in ,

Αποκλεισμό μαθητών από την τηλεκπαίδευση εν μέσω σκανδάλου της Cisco καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τετάρτης τα ΔΣ της Γ`, της Ε` ΕΛΜΕ και του συλλόγου εκπαιδευτικών Π.Ε. Περιφέρειας Λαγκαδά στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι έκρυβε για μήνες την σύμβαση του Υπουργείου Παιδείας με την εταιρεία Cisco, στην οποία ανήκει η πλατφόρμα Webex, την οποία χρησιμοποιούν υποχρεωτικά παιδιά όλων των βαθμίδων εδώ και μήνες.

«Η δημοσιοποίησή της αποκαλύπτει πόσο σαθρή και ψεύτικη ήταν η επικοινωνιακή φιέστα της τηλεκπαίδευσης που έστησε το ΥΠΑΙΘ τους τελευταίους μήνες. Παραπλανούσε συνειδητά την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία και με θράσος διαφήμιζε ότι η τηλεκπαίδευση «δεν κοστίζει ούτε ένα ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο» και ότι “δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αξιοποίησης στοιχείων από την χρήση των προσφερόμενων ψηφιακών υπηρεσιών”» δήλωσαν οι εκπαιδευτικοί αναφέροντας ότι μέσα από τις 172 σελίδες και μια σειρά εγγράφων αποκαλύφθηκε ότι τα προσωπικά δεδομένα 1,5 εκατομμυρίου μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών, έχουν καταγραφεί χωρίς την συναίνεσή τους και μπορούν να διατηρούνται για 7 χρόνια μετά τον τερματισμό χρήσης της πλατφόρμας. Στην σύμβαση, όπως είπαν, γίνεται καθαρό ότι η Cisco θα μπορεί να αξιοποιήσει όλα αυτά τα δεδομένα όπως θέλει για δικούς της επιχειρηματικούς σκοπούς.

«Η κυβέρνηση λοιπόν, όχι μόνο παραχώρησε τα δεδομένα μας -και τα μεταδεδομένα μας – για 7 χρόνια σε μια ιδιωτική εταιρία, αλλά ουσιαστικά στοχοποίησε διαδικτυακά εν γνώσει της μια ολόκληρη γενιά παιδιών μέχρι την ενηλικίωση της! Μέσα στα ίδια μας τα σπίτια, χρησιμοποιώντας τις ίδιες μας τις οικογένειες, η κυρία Κεραμέως, χωρίς ίχνος ντροπής και ήθους, μας μετέτρεψε σε εμπορεύσιμο προϊόν και εμάς και τους μαθητές μας!» επεσήμαναν ακόμη υπενθυμίζοντας ότι οι δήθεν δωρεάν υπηρεσίες προς το ελληνικό δημόσιο κοστίζουν 2.000.000 ευρώ ανά έτος.

Αποκλείονται μαθητές από την τηλεκπαίδευση

Εκτός από το ζήτημα της καταγραφής προσωπικών δεδομένων από τη Webex οι εκπαιδευτικοί ανέδειξαν τον αποκλεισμό μαθητών από την πρόσβαση στην εκπαίδευση. Μάλιστα ο Άκης Λουκάς, γραμματέας της Α` ΕΛΜΕ κατήγγειλε ότι μαθητές μένουν εκτός τηλεκπαίδευσης καθώς αδυνατούν να πληρώσουν σύνδεση στο Internet. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι μαθητής Γυμνασίου στη Σίνδο ότι δε μπορεί να συνδεθεί στη Webex γιατί αδυνατεί να πληρώσει τα δεδομένα που χρειάζεται για αυτή. Και ενώ, όπως είπε, το Υπουργείο διατείνεται ότι η χρήση Webex είναι δωρεάν για ακόμη μια φορά φαίνεται ότι ψεύδεται. Σύμφωνα με τον ίδιο, εντοπίστηκε και δεύτερος μαθητής με το ίδιο πρόβλημα και γίνεται αυτή τη στιγμή μια προσπάθεια το πρόβλημα να λυθεί. Πρόσθεσε ακόμη ότι σε έρευνα που έγινε μόνο το 2% των μαθητών είναι ευχαριστημένοι από την τηλεκπαίδευση.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να παγιώσει το καθεστώς της τηλεκπαίδευσης

Οι εκπαιδευτικοί συμπεραίνουν ότι στο έδαφος της πανδημίας «η κυβέρνηση επιδιώκει να παγιώσει το καθεστώς της τηλεκπαίδευσης, να του προσδώσει μόνιμα χαρακτηριστικά δημιουργώντας ένα πανοπτικό σύστημα ελέγχου των σχολείων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών, για να καλύπτουν τις ανάγκες σε εκπαιδευτικούς κατά πώς τους βολεύει».

Απαιτούν έτσι την άμεση απόσυρση της σύμβασης, τη διερεύνηση, το νομικό έλεγχο των ενεργειών της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ και την απόδοση ευθυνών σε όσους εμπλέκονται στο σκάνδαλο.

Απαιτούν, επίσης, καμιά ιδιωτική εταιρεία να είναι υπεύθυνη της επαφής με τους μαθητές καθώς και την άμεση επιστροφή των μαθητών στις τάξεις τους με ολιγάριθμα τμήματα, μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, προσλήψεις στην καθαριότητα, τεστ με ευθύνη του κράτους και όλα τα μέτρα προστασίας. Ζητούν ακόμη να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι εκπαιδευτικοί και να πάρουν πίσω την απαίτηση για υπεύθυνη δήλωση.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Παρέμβαση σε εμβολιαστικό κέντρο στη Νεάπολη από το Κ.Ι.Α. και την Πόλη Αλλιώς

Δράση για την Άγρια Ζωή: Ένα σπίτι για τα σκαντζοχοιράκια δημιουργείται