in , ,

Αστυνομοκρατία και πάλι στο ΑΠΘ – Νέα συγκέντρωση από φοιτητές

Νέα συγκέτρωση φοιτητριών και φοιτητών έχει προγραμματιστεί για σήμερα, Τετάρτη 27 Απριλίου στις 12.00, στην πλατεία Χημείου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Στη συγκέντρωση καλούν φοιτητικοί σύλλογοι και σχήματα με το Αυτόνομο Σχήμα Φυσικού να σημειώνει:

«Με το κλείσιμο των σχολών για το πάσχα, όπως και την παραμονή πρωτοχρονιάς, η γνωστή ένοπλη συμμορία που λέγεται ΕΛ.ΑΣ. εισέβαλε ξανά στο campus του ΑΠΘ, ώστε να διασφαλίσει ότι θα εξελιχθεί ανεμπόδιστα το σίριαλ που λέγεται “ανάπλαση του ισογείου του βιολογικού και αξιοποίησή του για τη δημιουργία ενιαίας βιβλιοθήκης της ΣΘΕ”. Αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου επεισοδίου που λεγόταν “τέλος της ανομίας στο ΑΠΘ” με το γκρέμισμα των ντουβαριών του στεκιού στο Βιολογικό. Οι κινήσεις αυτές, που είναι “προς το συμφέρον των φοιτητών/ριών”, γίνονται όχι υπό τα χειροκρτήματα των τελευταίων, αλλά με έρημες σχολές και με ένοπλους στρατούς κατοχής. Στρατούς οι οποίοι συλλαμβάνουν φοιτητές και αγωνίστριες, που αντιτίθενται σε αναπλάσεις που υποτίθεται βελτιώνουν τις εξαθλιωμένες ζωές μας. Η αστυνομία, τις 2 τελευταίες μέρες δρα ουσιαστικά για την διασφάλιση των κερδών του εργολάβου στον οποίο έχει ανατεθεί το έργο της ανάπλασης, ο οποίος ήταν παρόν την τρίτη 19/4 δίπλα δίπλα με τους μπάτσους. Αποδεικνύεται καθ’αυτό τον τρόπο το ήδη δεδομένο: η αστυνομία έχει ρόλο να προστατεύει τις περιουσίες και τα κέρδη των πλουσίων, των αφεντικών, του κεφαλαίου συνολικά, αλλά και να επιβάλλει την εφαρμογή των ταξικών και αντικοινωνικών νόμων του κράτους. Γι’αυτό χτυπιούνται λιμενεργάτες που διεκδικούν, γι’αυτό καταστέλλονται υγειονομικοί και καθηγήτριες, γι’αυτό συλλαμβάνονται φοιτητές και φοιτήτριες και όποιο άλλο υποκείμενο αντιστέκεται. Το άσυλο και τη σύνδεση του πανεπιστημίου με τους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες υπερασπίστηκε αυτές τις 2 μέρες, εκατοντάδες κόσμου, υπενθυμίζοντας ότι η προσπάθεια για την ανατροπή του νόμου 4777 και το μπλοκάρισμα της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης είναι αγώνας που κατανοεί και στηρίζει μεγάλο κομμάτι των εκμεταλλευόμενων. Την Τρίτη 19/4 συλλήφθηκαν 2 φοιτητές, με σκοπό η εξουσία να εκφοβίσει και να τρομοκρατήσει τον κόσμο που αγωνίζεται για το συμφέρον της κοινωνικής βάσης.

Τα αφηγήματα της εξουσίας, γύρω από την “ανομία” καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι, διότι δε μπορεί ακόμα και ο πιο επιδέξιος απατεώνας της πολιτικής να κρύψει την αλήθεια. Τα προβλήματα των φοιτητών είναι ότι κινδυνεύουν να διαγραφούν, ότι πληρώνουν στα μεταπτυχιακά, ότι δε μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιο και τα πανάκριβα προϊόντα, ότι ασφυκτιούν με το να εργάζονται και να σπουδάζουν ταυτόχρονα, ότι συγχωνεύονται και μεταφέρονται οι σχολές τους, ότι περιμένουν ατελείωτα στην ουρά της λέσχης για να πάρουν μια σταλιά φαγητό, ότι το πανεπιστήμιό τους κινδυνεύει να μετατραπεί σε στρατιωτικοποιημένη ζώνη. Στον αντίποδα, η εξουσία προσπαθεί να πείσει με καρότο και μαστίγιο ότι είναι λογικό να μας παίρνουν κεκτημένα δεκαετιών και να σκύβουμε το κεφάλι, ότι το πρόβλημα είναι ότι δε γίνεται αρκετή έρευνα για τις εταιρίες και το ιδιωτικό κεφάλαιο, ότι για τα ζητήματα των φοιτητ(ρι)ών φταίει μία κατάληψη (βολικό αφήγημα άλλωστε). Απαντάμε ότι ο αγώνας για την πρόσβαση στα βασικά αγαθά, παιδεία, υγεία, στέγαση, τροφή, πάντοτε θα εχθρεύεται το κράτος και το κεφάλαιο, τα οποία συντηρούνται εκμεταλλευόμενα την εργασία μας και τις ελευθερίες μας. Η οργάνωση στη βάση σε σχολεία, γειτονιές, σχολές, χώρους εργασίας και η δημιουργία κοινωτήτων αγώνα και αλληλεγγύης δίνει ελπίδα σε καιρούς εξατομίκευσης, μιζέριας και κρατικής τρομοκρατίας».

Τέλος στις 19.00 στη ΣΘΕ θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνέλευση για την υπεράσπιση του ασύλου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Για πόσο ακόμα χωρίς διακριτικά;

Νέα διαμαρτυρία φοιτητών-τριών ενάντια στην αστυνομοκρατία για πέμπτη μέρα στο ΑΠΘ