in

Απάντηση των φοιτητών του Μαθηματικού για τα περί βανδαλισμών

Απάντηση των φοιτητών του Μαθηματικού για τα περί βανδαλισμών

Ανακοίνωση σχετικά με τα όσα έλαβαν χώρα στην Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ το βράδυ του Σαββάτου αλλά και το δημοσίευμα της εφημερίδας Μακεδονία για το θέμα εξέδωσαν οι φοιτητές του Μαθηματικού, καθώς όπως τονίζουν “θεωρούμε χρέος μας να αποσαφηνίσουμε την κατάσταση και να δώσουμε μια απάντηση τόσο στον Κοσμήτορα της ΣΘΕ και την εν λόγω εφημερίδα, όσο και στους φοιτητές του ΑΠΘ”.

Αναλυτικά όσα επισημαίνουν:

“Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Την Πέμπτη 12/12 στις 11:00 το πρωί, μία ομάδα περίπου 40 ατόμων του συλλόγου μαθηματικού, από πολιτικούς χώρους και μη, και όχι «20 αυτοπροσδιοριζόμενοι αναρχικοί», επισκεφτήκαμε το γραφείο του κοσμήτορα Σ. Παυλίδη με σκοπό να του καταθέσουμε για πολλοστή φορά την απόφαση του συλλόγου μαθηματικού (από Γ.Σ.) για δημιουργία στεκιού, και να του μεταφέρουμε την πρότασή μας για το ποιος χώρος είναι κατάλληλος, προσπαθώντας μ’ αυτό τον τρόπο να ανοίξει επιτέλους μια ουσιαστική κουβέντα γύρω απ’ αυτό το ζήτημα. Η πρότασή μας ήταν να μας παραχωρηθεί ένας συγκεκριμένος χώρος στο ισόγειο του νέου κτιρίου της ΣΘΕ για την δημιουργία πολιτικού-πολιτιστικού στεκιού. Χώρος γκρεμισμένος, αφού φρόντισε ο ίδιος ο Παυλίδης να τον καταστρέψει 2 χρόνια πριν, τον οποίον εμείς προσφερθήκαμε να τον ξαναφτιάξουμε με δικά μας χρήματα (εξ’ ου και το πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης).  Κοινωνικός χώρος των φοιτητών που στερείται το μαθηματικό.

Μετά λύπης μας η αντιμετώπιση που είχαμε δεν ήταν αυτή που περιμέναμε. Δυστυχώς διακόψαμε τον κ. Παυλίδη από την κατανάλωση της πρωινής του μπουκάλας κρασί (11 το πρωί) και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μας πετάξει κακήν-κακώς έξω από το γραφείο του, ενώ παράλληλα απευθυνόμενος σε φοιτητή έλεγε: «φύγε από εδώ, δεν θέλω να βλέπω τα μούτρα σου». Στην συνέχεια, και από την στιγμή που ο κοσμήτορας της ΣΘΕ έκλεισε όλες τις διόδους επικοινωνίας, ήρθαμε σε επαφή με τον υπεύθυνο κτιρίου της ΣΘΕ, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι ο χώρος προορίζεται για αποθήκη υγρού αζώτου, όταν το πανεπιστήμιο βρει τα απαραίτητα χρήματα. Αναλογιζόμενοι τους πολλούς ανεκμετάλλευτους χώρους στο υπόγειο και στους άλλους ορόφους της σχολής, απαντήσαμε στο υπεύθυνο κτιρίου ότι εμείς θα επισκευάσουμε τον χώρο και θα τον χρησιμοποιήσουμε για τον σκοπό μας, και όταν το πανεπιστήμιο βρει τα απαραίτητα κονδύλια και δεν υπάρχει άλλος διαθέσιμος χώρος για την φύλαξη του υγρού αζώτου, είμαστε διατεθειμένοι να τον παραχωρήσουμε πίσω, επισκευασμένο πια. Έτσι αποφασίσαμε να προχωρήσουμε κανονικά στον σκοπό μας πραγματοποιώντας το πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης το Σάββατο 14/12.

