in

Απεργιακή συγκέντρωση της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων την Κυριακή

«Μαυρίζουν τη ζωή των εργαζομένων για τα κέρδη τους»

Σε απεργιακή συγκέντρωση καλεί την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στις 10.00 το πρωί στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους με Τσιμισκή η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης.

Στην ανακοίνωση της η Ένωση τονίζει πως «οι μεγάλοι εργοδότες στον κλάδο απαίτησαν την Κυριακή στις 27 Νοέμβρη είναι ανοιχτά τα καταστήματα, λες και δεν τους έφτανε η Black Friday και η Cyber Monday, όπου θα κάνουν κυριολεκτικά μια εβδομάδα πάρτι κερδοφορίας στις πλάτες μας. Ένα πάρτι κερδοφορίας που συνεχίζεται αμείωτο τον τελευταίο χρόνο, με τους τζίρους στα ύψη, με ζεστό χρήμα από διάφορες μεριές, με φοροελαφρύνσεις στα κέρδη, με νόμους για τα συμφέροντα τους.».

«Καμία προσφορά, καμία διαφήμιση, κανένα άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, δεν μπορεί να λύσει το ζήτημα ότι συνολικά οι εργαζόμενοι δεν έχουν τα στοιχειώδη για να αγοράσουν προϊόντα. Οι ίδιοι εργοδότες μας ανεβάζουν τις τιμές στα ύψη, τις κατεβάζουν για μια μέρα λες και αυτό είναι το πρόβλημα! Και την ίδια στιγμή μαζί με τις κυβερνήσεις έχουν καθηλώσει τους μισθούς τα δικαιώματα. Σήμερα ένας νέος εργαζόμενος μπαίνει στην αγορά εργασίας με 400-500 ευρώ! Αυτά δεν φτάνουν ούτε μέχρι τις 10 του μήνα!» προσθέτει.

Η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης διεκδικεί μεταξύ άλλων υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς στα 920 ευρώ μεικτά για κάθε εμποροϋπάλληλο, κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, σε ενέργεια και καύσιμα, προστασία των σπιτιών, ελέγχους και επιβολή προστίμων από τις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ, στους εργοδότες που καταστρατηγούν ωράρια και συμβάσεις εργασίας, προκειμένου να προστατευτούν οι εργαζόμενοι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Οι μεγάλοι εργοδότες στον κλάδο απαίτησαν την Κυριακή στις 27 Νοέμβρη είναι ανοιχτά τα καταστήματα, Λες και δεν τους έφτανε η BLACK FRIDAY και η CYBER MONDAY, όπου θα κάνουν κυριολεκτικά μια εβδομάδα πάρτι κερδοφορίας στις πλάτες μας.

Ένα πάρτι κερδοφορίας που συνεχίζεται αμείωτο τον τελευταίο χρόνο, με τους τζίρους στα ύψη, με ζεστό χρήμα από διάφορες μεριές, με φοροελαφρύνσεις στα κέρδη, με νόμους για τα συμφέροντα τους.

Αυτή η ανάπτυξη τους βασίζεται στο ξεζούμισμα μας και τους παγωμένους μισθούς μας εδώ και 10 χρόνια! Είναι ξετσίπωτη η μεγαλοεργοδοσία που με τα επιχειρήματα της περί bonus επίτευξης στόχων για αυτές τις μέρες μας καλεί να στοιχηθούμε με τα συμφέροντα της και να βάλουμε πλάτη στην κερδοφορία της. Τα διάφορα bonus, pass, voucher και επιδόματα τα έχουμε βγάλει με τη δουλειά μας καιρό τώρα!

Απαιτούμε εδώ και τώρα γενναίες αυξήσεις στους μισθούς!

Υπάρχει ένοχος για αυτή την κατάσταση.

Να θυμηθούμε πως έχει προηγηθεί η περίοδος από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο που σε πολλές περιπτώσεις τα καταστήματα άνοιξαν 32 Κυριακές βάσει του ν. 4472/2017 που ψήφισε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ και διατηρεί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.

Έπεται συνέχεια με την έναρξη του εορταστικού ωραρίου και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές μέσα στον Δεκέμβρη. Όλες λοιπόν οι κυβερνήσεις μαζί με την εργοδοσία δεν χάνουν την ευκαιρία οπότε μυριστούν κέρδη να χτυπήσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, να μην λογαριάσουν ούτε τον ελεύθερο χρόνο ούτε την υγεία των εργαζομένων.

Είναι φανερή η απουσία Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο Εμπόριο που θα βάζει ένα δίχτυ προστασίας για κάθε εργαζόμενο, για το μισθό, τις ώρες εργασίας και άλλους όρους που θα μας εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή δουλειά και ζωή.

Καμία προσφορά, καμία διαφήμιση, κανένα άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, δεν μπορεί να λύσει το ζήτημα ότι συνολικά οι εργαζόμενοι δεν έχουν τα στοιχειώδη για να αγοράσουν προϊόντα. Οι ίδιοι εργοδότες μας ανεβάζουν τις τιμές στα ύψη, τις κατεβάζουν για μια μέρα λες και αυτό είναι το πρόβλημα! Και την ίδια στιγμή μαζί με τις κυβερνήσεις έχουν καθηλώσει τους μισθούς τα δικαιώματα. Σήμερα ένας νέος εργαζόμενος μπαίνει στην αγορά εργασίας με 400-500 ευρώ! Αυτά δεν φτάνουν ούτε μέχρι τις 10 του μήνα!

Καμιά αναμονή οι ανάγκες δεν μπορούν να περιμένουν!

Η πετυχημένη απεργία στις 9 Νοέμβρη έδειξε ότι οι δρόμο, ήταν μια πρώτη απάντηση στην εργοδοσία και το κράτος. Για αυτό και κλιμακώνουμε τον αγώνα δεν θα χαρίσουμε τις ζωές μας στην εργοδοσία. Κάθε εμποροϋπάλληλος μπορεί να απευθυνθεί στην Ένωση Εμποροϋπαλλήλων.

Απαντάμε στην επίθεση της εργοδοσίας που θα κλιμακωθεί και άλλο το επόμενο διάστημα με την οργάνωση μας στο κλαδικό μας σωματείο.

Απαιτούμε:

➢ Υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς στα 920 ευρώ μεικτά για κάθε εμποροϋπάλληλο.
➢ Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, σε ενέργεια και καύσιμα.
➢ Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα και θέρμανση.
➢ Προστασία των σπιτιών της εργατικής τάξης.
➢ Να προχωρήσουν σε ελέγχους και επιβολή προστίμων oι αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΕΠΕ, στους εργοδότες που καταστρατηγούν ωράρια και συμβάσεις εργασίας, προκειμένου να προστατευτούν οι εργαζόμενοι.
➢ Να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης 11ωρο, των εργαζομένων ανάμεσα στις βάρδιες τους.
➢ Οι εργαζόμενοι να πάρουν επιπλέον ρεπό.
➢ Να πληρωθούν κανονικά οι επιπλέον ώρες εργασίας των εργαζομένων».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ελλάδα 1922-2022: Ένας αιώνας κινητικοτήτων

Να περνάς με κάθε κόστος