Καθώς η απεργία πείνας των 300 μεταναστών φτάνει τον ένα μήνα, κορυφώνονται τόσο το κίνημα αλληλεγγύης, όσο και οι πιέσεις προς την κυβέρνηση. Από εχθές, οι μετανάστες απεργοί πείνας δημοσιεύσαν ένα κείμενο, όπου αναλύουν το αίτημα της νομιμοποίησης σε έξι συγκεκριμένα αιτήματα. Το πρώτο σημείο αφορά τη νομιμοποίηση των ίδιων, τα επόμενα πέντε αφορούν τη διεύρυνση των δυνατοτήτων νομιμοποίησης για όλους τους μετανάστες (αποσύνδεση άδειας παραμονής από τα ένσημα, μόνιμη διαδικασία νομιμοποίησης κα), ενώ με το τελευταίο αίτημα ζητούν την παύση των διώξεων που έχουν ξεκινήσει εναντίον αλληλέγγυων πολιτών.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται πια να συζητά κάποια από τα αιτήματα, μέσω κυρίως του Υπουργείου Εργασίας και της αρμόδιας υφυπουργού Α. Νταλάρα. Η μείωση των αναγκαίων ενσήμων και η επανένταξη στη νομιμοποίηση όσων την έχασαν για αυτό το λόγο φαίνεται ότι γίνεται αποδεκτή, ενώ συζητά και ευρύτερη χρήση του καθεστώτος “ανοχής” για τους χωρίς χαρτιά που προβλέπεται από το πρόσφατο νόμο για το άσυλο, αρμοδιότητας του Υπουργείο Προ. Πο. Δεν δέχεται ωστόσο, προς το παρόν πάντα, τροποποίηση της καθεαυτής διαδικασίας νομιμοποίησης, η οποία εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση.
Οι πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ οδήγησαν και σε κρίση στους κόλπους της κυβερνητικής πλειοψηφίας στο Δήμο της Αθήνας. Παρατάξεις της αριστερής αντιπολίτευσης (Ανοιχτή Πόλη, Λαϊκή Συσπείρωση, Ανταρσία) αλλά και ο Αμυράς πρότειναν από κοινού την υιοθέτηση του αντίστοιχου ομόφωνου ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης, με το οποίο εκφράζεται η αλληλεγγύη στους 300 απεργούς πείνας και καλείται η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα τους. Το ψήφισμα απορρίφθηκε από την πλειοψηφία, και ο Καμίνης αντιπρότεινε ψήφισμα, με το οποίο καλούσε τους μετανάστες να σταματήσουν την απεργία πείνας. Τελικά απορρίφτηκε και το δικό του ψήφισμα, αφού καταψηφίστηκε από 6 συμβούλους της πλειοψηφίας.
Αποτέλεσμα αυτής της ρίξης ήταν και η άμεση παραίτηση δυο αντιδημάρχων. Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Αναγνωστόπουλος, ανέλαβε την ευθύνη για την ψήφο του, σημειώνοντας ότι ψήφισε με βάση την συνείδησή του και την αίσθηση πολιτικής ευθύνης. Υπέβαλε την παραίτησή του από την αντιδημαρχία, η οποία έγινε αποδεκτή. Στη συνέχεια, την παραίτησή του υπέβαλε και ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Διαμερισμάτων, Φώτης Προβατάς. Σε εκκρεµότητα παρέµενε η παραίτηση της αντιδηµάρχου Ποιότητας Ζωής Νέλλης Παπαχελλά, η οποία αμέσως μετά την ανακοίνωση των παραιτήσεων δήλωσε “και εγώ”, αλλά η φράση δεν καταγράφτηκε στα πρακτικά.
Την ίδια στιγμή, αυξάνεται ο αριθμός των απεργών που έχουν οδηγηθεί στο νοσοκομείο, λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της υγείας τους. Εχθές το βράδυ, την ίδια ώρα που στο πανεπιστήμιο γινόταν η συναυλία αλληλεγγύης, άλλος ένας 27χρονος μετανάστης αποεργός στη Θεσσαλονίκη μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο.
Το επόμενο ραντεβού του κινήματος αλληλεγγύης είναι αύριο, στη γενική απεργία και στις διαδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα, η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους 300 καλεί σε συγκρότηση μπλοκ στην πανεργατική συγκέντρωση και διαδήλωση, με ραντεβού στις 11:00 Ηπείρου και Πατησίων. Στη Θεσσαλονίκη, η Πρωτοβουλία καλεί στις 10 το πρωί μπροστά από το Εργατικό Κέντρο.
Οι επόμενες ημέρες, αν όχι ώρες, είναι κρίσιμες για το μέλλον της απεργίας, των απεργών αλλά και όλων των μεταναστών στη χώρα.
Αναλυτικά, το κείμενο των απεργών:
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ 300 ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ
Για μας νομιμοποίηση δεν είναι ένα γενικό και αόριστο σύνθημα. Δεν θέλουμε να ακούγονται προτάσεις ερήμην μας. Νομιμοποίηση για μας σημαίνει πολλά και συγκεκριμένα πράγματα. Μεταξύ άλλων, πρώτα και κύρια:
Την χορήγηση όπως δικαιούμαστε, κανονικής άδειας παραμονής και εργασίας στους 300 απεργούς πείνας, που με κίνδυνο της ζωής μας διεκδικούμε τα αυτονόητα για όλους.
Καθώς επίσης και :
– Την αποσύνδεση των αδειών παραμονής από τα ένσημα.
– Την επαναφορά σε καθεστώς νομιμότητας όλων όσων έχασαν τις
άδειές τους για το λόγο αυτό.
– Την δικαίωση όλων όσων πήραν απόρριψη το 2005, αφού έγινε δεκτή
η κατάθεση φακέλου και υποχρεώθηκαν να καταβάλλουν χιλιάδες ευρώ
ο καθένας.
– Την θέσπιση μιας μόνιμης και ανοιχτής διαδικασίας
πλήρους νομιμοποίησης που θα εξετάζει σε διαρκή βάση τα αιτήματα.
– Την εγκατάλειψη κάθε σκέψης ποινικοποίησης των συντρόφων
μας αλληλέγγυων, που μας συμπαραστέκονται και καλούνται ως
ύποπτοι αξιόποινων πράξεων από τις αρχές.
Και άλλα πολλά…
Όποιος στα σοβαρά θέλει να ασχοληθεί με την απεργία μας και να αποτρέψει μια μαζική ανθρωπιστική καταστροφή στην Ελλάδα, θα πρέπει να έρθει επίσημα και απευθείας σε επαφή μαζί μας και η όποια συζήτηση να περιστραφεί στην ικανοποίηση των παραπάνω.
Κάθε άνθρωπος αξίζει αξιοπρεπή ζωή και εργασία
Η απεργία πείνας θα νικήσει
Αθήνα-Θεσσαλονίκη
21-2-2011 / 28η μέρα απεργία πείνας
Οι 300 απεργοί πείνας