in

Απεργιακές συγκεντρώσεις αύριο στη Θεσσαλονίκη

Δε συμμετέχει το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν αύριο ΑΔΕΔΥ, Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα σε όλη την Ελλάδα ενάντια στο νέο νομοσχέδιο που πρόκειται να καταργήσει εργατικά δικαιώματα αιώνων. Στην απεργία δε συμμετέχει η ΓΣΕΕ ούτε και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Απεργιακές συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθούν από σωματεία και συλλογικότητες στις 10:30 στο Άγαλμα Βενιζέλου και την ίδια ώρα στην Καμάρα.

Το νομοσχέδιο πρόκειται να καταργήσει το 5νθημερο και την Κυριακάτικη Αργία. Εισάγει συμβάσεις «μηδενικών ωρών» και συμβάσεις «κατά παραγγελία», που σημαίνει δουλειά όταν και για όσο θέλει ο εργοδότης. Με αυτό το ν/σ θα παγιωθεί επιπλέον το καθεστώς της ευέλικτης εργασίας.

Σύμφωνα με σωματεία και οργανώσεις, τo νομοσχέδιο επεκτείνει την τακτική λειτουργία των επιχειρήσεων και τις Κυριακές μειώνοντας την αποζημίωση του Σαββάτου από 60% σε 40% και της Κυριακής από 75% στο 40%. Επιπλέον, με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη προβλεπόταν έστω τυπικά ο ίδιος ο εργαζόμενος να διευθετήσει τον χρόνο εργασίας του σχετικά με το 10ώρο εργασίας. Με το καινούριο νομοσχέδιο ο εργοδότης είναι αυτός που κανονίζει τον ημερήσιο χρόνο εργασίας του εργαζομένου. Πλέον θα επιτρέπεται 13ωρη εργασία την ημέρα, 78 ώρες εβδομαδιαίως, η κατάργηση του διαλείμματος, η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας σε καινούργιους κλάδους, και ως αποτέλεσμα της περαιτέρω ελαστικοποίησης της εργασίας καταργείται και μια σειρά επιδομάτων. Επίσης, προχωρά στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης καθώς «προβλέπονται ποινικές και χρηματικές κυρώσεις στην περίπτωση παρεμπόδισης εργαζομένων, οι οποίοι δεν συμμετέχουν σε απεργία, να προσέλθουν, να παρέχουν ή να αποχωρήσουν από την εργασία»

Η ΑΔΕΔΥ απαιτεί την απόσυρσή του και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα.

Κάλεσμα σε πανεργατική απεργία στις 21 Σεπτεμβρίου σε κάθε πόλη της χώρας απευθύνει το ΠΑΜΕ.

Η ΠΟΕΔΗΝ με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου «προκηρύσσει 24ωρη Πανελλαδική Απεργία για την Πέμπτη 21/9/2023 ημέρα κατάθεσης στην Βουλή του αντεργατικού νομοσχεδίου με αίτημα την απόσυρσή του. Τα αιτήματα είναι να αποσυρθεί το εργατικό νομοσχέδιο, να παραταθούν οι συμβάσεις των 2.000 εργαζομένων στα νοσοκομεία μέσω ΔΥΠΑ και να απομακρυνθούν όπου υπάρχουν οι εργολάβοι στο ΕΣΥ με τους εν εξελίξει διαγωνισμούς να στοιχίζουν πολύ περισσότερα χρήματα και να προσφέρουν συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα».

Το ΔΣ της ΕΝΙΘ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην Πανελλαδική Απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 21/9 και στην απεργιακή κινητοποίηση στις 10:30 στο Αγ. Βενιζέλου.

Όπως αναφέρει «στον κλάδο της υγείας, η κυβέρνηση, μακράν χειρότερη και καταστροφικότερη όλων των προηγούμενων, συνεχίζει, στην ίδια κατεύθυνση με τις προηγούμενες, να αντιμετωπίζει την  Δημόσια Υγεία σαν περιττό κόστος και προχωράει με γοργό βήμα την περαιτέρω πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του ΕΣΥ. Η υποστελέχωση χτυπά κόκκινο, χιλιάδες συμβασιούχοι βρίσκονται σε ομηρία, οι λίστες χειρουργείων και η αναμονή αγγίζουν το «άπειρο». Η ένταση της εργασίας οδηγεί χιλιάδες σε έξοδο από το ΕΣΥ και το 2023 οι αποχωρήσεις αναμένεται να αγγίξουν τις 5000! Η απάντηση της κυβέρνησης είναι να περιφέρει με «εντέλλεσθε» προσωπικό, να «τακτοποιεί» με πυροσβέστες το ΕΚΑΒ και να παραδίδει τις διακομιδές και άλλες υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα. Οι ζωές και τα δικαιώματα μας γίνονται θυσία στο βωμό του κόστους, για τα κέρδη των λίγων».

Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν και οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικής Συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ). Στη Θεσσαλονίκη, τα λεωφορεία θα «τραβήξουν χειρόφρενο» από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Στην απεργία θα συμμετάσχουν και οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας. «Η ΕΕΕΚΕ αποφάσισε να καλέσει τα μέλη της να συμμετέχουν στην εξαγγελθείσα από την ΑΔΕΔΥ 24ώρη απεργία την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023, ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Συμμετέχουν ακόμη η ΠΕΝΕΝ, η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, (ΠΕΜΕΝ),  η Πανελλήνια Ένωση Κατώτερων Πληρωμάτων Μηχανής “Στέφεσνον” και η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγειρων Ε.Ν. και πολλά σωματεία βάσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Για το Περιβάλλον και την Ενέργεια στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία

Μαζική απεργιακή πορεία στη Θεσσαλονίκη, παρά την απουσία ΕΚΘ-ΓΣΕΕ