Κατά την διάρκεια του πάρτυ αντιληφθήκαμε πως άγνωστοι είχαν ανέβει στον τρίτο όροφο σπάζοντας έναν πίνακα ανακοινώσεων και μια τουαλέτα, και δεν σημειώθηκαν «εκτεταμένες ζημιές σε τρείς ορόφους». Στη συνέχεια, και αφού ψάξαμε τους ορόφους,  λήξαμε το πάρτυ πρόωρα για να αποφευχθούν περαιτέρω ζημιές. Φυσικά οι «γνωστοί άγνωστοι» όπως αναφέρει ο εντεταγμένος δημοσιογράφος της «Μακεδονίας» έχουν κάποια μεταφυσική σύνδεση με τους φοιτητές του Μαθηματικού(!). Οι οποίοι είχαν προφανώς προειδοποιήσει- πάγια τακτική των γνωστών αγνώστων (!!).  Και έστω ότι όλα αυτά έχουν μία δόση αλήθειας, ποιοι είναι οι «γνωστοί άγνωστοι», εκείνοι που άφησαν την κεντρική πλατεία του ΑΠΘ –σε αγαστή συνεργασία πάντα με την ελληνική αστυνομία- να γίνει η μεγαλύτερη πιάτσα ναρκωτικών στην πόλη; Μετατρέποντας το πανεπιστήμιο όχι σε έναν χώρο που δεν μπορούμε να διασκεδάσουμε, αλλά δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε. Ποιοι είναι εκείνοι που με τις υπογραφές τους έβαλαν τα ΜΑΤ στο πανεπιστήμιο δύο φορές κατά την διάρκεια του αγώνα των εργολαβικών για να συλλάβουν την μία φορά τους απεργούς που περιφρουρούσαν την πρυτανεία και την άλλη να ξυλοκοπήσουν και να συλλάβουν 16 φοιτητές;

Στην κοινωνική συγκυρία που βιώνουμε με την όξυνση της κρίσης, την ανεργία, την περιθωριοποίηση και την επισφάλεια δεν υπάρχουν περιθώρια να κάνουμε πίσω. Ταυτόχρονα, μετά από επανειλημμένες κουβέντες μεταξύ μας, αντιληφθήκαμε πως δεν γίνεται να εναποθέτουμε την κάλυψη των αναγκών μας σε καμία αρμόδια αρχή. Ούτως ή άλλως είναι νόμιμο δικαίωμα του συλλόγου να στεγάζεται σε δικό του χώρο (κάπου εδώ ο κοσμήτορας ξεχνάει τα περί νομιμότητας).

Το στέκι θα προσφέρει τον ζωτικό χώρο κοινωνικοποίησης και πολιτικοποίησης των φοιτητών, που σε ένα βαθμό στερείται το μαθηματικό, καθώς θα υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποίησης, από εκδηλώσεις ποικίλου περιεχομένου, μέχρι την απλή καθημερινή επαφή και κουβέντα για την αλληλογνωριμία των φοιτητών. Στο στέκι θα λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη και θα στεγάζονται οι πολιτιστικές ομάδες που λειτουργούν στο Μαθηματικό (θεατρική, μουσική, κινηματογραφική), καθώς και ομάδες που δυνητικά θα προκύψουν μέσα από την λειτουργία του. Κατά την γνώμη μας λοιπόν, μόνο προωθητικά μπορεί να λειτουργήσει ένας τέτοιος χώρος, στην διαμόρφωση ενός ζωντανού και ριζοσπαστικού συλλόγου, και στην επανοηματοδότηση του ασύλου, μιας και νοηματικά το άσυλο αφορά τέτοιες πολιτικές και πολιτιστικές ενέργειες και όχι το εμπόριο ναρκωτικών. Τέλος θα αποτελεί έναν χώρο αντιεμπορευματικό, που θα φιλοξενεί τις ανάγκες μας έξω από μαγαζιά και τις ακριβές lifestyle νυχτερινές εξόδους.

