in , ,

Ανοιχτή συνέλευση – εκδήλωση: Ξεκινάμε από το Νερό

Ανοιχτή συνέλευση – εκδήλωση: Ξεκινάμε από το Νερό

Ανοιχτή συνέλευση- εκδήλωση διοργανώνουν από κοινού οι συλλογικότητες «Πόλεις» και «Water Warriors» ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, την Πέμπτη 29 Μαρτιου, στις 18.00 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Το κάλεσμα στη συνέλευση- εκδήλωση:

Ξεκινάμε από το Νερό

είναι κοινό αγαθό, δεν ανήκει στην κυβέρνηση, το μοιραζόμαστε όλες/οι!

-Μα καλά, δεν σώθηκε το Νερό;

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Παρόλο που 213.000 πολίτες, το 98% όσων ψήφισαν στο δημοψήφισμα της 18ης Μαΐου 2014, είπαν ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση, παρόλο που το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την ιδιωτικοποίηση των ΕΥΑΘ/ΕΥΔΑΠ, η σημερινή κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να ιδιωτικοποιήσει το νερό. Και μάλιστα, ούτε καν το παραδέχεται, αλλά αντίθετα με θράσος αναγγέλλει την «επιστροφή στο Δημόσιο των μετοχών της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ από το ΤΑΙΠΕΔ».

-Τι συμβαίνει πραγματικά;

Σήμερα μόνο το 74% της ΕΥΑΘ ανήκει στο δημόσιο. Το 26% έχει ήδη πουληθεί. Από το 74% λοιπόν, το 24% θα πουληθεί μέχρι το καλοκαίρι, όπως δήλωσε και ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας. H κυβέρνηση διατείνεται, ότι θα μείνει υπό κρατική ιδιοκτησία το 50%+μία μετοχή, και άρα το κράτος θα έχει τον έλεγχο. Δεν μας λένε όμως ότι το 50%+1 μετοχή έχει μεταβεί στο Υπερταμείο. Το Υπερταμείο δεν ανήκει στο δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός εκάστοτε ορίζεται. Για τη λήψη απόφασης από το ΔΣ του Υπερταμείου χρειάζεται διευρυμένη πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων, άρα καμία απόφαση δεν γίνεται να ληφθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών (το ΔΣ του Υπερταμείου είναι πενταμελές: 3 μέλη του τοποθετούνται από το Ελληνικό κράτος με την σύμφωνη γνώμη της τρόικας και 2 μέλη απευθείας από την τρόικα).

-Τι θα κάνουμε εμείς;

Για εμάς ο αγώνας υπεράσπισης του νερού δεν σταμάτησε μετά το δημοψήφισμα για την ΕΥΑΘ τον Μάιο του 2014. Ούτε μετά την εκλογική νίκη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ό,τι κι αν είπαν πριν γίνουν κυβέρνηση και ψηφίσουν νέα μνημόνια. Και ο αγώνας μας δεν θα σταματήσει, μέχρι να περάσει πραγματικά το Νερό στα χέρια των κατοίκων, αυτών που το έχουν καθημερινά ανάγκη.

Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στην αγορά. Η αγορά και οι πολυεθνικοί όμιλοι, για να εξασφαλίσουν το δικό τους υπερκέρδος, αυξάνουν τα τιμολόγια, ρίχνουν την ποιότητα του νερού που φτάνει στο ποτήρι μας, δίνουν θέσεις εργασίας τύπου γαλέρας. Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στο κράτος, όποιος και αν είναι στην κυβέρνηση. Το κράτος άλλωστε ήδη εδώ και δεκαετίες μας βάζει να πληρώνουμε για τόσα άλλα από τα αναγκαία (μεταφορές, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, κ.α.), ως πωλητής προϊόντων σε τιμές αγοράς. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στις τοπικές αρχές όποιος και αν είναι δήμαρχος. Δεν θα εφησυχάσουμε ακόμα και αν το δικαίωμα για το νερό μπει στο Σύνταγμα της Ελλάδας. Οι κυβερνήσεις και οι δήμαρχοι είναι αυτοί που ιδιωτικοποιούν το Νερό πάντοτε και παντού στην εποχή του νεοφιλελευθερισμού. Αλλά ακόμα και αν βρεθεί μία τίμια κυβέρνηση ή ένας τίμιος δήμαρχος, είναι γνωστό ότι οι κυβερνήσεις, οι δήμαρχοι, ακόμα και τα Συντάγματα αλλάζουν.

Το Νερό δεν τους ανήκει για να μπορούν να το πουλήσουν. Δεν ανήκει στην κυβέρνηση, ούτε στους δήμους. Είναι κοινό αγαθό, δεν ανήκει σε κανέναν αλλά το μοιραζόμαστε όλες/οι. Και εμείς δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και των γύρω περιοχών να διαχειρίζονται και να ελέγχουν άμεσα το Νερό, μαζί με τις/τους εργαζόμενες/ους των υπηρεσιών ύδρευσης και σε αρμονική συνύπαρξη με το περιβάλλον.

Δεν έχουμε ακόμα όλες τις απαντήσεις για τον τρόπο που αυτό θα γίνει πράξη. Όμως θέλουμε οι απαντήσεις να δοθούν από κοινού, από όσες/ους αντιλαμβάνονται ότι το νερό δίνει Ζωή! Είναι αγαθό πρώτιστης ανάγκης, για αυτό από εκεί ξεκινάμε! Ξεκινάμε από το Νερό και θα αγωνιστούμε με κάθε μέσο για να αποτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση του, για να απελευθερωθεί από τη σφαίρα του εμπορίου!

-Τι μπορείς να κάνεις εσύ;

Έλα μαζί μας, για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε αυτόν τον αγώνα. Σε περιμένουμε στην Ανοιχτή Συνέλευση-Εκδήλωση, που θα πραγματοποιήσουμε την Πέμπτη 29/03, στις 18.30, στο Εργατικουπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκη(Ολύμπου και Αριστοτέλους 32).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η στιγμή του διεθνισμού είναι τώρα. Του Δημοσθένη Παπαδάτου-Αναγνωστόπουλου

Το πρόγραμμα προβολών του σινέ Φαρκάνη από την Πέμπτη 22 Μαρτίου