in ,

Απεργούν οι εργαζόμενοι στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες ενάντια στις απολύσεις

Φωτογραφία από παλαιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στο ΕΣΠ

Πανελλαδική 24ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα Τετάρτη οι εργαζόμενοι-ες στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες καθώς, όπως καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων στο ΕΣΠ, σε λίγες μέρες περισσότεροι από 40 διερμηνείς, κοινωνικοί λειτουργοί, εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι, δικηγόροι και διοικητικοί υπάλληλοι πρόκειται να απολυθούν.

«Είμαστε εδώ, λοιπόν, για να θυμίσουμε σε όσους το ξεχνούν ότι στο ΕΣΠ υπάρχουν εργαζόμενοι με υπόσταση, όνομα, και αξιοπρέπεια. Η απόλυση αρκετών από εμάς αλλά και η εφαρμογή πρακτικών αντίθετων προς τα δικαιώματα των εργαζομένων μας ωθεί να επαναλάβουμε το πάγιο αίτημα του σωματείου εργαζομένων του ΕΣΠ που είναι η διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας» σημειώνεται στην ανακοίνωση του σωματείου που διεκδικεί εργασία με όρους και προϋποθέσεις που δεν παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία και σεβασμό στο έργο των εργαζομένων στο ΕΣΠ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων στο ΕΣΠ

Οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες για άλλη μία φορά καλούμαστε να λειτουργήσουμε με το νέο έτος πλήρως αποδεκατισμένοι. Σε λίγες μέρες περισσότεροι από 40 συνάδελφοί μας από όλες τις υπηρεσίες και από όλη την Ελλάδα, διερμηνείς, κοινωνικοί λειτουργοί, εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι, δικηγόροι και διοικητικοί υπάλληλοι θα απολυθούν μετά από την πολυετή και δύσκολη ανταπόκρισή τους στο διαρκώς επιδεινούμενο πεδίο της προσφυγικής κρίσης. Διανύουμε μία περίοδο που οι πολιτικές για την υποδοχή και ένταξη των προσφύγων/προσφυγισσών γίνονται όλο και πιο εχθρικές απέναντι τους. Οι πολιτικές αυτές, αυτονόητα, έχουν επιπτώσεις και στα άτομα που παρέχουν υπηρεσίες που απευθύνονται σε πρόσφυγες.

Οι εξυπηρετούμενοί μας αποκλείονται στην πράξη από την πρόσβαση στο άσυλο και κατ’ επέκταση από τη στέγαση, τις υπηρεσίες υγείας και την οικονομική ενίσχυση, σε μία εποχή, μάλιστα, που πληθαίνουν οι καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις και συστηματοποιείται η κράτηση, ενώ, ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες εγκλωβίζονται σε «κλειστά κέντρα» νησιών και σε «κέντρα φιλοξενίας».

Ταυτόχρονα, εμείς οι εργαζόμενοι απασχολούμαστε υπό εξαιρετικά επισφαλείς και δυσχερείς συνθήκες. Πολλά γραφεία του ΕΣΠ ανά την Ελλάδα είτε κλείνουν (Σάμος, Ιωάννινα, Ρόδος) είτε υποστελεχώνονται σε τέτοιο βαθμό που η λειτουργία τους να είναι σχεδόν αδύνατη (Θεσσαλονίκη). Ακόμα και όσοι εργαζόμενοι δεν απολυθούν τελικά, θα κληθούν να καλύψουν ένα δυσαναπλήρωτο κενό σκληρής εργασίας συναδέλφων μας που απολύονται.

Οι μηνιαίες συμβάσεις απασχόλησης ορισμένων συναδέλφων, απολύσεις διάρκειας 45 ημερών με σκοπό να μην κατοχυρώσουν οι εργαζόμενοι δικαίωμα αποζημίωσης και ασαφείς απαντήσεις περί καταβολής νόμιμων αποζημιώσεων εν γένει συνθέτουν την εικόνα της εργασιακής πραγματικότητας στο ΕΣΠ. Αυτές οι πρακτικές σε συνδυασμό με τα μη διαφανή κριτήρια των επικείμενων απολύσεων μας βρίσκουν αντίθετους.

Είμαστε εδώ, λοιπόν, για να θυμίσουμε σε όσους το ξεχνούν ότι στο ΕΣΠ υπάρχουν εργαζόμενοι με υπόσταση, όνομα, και αξιοπρέπεια. Η απόλυση αρκετών από εμάς αλλά και η εφαρμογή πρακτικών αντίθετων προς τα δικαιώματα των εργαζομένων μας ωθεί να επαναλάβουμε το πάγιο αίτημα του σωματείου εργαζομένων του ΕΣΠ που είναι η διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας. Διεκδικούμε εργασία με όρους και προϋποθέσεις που δεν παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία και σεβασμό στο έργο των εργαζομένων στο ΕΣΠ.

Ως απάντηση στις επικείμενες μαζικές απολύσεις που ανακοινώθηκαν, καλούμε τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στο ΕΣΠ σε 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 22 Δεκεμβρίου 2021.
Καμία απόλυση στο ΕΣΠ.
Σταθερές σχέσεις εργασίας.
Καταβολή νόμιμων αποζημιώσεων.
Γιατί το ΕΣΠ είναι οι άνθρωποί του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εργατικό δυστύχημα στο Καλοχώρι – Εργαζόμενος καταπλακώθηκε από παλέτα 2 τόνων

Επερώτηση της Ανυπότακτης Δημοκρατικής Μακεδονίας για αιολικό Πάρκο στα Στεφάνινα του Δήμου Βόλβης