Δεν μας κάνει εντύπωση η εμμονή του Παυλίδη να βρίσκεται απέναντι σε τέτοιου είδους εγχειρήματα. Το σύμπλεγμα της νομιμότητας και της τάξης που προασπίζονται αυτός και οι όμοιοί του θέλει να εξασφαλίσει πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα. Την αναχαίτιση οποιασδήποτε κουλτούρας θέτει και αμφισβητεί ζητήματα μες στις σχολές και την λειτουργία του πανεπιστημίου με μόνο γνώμονα την εξασφάλιση μιας αέναης κερδοφορίας μέσα από τα ερευνητικά προγράμματα και την απλήρωτη εργασία των φοιτητών και των μεταπτυχιακών. Είναι ευκολότερο για την εκπλήρωση των επαγγελματικών φιλοδοξιών του εκάστοτε μεγαλοκαθηγητή να στοχοποιεί φοιτητές με ανυπόστατες κατηγορίες, βγάζοντας παράλληλα λίβελους περί νομιμότητας και κατά της γνωστής πια «βίας απ’ όπου κι αν προέρχεται». Ανάγοντας δηλαδή τα παραπάνω γεγονότα σε μείζον ζήτημα, αντί να ασχοληθεί μετά τα πραγματικά προβλήματα του πανεπιστημίου που παραμένουν ανοιχτά όπως το εργασιακό καθεστώς των εργολαβικών, τις διαθεσιμότητες των διοικητικών στο πανεπιστήμιο και την πιάτσα των ναρκωτικών. Το παιχνίδι του εκφοβισμού που διεξάγει ζητώντας τα ονόματα των φοιτητών που συμμετέχουν στην επιτροπή του στεκιού από την συνέλευση τμήματος δεν μας αγγίζει, καθ’ ότι δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε.

Η προσπάθεια της φυλλάδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ  να μας συνδέσει με την διάρρηξη στο Χημείο που κλάπηκαν και αντικείμενα αξίας– ληστεία που μέχρι πρότινος είχε κουκουλωθεί εντέχνως- είναι τουλάχιστον χυδαία και φανερώνει ποιους  σκοπούς εξυπηρετούν οι συντάκτες της. Όπως χυδαίος είναι ο δημοσιογράφος Νίκος Ηλιάδης για το σύνολο του άρθρου. Έξω από τον χορό δεν θα μπορούσε να μείνει φυσικά το Star, το κανάλι με την στροφή στην ποιότητα και την παράδοση στην αντικειμενική δημοσιογραφία. Χθες στις 18/12 αναφέρθηκε και αυτό στα δύο περιστατικά σαν ένα, παρουσιάζοντας τους φοιτητές ως αμετροεπείς βανδάλους που κλέβουν και τρομοκρατούν στο ΑΠΘ. Γεγονός που μας βάζει σε σκέψεις… καθ’ ότι παρατηρώντας όλη αυτήν την ενορχηστρωμένη επίθεση παραπληροφόρησης από πλευράς ΜΜΕ, και κάνοντας ένα λογικό άλμα ίσως τελικά το χτύπημα στο μαθηματικό να μην ήταν καθόλου τυχαίο αλλά να ήταν κι αυτό ενορχηστρωμένη προβοκάτσια από τους τελικά «γνωστούς-πασίγνωστους». Ένα πράγμα είναι όμως σίγουρο, ότι ο κοσμήτορας της ΣΘΕ έχει κάνει ξεκάθαρο ότι όχι δεν θέλει να υπάρχει στέκι συλλόγου, αλλά δεν θέλει να υπάρχει σύλλογος, μη σεβόμενος την  απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, αλλά και τους ίδιους τους φοιτητές.
Ενάντια στις αποτυχημένες απόπειρες εκφοβισμού του Παυλίδη και τα δημοσιογραφικά τερτίπια που σκαρφίζεται, το στέκι του συλλόγου μας θα λειτουργήσει κανονικά ανοιχτό προς όλους τους φοιτητές.

Φοιτητές μαθηματικού για την δημιουργία στεκιού”.

Tο ρεπορταζ της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 17/12 εδώ.
Το «δελτίο ειδήσεων» του STAR 18/12 (31:35 λεπτό) εδώ.


 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ο Προβόπουλος έγινε κομματάρχης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

ΣΜΑ Ευκαρπίας :Εκδήλωση – Ημερίδα – Πάμε να τους σταματήσουμε ΞΑΝΑ