in , ,

Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία: Η απόπειρα φίμωσης της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας δε θα περάσει!

Με ανακοίνωσή της η «Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία» σημειώνει πως «δεν θα περάσει καμία απόπειρα φίμωσης της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας από τα συμφέροντα» ζητώντας ταυτόχρονα να σταματήσει άμεσα η δίωξη της Σταυρούλας Πουλημένη και του Alterthess.

Η περιφερειακή παράταξη σημειώνει:

«Πρόκληση αποτελεί η αγωγή του Ευστάθιου Λιάλιου, στελέχους της “Ελληνικός Χρυσός”, εναντίον του συνεταιρισμού ενημερωτικού site Αlterthess και της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη για παράνομη επεξεργασία προσωπικών του δεδομένων. Ζητούνται μάλιστα, 100.000€ ως αποζημίωση για δημοσίευμα του συγκεκριμένου ειδησεογραφικού site στις 27 Οκτωβρίου του 2020, ενώ η δημοσιογράφος απειλείται με κράτηση ενός έτους, σε περίπτωση μη εκτέλεσης της όποιας αποζημίωσης.

Το ειδησεογραφικό site κάνει λόγο για προσπάθεια φίμωσης της ελεύθερης δημοσιογραφίας, καθώς η αγωγή εναντίον τους αφορά δημοσίευμα με τίτλο «Δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικός Χρυσός καταδικάστηκαν για ρύπανση του νερού στην Β. Χαλκιδική», το οποίο αναφερόταν στην καταδίκη του ενάγοντα, καθώς και ενός ακόμα πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της “Ελληνικός Χρυσός”, σχετικά με ρύπανση των επιφανειακών υδάτων και υποβάθμιση του περιβάλλοντος της ΒΑ Χαλκιδικής μέσα από μια σειρά παραβιάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας όπως αυτές βεβαιώθηκαν από υπηρεσία της Περιφέρειας και την Επιθεώρηση Μεταλλείων.

Η καταδίκη στελεχών της εταιρείας αφορά τη δημόσια υγεία χιλιάδων πολιτών της ΒΑ Χαλκιδικής και καταρρίπτει και σε δικαστικό επίπεδο τους ισχυρισμούς της εταιρείας περί τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες των συλλογικοτήτων και των επιτροπών αγώνα των πολιτών.

Η “Ελληνικός Χρυσός” ενοχλείται από κάθε πληροφόρηση για τις εξελίξεις, όπως για μια τέτοια καταδίκη, που αποδομεί πλήρως το «φιλοπεριβαλλοντικό» προφίλ της και ξεσκεπάζει τον καταστροφικό της ρόλο προβαίνει σε απόπειρα εκφοβισμού κατά της ελεύθερης δημοσιογραφίας, η οποία τολμά και σπάει το φράγμα της σιωπής που έχει επιβληθεί από τα συστημικά ΜΜΕ. Απειλείται έτσι με οικονομική εξόντωση η ανεξάρτητη δημοσιογραφία που δεν λειτουργεί σαν γραφείο τύπου της εταιρείας.

Είναι στην ουσία μία επίθεση συνολικά στην ελευθερία του Τύπου, που υποτίθεται προστατεύεται από το Σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο. καθώς επικαλούνται τις διατάξεις περί προσωπικών δεδομένων σε μία δημόσια και ανοιχτή δίκη, η οποία αφορά τη δημόσια υγεία, ακόμη και εάν δεν γράφεται στο δημοσίευμα κανένα ψευδές στοιχείο.

Βρισκόμαστε λοιπόν για ακόμη μια φορά αντιμέτωποι με την αναίρεση βασικών ατομικών και πολιτικών ελευθεριών, όπως της ελευθεροτυπίας, της ελεύθερης δημοσιογραφίας, της άσκησης κριτικής και ελέγχου των δημοσίων προσώπων και πραγμάτων και του λειτουργήματος του δημοσιογράφου, οι οποίες υποτίθεται ότι είναι το ιερό δισκοπότηρο της φιλελεύθερης αστικής δημοκρατίας.

Αποδεικνύεται έτσι η βαθιά σήψη στην οποία έχει περιέλθει το αστικό κράτος, το οποίο προκειμένου να επιβιώσει δεν διστάζει να επιλέξει ακόμα πιο αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μορφές, αποκαλύπτοντας το πραγματικό του πρόσωπο και ρόλο, που δεν είναι άλλος από την υπεράσπιση και την εξασφάλιση των συμφερόντων του κεφαλαίου με κάθε τρόπο και μέσο.

Για άλλη μία φορά τα κέρδη των υπερεθνικών εταιρειών τίθενται πάνω από τις ζωές των ανθρώπων και το περιβάλλον. Χωρίς να επαναπαυόμαστε συνεχίζουμε να παλεύομε, μαζί με τους κατοίκους της Χαλκιδικής, για να προστατεύσουμε το περιβάλλον και το μέλλον των παιδιών μας, ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών, υπερασπιζόμενοι όλους εκείνους τους δημοσιογράφους και τα μέσα που τολμούν να πουν την αλήθεια, επιτελώντας το καθήκον τους απέναντι στην κοινωνία και τιμώντας το λειτούργημά τους.

Υπερασπιζόμαστε τη Σταυρούλα Πουλημένη και το δημοσιογραφικό site που εργάζεται, η οποία, πέρα από εξαιρετική δημοσιογράφος, είναι και μια συνεπής συναγωνίστρια. Είμαστε μαζί της σ’ αυτόν τον αγώνα. Και σε αυτή τη μάχη η αλληλεγγύη θα νικήσει!

Η απόπειρα φίμωσης της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας δε θα περάσει!

Να σταματήσει κάθε δίωξη για την Σταυρούλα Πουλημένη και το Alterthess».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Σωματείο Εργαζομένων στα Public: «Είμαστε άνθρωποι, όχι πολυεργαλεία»

Να σταματήσουν οι παραστρατιωτικές επιθέσεις ενάντια στις ζαπατίστικες κοινότητες ζητούν δεκάδες συλλογικότητες στην Ευρώπη