in , ,

Χωρίς δωρεάν σίτιση 2.200 φοιτητές του ΠΑΜΑΚ-Πληρώνουν 1.100 ευρώ ετησίως

Την καταστρατήγηση του δικαιώματος στη δωρεάν σίτιση αναδεικνύουν γονείς φοιτητών-τριών που φοιτούν στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας τονίζοντας ότι ενώ 2.200 φοιτητές πληρούν τα κριτήρια, δεν σιτίζονται δωρεάν κι οι οικογένειες τους επιβαρύνονται 110 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή 1100 ευρώ ετησίως. Το ζήτημα έχει ξεσηκώσει πολλές διαμαρτυρίες από τους γονείς, ενώ έχουν γίνει παραστάσεις διαμαρτυρίας των φοιτητών που δηλώνουν ότι αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας αφού παραβιάζεται η συνταγματική επιταγή για δωρεάν και δημόσια εκπαίδευση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Για μια ακόμη φορά το Υπουργείο Παιδείας μας αντιμετωπίζει ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας ,αφού η συνταγματική επιταγή για δωρεάν και δημόσια εκπαίδευση καταστρατηγείται πριν ακόμα καταλυθεί το άρθρο 16. Στο ΦΕΚ 1965/18/6/12 ΤΒ ,ορίζονται οι όροι κι οι προϋποθέσεις της δωρεάν σίτισης των φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 ,δικαιούνται δωρεάν σίτισης 4000 φοιτητές περίπου. Παρόλη τη βούληση του νομοθέτη μόνο 1800 φοιτητές από τους παραπάνω θα ευεργετηθούν από τις προβλέψεις του σχετικού ΦΕΚ ,αφού ΔΕΝ επαρκεί η χρηματοδότηση του Υπουργείου Παιδείας ,που το ύψος της ανέρχεται σε 1.079.000 ευρώ ήτοι 2 ευρώ ημερησίως για τους 1800 φοιτητές.

Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης πολιτικής είναι το γεγονός ότι 2200 φοιτητές ,ενώ πληρούν τα κριτήρια δεν σιτίζονται  δωρεάν κι οι οικογένειες τους επιβαρύνονται 110 ευρώ μηνιαίως δηλαδή 1100 ευρώ ετησίως ( πολύ περισσότερο δηλαδή από το μέσο μηνιαίο μισθό, 4400 ευρώ στη διάρκεια των σπουδών τους ), αν επιθυμούν να τρώνε στο φοιτητικό εστιατόριο.  

Ένα ακόμα παράδοξο είναι ότι με τα κριτήρια επιλογής οι περισσότεροι από τους 1800 θα σιτίζονται δωρεάν για τέσσερα χρόνια ,ενώ οι υπόλοιποι 2200 δεν θα ωφεληθούν ποτέ κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής τους θητείας. Ο τρόπος επιλογής μάλιστα δίνει το δικαίωμα σε τρίτεκνη οικογένεια (πραγματικό παράδειγμα) με ετήσιο εισόδημα 55.000 ευρώ και μόνιμο τόπο κατοικίας τη Θεσσαλονίκη ,δηλαδή χωρίς επιβάρυνση ενοικίου, να απολαμβάνει την παροχή ,ενώ οικογένεια με 2 παιδιά ,με 15.000 εισόδημα και φοιτητικό ενοίκιο ,όχι. UnmuteRemaining Time -0:00   Fullscreen   

Τα παραπάνω αντιβαίνουν όχι μόνο την κείμενη νομοθεσία αλλά και το ΣΥΝΤΑΓΜΑ ,το οποίο:

Α.   στη διάταξη του άρθρου 16 παρ. 4 κατοχυρώνει το δικαίωμα στη δωρεάν παιδεία, η οποία συνεπάγεται σύμφωνα με την υπ.αριθμ. 273836/20646/21.5.2020  απόφαση του Συνήγορου του Πολίτη, όχι μόνο την απαλλαγή από την καταβολή διδάκτρων αλλά και τη δωρεάν παροχή του ελαχίστου αριθμού των στοιχειωδώς απαραιτήτων για την αποτελεσματική συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπως τα συγγράμματα ,τη σίτιση κτλ

Β. Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 4 ,όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στον Νόμο. Στην προκειμένη περίπτωση όμως αυτή η διάταξη καταστρατηγείται, αφού όλοι οι φοιτητές των ελληνικών Πανεπιστημίων, συμπεριλαμβανομένων και των 1911 του ΠΑΜΑΚ, που πληρούν τις προϋποθέσεις σιτίζονται, ενώ οι 2100 φοιτητές όχι. Σε σχετική αναφορά της Βουλευτού κ. Κεφαλίδου τον Ιανουάριο του 2023(αρ.Πρ.:1036/25-1-2023)  το μεν Υπουργείο Οικονομικών ως Πόντιος Πιλάτος με το υπ.αριθμ.31864/28-2-2023 έγγραφό του δηλώνει αναρμόδιο ,το δε Υπουργείο Παιδείας δεν κάνει καν τον κόπο ως όφειλε να απαντήσει σπαταλώντας δημόσιους πόρους σε αντιδημοκρατικούς θεσμούς όπως η Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

Συμπερασματικά ένας φοιτητής στο ΠΑΜΑΚ στα 4 χρόνια φοίτησής του, μόνο για 8 μήνες σιτίστηκε δωρεάν κι αυτό γιατί το Πανεπιστήμιο αποφάσισε να αξιοποιήσει τα ταμειακά του διαθέσιμα, ώστε να σιτίσει το σύνολο των δικαιούμενων δωρεάν σίτισης φοιτητών έως την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Το ζήτημα έχει ξεσηκώσει πολλές διαμαρτυρίες από τους γονείς, ενώ έχουν γίνει παραστάσεις διαμαρτυρίας των φοιτητών, οι οποίοι χαρακτηρίζονται μπαχαλάκηδες επειδή διεκδικούν όσα δικαιούνται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη ενάντια στις απολύσεις στο ΕΚΕΤΑ

Lock out στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ προκειμένου να μη γίνει συνέλευση…