in , , ,

«Αναζητώντας το δικαίωμα στην πόλη: αυτοδιοίκηση & ελευθεριακός δημοτισμός»

Διαδικτυακή εκδήλωση από τον ελευθεριακό τόπο & τις εκδόσεις «Αυτολεξεί» με θέμα «Αναζητώντας το δικαίωμα στην πόλη: αυτοδιοίκηση & ελευθεριακός δημοτισμός» θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Κυριακή 21 Μαρτίου 2021.

Η εκδήλωση θα προβληθεί από το κανάλι του Αυτολεξεί στο youtube καθώς και από τη σελίδα των εκδόσεων στο Facebook.

Οι διοργανωτές αναφέρουν σχετικά με το θέμα της εκδήλωσης:

«Η σημασία της πόλης, των δήμων, της δημόσιας σφαίρας μέσα σε αυτούς και της άμεσης διαχείρισής τους είναι κρίσιμη σήμερα. Με τις συνεχιζόμενες περιφράξεις, την αστική ερημοποίηση αλλά και την εντεινόμενη καταστολή, οι κάτοικοι στις γειτονιές ασφυκτιούν, ενώ η Εξουσία τούς θέλει άβουλα όντα, απλούς «καταναλωτές-πελάτες» της πόλης, αντιλαμβανόμενη τον δημόσιο χώρο απλώς και μόνο σαν ένα πέρασμα που μπορεί να της αποφέρει κέρδη. Σε προηγούμενη εκδήλωσή μας, με αφορμή τη σκέψη του Μπούκτσιν, αγγίξαμε την πρόταση του ελευθεριακού δημοτισμού για την οποία ο ίδιος πάλεψε στη ζωή του. Από τότε έως σήμερα μεσολάβησε ένας ακόμη νέος εκλογικός νόμος για την αυτοδιοίκηση, που περνά από την κυβέρνηση και υπονομεύει κι άλλο τη δύναμη των δήμων και των κοινοτήτων, ενισχύοντας τον συγκεντρωτισμό της Εξουσίας χάριν της… «κυβερνησιμότητας».

Θεωρούμε, λοιπόν, σημαντικό να διευρύνουμε τώρα κι άλλο τον διάλογο από-τα-κάτω. Σε ποιον ανήκουν τελικά οι πόλεις μας και οι δήμοι; Ποια είναι τα δημοτικά θεσμικά όργανα και γιατί δεν προωθούν το ουσιαστικό περιεχόμενο του όρου, δηλαδή της αυτοκυβέρνησης των κατοίκων-πολιτών-δημοτών; Υπάρχει δυνατότητα αλλαγής; Συζητούμε για τη διεκδίκηση των γειτονιών μας, το δικαίωμα στην πόλη μας και τη δημόσια σφαίρα προς την κατεύθυνση της άμεσης δημοκρατίας.

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ:

– Dimitri Roussopoulos (Black Rose Books, Milton Parc – Μόντρεαλ) «Ο νικηφόρος αγώνας της γειτονιάς του Mitlon Parc»
– Ανδρέας Ζάρρος (Αρμονίστας, Ξυλόκαστρο) «Η συνεχής αποσύνθεση της τοπικής αυτοδιοίκησης: χθες και σήμερα»
– Γιώργος Παπαχριστοδούλου (μέλος κινήσεων για την πόλη, Χαλκίδα) «Η δυνατότητα των τοπικών αυτοθεσμίσεων στον ελλαδικό χώρο»
– Νίκος Ιωάννου (Αυτενέργεια-πολιτική συλλογικότητα, Αθήνα) «Κινήματα πόλης & αυτοκυβέρνηση»
– Γιώργος Χατζηνάκος (αστικός-πολιτιστικός γεωγράφος, Θεσσαλονίκη) «Οι περιορισμοί της αστικής διαχείρισης στην Ελλάδα μέσα από την εμπειρία της Πρωτοβουλίας Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου»
Την κουβέντα θα συντονίσει η Ιωάννα-Μαρία Μαραβελίδη

Θα ακολουθήσει συζήτηση με ερωτήσεις, σχόλια και τοποθετήσεις από το κοινό, το οποίο θα μπορεί να στέλνει μηνύματα στους παραπάνω συνδέσμους, καθώς και στο e-mail: [email protected]»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Αποκαλυπτικό βίντεο αστυνομικής βίας: Τους χειροκροτάει ο κόσμος στις γειτονιές κύριε Χρυσοχοΐδη;

Αυτοκτόνησε 41χρονος γιατρός που νοσηλευόταν στο Θριάσιο νοσοκομείο