσιο από 1/1/2015 καθώς και νέα μείωση στα οδοιπορικά εκτός έδρας και στις υπερωρίες στο δημόσιο. Ταυτόχρονα αλλαγές πρότεινε η ελληνική πλευρά και στο συνταξιοδοτικό με την αύξηση στα 20 χρόνια από 15 που ισχύει σήμερα, των ελάχιστων ετών ασφάλισης για να λάβουν σύνταξη οι γεννηθέντες από το 1975. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η πρόταση για κατάργηση των συντάξεων πριν τα 62 έτη αλλά και η αυστηροποίηση των κριτηρίων για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ.

Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη η “ώθηση προς τα μπρος” και η ρητορική για το “τέλος των μνημονίων” που κυριάρχησε στις δημόσιες εμφανίσεις των μελών του υπουργικού συμβουλίου οδήγησε τη κυβέρνηση σε επικοινωνιακό βατερλό. Για αυτό το λόγο η κυβέρνηση επικοινωνιακά θα επιδιώξει αφενός να φανεί ότι θέτει “κόκκινες γραμμές” και αφετέρου να μετακυλήσει το φιάσκο της διαπραγμάτευσης και τις ευθύνες για τα μέτρα που θα συνοδεύουν τη νέα συμφωνία στην αξιωματική αντιπολίτευση. Επιπλέον το επιτελείο της κυβέρνησης θα επιμείνει -αν και με πιο ήπιους τόνους- στη ρητορική περί ενός προγράμματος το οποίο θα οδηγεί στην έξοδο από το μνημόνιο. 

Ενδεικτική άλλωστε είναι η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου το μεσημέρι της Δευτέρας από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την ελληνική οικονομία. «Δεν πρόκειται να ενδώσουμε σε ενοχλητικά μέτρα για αυτό παρατείνεται η διαπραγμάτευση», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη ο οποίος υποστήριξε πως η χώρα έχει εφαρμόσει το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος και πως πλέον, «έχει μείνει μόνο η ουρά» ενώ προσέθεσε πως ελπίζει να καταλήξουν θετικά οι συζητήσεις με τη τρόικα καθώς «όλοι έχουν ένα κίνητρο να κλείσει η αξιολόγηση».

Όσον αφορά το ΣΥΡΙΖΑ βασικό επιχείρημα των κυβερνητικών στελεχών για τις ευθύνες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα νέα μέτρα θα είναι τα συνεχή αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές καθώς και η άρνηση τήρησης της συμφωνίας δια στόματος Αλέξη Τσίπρα. Ήδη η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη σε συνέντευξή της σε ραδιοφωνικό σταθμό τη Κυριακή εγκαινίασε τις επιθέσεις στο ΣΥΡΙΖΑ. “Και το χρηματοδοτικό κενό και ο,τιδήποτε, εξαφανίζεται όταν υπάρχει ηρεμία και σιγουριά σε μια χώρα. Όταν οι δανειστές βλέπουν αυτή την κατάσταση, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση φωνάζει, κραδαίνοντας φύλλα δημοσκοπήσεων, πως «ό,τι και να λέτε εσείς, εγώ θα προκαλέσω εκλογές και ό,τι και να συμφωνήσετε, δεν θα τα τηρήσω», θα βάλουν ακόμη πιο σκληρούς όρους, θα δημιουργήσουν ακόμη περισσότερα προσκόμματα, θα ζητήσουν ακόμη περισσότερα για να διασφαλιστούν, αφού είναι απ’ έξω ένας και φωνάζει”, ανέφερε χαρακτηριστικά η Σοφία Βούλτεψη. 

Από τη πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως το φιάσκο των συναντήσεων στο Παρίσι ήταν “αναμενόμενο” καθώς όντας “όμηρος της στρατηγικής του υπάκουου μαθητή, η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προβάλλει μια διαφορετική πολιτική πρόταση, έξω από τη λογική του μνημονίου”. 

“Πρόκειται για την ίδια κυβέρνηση που όλο το προηγούμενο διάστημα μιλούσε για «τέλος των μνημονίων» και κατηγορούσε ως καταστροφολογία τα νέα μέτρα” επισημαίνει η Κουμουνδούρου και προσθέτει πως “η κυβέρνηση να αναγκάζεται σε μια άτακτη υποχώρηση, που την απαξιώνει εντελώς τόσο εντός της χώρας όσο και εκτός”.  

Επιπλέον πηγές της Κουμουνδούρου υπογραμμίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει καμία συμφωνία ενώ επισημαίνουν πως η μόνη συναίνεση με τη κυβέρνηση θα είναι για την ημερομηνία των εκλογών. Αυτή τη τοποθέτηση επιβεβαιώνουν και οι ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα σε όλη την Ελλάδα. Τη Κυριακή από τα Ιωάννινα ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να βάλει την υπογραφή του σε συμφωνίες καταστροφικές για τη χώρα ενώ υπογράμμισε πως “όταν ακούμε για κρίσιμες ώρες για τη χώρα, ανθρώπινο αίμα μας μυρίζει, καθώς πρόκειται για την προετοιμασία ενός εγκλήματος”. 

Αντιδράσεις από κυβερνητικούς βουλευτές

Την έντονη δυσαρέσκεια τους εκφράζουν οι βουλευτές της κυβέρνησης για τη πορεία των διαπραγματεύσεων με τη τρόικα καθώς η ψήφιση νέων επώδυνων για τη κοινωνία μέτρων λίγους μόνο μήνες πριν από τις εκλογές  θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο το κλίμα στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που το επιτελείο της κυβέρνησης όταν αναφέρεται στη συμφωνία που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή κάνει λόγο για “μια συμφωνία εξόδου από το μνημόνιο” ενώ προειδοποιεί πως “θα τεθούν όλοι οι βουλευτές ενώπιον των ευθυνών τους”. 

Ήδη το κλίμα “ενόχλησης” που επικρατεί στην κοινοβουλευτική ομάδα τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να εκφραστεί από τις τοποθετήσεις βουλευτών της συγκυβέρνησης στη συζήτηση για το προϋπολογισμό που ξεκινά τη Τετάρτη.

Μάλιστα ο βουλευτής της ΝΔ Ιορδάνης Τζαμτζής έκανε λόγο για κόκκινες γραμμές σχετικά με τις αυξήσεις στο φόρο των φαρμάκων αλλά και τις αλλαγές στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις. Τις προηγούμενες ημέρες όμως, και οι Κώστας Κοντογεώργος από τη ΝΔ και Γιάννης Κουτσούκος από το ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους σε ενδεχόμενη νέα μείωση των συντάξεων.

Κ.Μ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Όλο και περισσότερα μέλη της ΕΚΠΟΙΖΩ «λυτρώνονται» από τα χρέη τους

Συνεδριάζει την Τρίτη η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας