in , , ,

Χωρίς καθαρίστριες Νηπιαγωγεία – Δημοτικά μοιράζονται μια καθαρίστρια

Τεράστια είναι τα προβλήματα με τα οποία ήρθαν αντιμέτωποι οι μαθητές από το πρώτο κουδούνι της χρονιάς στα σχολεία της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Συγκεκριμένα:

Στον τομέα της καθαριότητας οι προσλήψεις καθαριστριών στην περιοχή προβλέπονται ίδιες με τις περσινές, με αποτέλεσμα ολόκληρα Δημοτικά Σχολεία να μοιράζονται τη μία ή δύο καθαρίστριες με Νηπιαγωγεία που δεν έχουν καθόλου προσωπικό καθαριότητας.

Σχετικά με τις αίθουσες σε κανένα δήμο της περιοχής μας δεν υπήρξε πρόβλεψη για επιπλέον χώρους, ώστε να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις. Αντιθέτως, έχουμε αύξηση του αριθμού των παιδιών ανά τμήμα, π.χ. στα Γυμνάσια της Αλεξανδρούπολης που για άλλη μια χρονιά στενάζουν από τα πολυπληθή τμήματα, ενώ αντίθετα το νεοϊδρυθέν Πειραματικό έχει περίσσια άδειων αιθουσών! Στη Δράμα λειτουργεί Νηπιαγωγείο με 50 παιδιά σε ένα τμήμα!

Όσον αφορά στη μεταφορά των μαθητών δεν υπάρχει μέριμνα για περισσότερα δρομολόγια, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα ΜΜΜ, ούτε καν σε ευάλωτες περιπτώσεις, όπως για τα προσφυγόπουλα στη Δράμα.

Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, συνεχίζουν να χρονίζουν και να συσσωρεύονται χρόνια προβλήματα υποδομών:

Στην Ξάνθη, για δεύτερη χρονιά η εφαρμογή της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής γίνεται με κοντέινερ σε αυλές Νηπιαγωγείων και Δημοτικών, ενώ τρία τμήματα Νηπιαγωγείων στεγάζονται σε αίθουσες δημοτικών παιδικών σταθμών. Το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο για άλλη μια χρονιά ετοιμάζεται να λειτουργήσει σε άθλιες συνθήκες, με παιδιά, εκπαιδευτικούς και υπόλοιπο προσωπικό παστωμένους σε ελάχιστα τ.μ. και «αξιοποίηση» των διαδρόμων.

Στις Κρηνίδες Καβάλας το σχολικό συγκρότημα συνεχίζει να έχει σοβαρά προβλήματα, που απειλούν την ασφάλεια των μαθητών και οι γονείς για την ώρα συνεχίζουν να λαμβάνουν υποσχέσεις, οι τελευταίες από την Περιφέρεια, χωρίς να λύνονται στην πράξη όσα έχουν επισημάνει.

Παρά τους διθυράμβους της κυβέρνησης, η χρονιά ξεκινάει με πολλά κενά εκπαιδευτικών κάθε βαθμίδας και κατηγορίας:

Λείπουν πολλοί αναπληρωτές (70-80 μόνο στην Καβάλα – δεν καλύφθηκε καμιά θέση Τμήματος Υποδοχής), λείπουν ειδικότητες σε 10 σχολεία στη Δράμα.

«Αυτά είναι τα αποτελέσματα της διαχρονικής υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης», σημειώνει η Ομοσπονδία, «της αντιμετώπισής της σαν “κόστος”, της λογικής “να βάλει το χέρι στην τσέπη” ο γονιός την ίδια περίοδο που η ακρίβεια καλπάζει. Την ίδια ώρα που προσφέρονται απλόχερα εκατομμύρια για την κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών και για τις ΝΑΤΟικές δαπάνες.

Πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Οι ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι εγκληματικές!

Εδώ και τώρα μέτρα για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία:

Αραίωση των μαθητών στις αίθουσες – 15 μαθητές ανά τάξη.

Αντιμετώπιση των μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας και της τηλεκπαίδευσης. Για κάθε παιδί με ιδιαίτερες μαθησιακές εκπαιδευτικές ανάγκες, πρόβλημα υγείας ή αναπηρία, να προσλαμβάνεται και το απαραίτητο αντίστοιχο προσωπικό της αναγκαίας ειδικότητας (Παράλληλη Στήριξη, σχολικός νοσηλευτής).

Κάλυψη των πραγματικών αναγκών σε εκπαιδευτικούς.

Μόνιμο προσωπικό καθαριότητας σε όλα τα σχολεία.

Περισσότερα δρομολόγια για τη μεταφορά των μαθητών.

Πλήρης, έγκυρη και επιστημονική ενημέρωση για το ζήτημα του εμβολιασμού. Κέντρα ενημέρωσης, εμβολιασμού, διεξαγωγής τεστ και εξατομικευμένης παρακολούθησης του κάθε μαθητή μετά το εμβόλιο.

Δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία µε ευθύνη του ΕΟΔΥ. Μπροστά και στην εμφάνιση κρουσμάτων ήδη με το “καλημέρα” στα σχολεία (π.χ. κρούσματα σε μαθητές την ημέρα του αγιασμού στην Αλεξανδρούπολη) απαιτούμε τη διεύρυνση λειτουργίας των κλιμακίων του ΕΟΔΥ και το απόγευμα (όπου δεν συμβαίνει) και συνεργασία τους με τον ΕΟΔΥ ώστε να πραγματοποιούνται στοχευμένα rapid test το πρωί στις 7.00-8.00 έξω από τη σχολική μονάδα σε όλους τους μαθητές του τμήματος που εμφάνισε κρούσμα, για όλη τη διάρκεια της βδομάδας. ΑΜΕΣΗ απολύμανση της αίθουσας.

Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της Τράπεζας Θεμάτων».

Τέλος, καλεί τους Συλλόγους Γονέων, τις Ενώσεις Γονέων να βρίσκονται στα σχολεία, να επαγρυπνούν για ζητήματα και προβλήματα που προκύπτουν, να συνεργαστούν με τους Συλλόγους των Εκπαιδευτικών, διεκδικώντας την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και την Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη να συμμετάσχουν στις κατά τόπους συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που καλούν οι Σύλλογοι των Εκπαιδευτικών.

Πηγή: 902.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για την ανάγκη στήριξης των ΚΔΑΠ των Δήμων

ΔΕΘ-Μητροπολιτικό Πάρκο: Συναντήσεις της Κίνησης Πολιτών και 7 Δημάρχων με την Φώφη Γεννηματά και τον Δημήτρη Κουτσούμπα