Ελεύθερη είσοδος για ανέργους στο DÉBRAYAGE στις 11 Οκτωβρίου

Μια παράσταση του ΚΘΒΕ

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ανακοινώνει ότι η παράσταση του “Débrayage" που θα δοθεί την Παρασκευή 11 Οκτώβρη θα έχει ελεύθερη είσοδο για τους ανέργους.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (απαραίτητη είναι η επίδειξη κάρτας ανεργίας)

Λίγα λόγια για το έργο

Ένα σπονδυλωτό κείμενο που σκιαγραφεί με πικρό χιούμορ την αγωνία του ατόμου να επιβιώσει στην Ευρώπη της κρίσης. Η απομάκρυνση του ανθρώπου από σταθερές αξίες και κεκτημένα δικαιώματα, ο φόβος της ανεργίας, η ανατροπή των εργασιακών σχέσων, η κοινωνική περιθωριοποίηση αλλά και οι επιπτώσεις των νέων αυτών δεδομένων στις διαπροσωπικές σχέσεις και στην ψυχοσύνθεση του ατόμου, αποτελούν τους βασικούς άξονες που συγκροτούν τα θέματα και τους χαρακτήρες του γάλλου συγγραφέα Ρεμί Ντε Βος. Το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το ΚΘΒΕ.

Σημείωμα Συγγραφέα
Το Ντεμπραγιάζ στην Ελλάδα
 
Το Ντεμπραγιάζ είναι το πρώτο μου θεατρικό έργο. Το έγραψα σε ηλικία 30 ετών. Πριν αρχίσω τη συγγραφή εργαζόμουν. Εργαζόμουν από την ηλικία των 18 ετών. Έκανα κάθε είδους δουλειά (εργάτης, μεταφορέας, οδηγός ασθενοφόρου, κλητήρας...). Έτσι άρχισα να περιγράφω τη δική μου πραγματικότητα, την οποία και γνώριζα καλά, των συνεντεύξεων για αναζήτηση εργασίας, των σχέσεων ιεραρχίας μέσα σε μια εταιρεία, τον φόβο της απώλειας της δουλειάς μου... Σε γενικές γραμμές, τις ζημιές που μπορεί να προκαλέσει η αντιφατική, σχεδόν νευρωτική σχέση την οποία διατηρεί ένα άτομο με την εργασία του. Ο σκοπός μου είναι το να μπορεί κανείς να γελά με τραγικές καταστάσεις τις οποίες και αναγνωρίζει αμέσως. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η κατάσταση έχει μια ιδιαίτερη οξύτητα. Είναι ταυτόχρονα η χώρα όπου γεννήθηκε το δυτικό θέατρο, στο οποίο και ανήκω (πολλές γαλλικές λέξεις προέρχονται από την ελληνική!), αλλά και η χώρα που υπέστη ίσως τους ισχυρότερους κραδασμούς ενός νεοφιλελεύθερου συστήματος, το οποίο και καταγγέλλει το θεατρικό αυτό έργο. Οπότε, διακαώς λέω στους Έλληνες: κρατάτε γερά. Ελπίζω το έργο μου να σας αγγίξει κι εκεί που βρίσκεστε, να μπορέσετε να γελάσετε μ’ αυτή την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας. Με τους φιλικούς ευρωπαϊκούς μου χαιρετισμούς και τις ευχαριστίες μου σε όλη την ομάδα που αγωνίστηκε για να ανεβάσει αυτό το έργο στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη που γνωρίζω κι αγαπώ.
 
Ρεμί Ντε Βος
 
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Μετάφραση: Έρση Βασιλικιώτη
Σκηνοθεσία-σκηνική προσαρμογή κειμένου: Χριστίνα Χατζηβασιλείου
Σκηνικά-κοστούμια: Όλγα Χατζηιακώβου
Video art-ηχητικό περιβάλλον: Γιάννης Πειραλής, Βιργινία Ρηγάκη
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου, Μαρία Λαζαρίδου
Μουσική: Electro Vampires
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Λαζαρίδου
Οργάνωση παραγωγής: Πέτρος Κοκόζης
 
Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Νικόλας Μαραγκόπουλος, Τιμολέων Παπαδόπουλος, Σίμος Πατιερίδης, Μίλτος Σαμαράς, Εύη Σαρμή, Χρύσα Τουμανίδου, Κωνσταντίνος Χατζησάββας.