in

Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών και μέτρα για τον καύσωνα ζητούν εργατικά σωματεία

Την άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών και την άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους ζητούν εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης με αφορμή τον καύσωνα που πρόκειται να πλήξει τις επόμενες ημέρες τη χώρα. «Μέσα σε αφόρητες συνθήκες εργασίας που θυμίζουν κυριολεκτικά γαλέρες οικοδόμοι, ναυτεργάτες, μεταλλεργάτες, διανομείς που καίγονται στην άσφαλτο, εργαζόμενοι στη καθαριότητα και πολλοί ακόμα αναγκάζονται να δουλεύουν με κίνδυνο ακόμα και της ζωής τους» τονίζουν δηλώνοντας ότι η θερμική καταπόνηση που δημιουργείται στους εργαζόμενους σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους σε αυτές τις συνθήκες είναι τέτοια που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία τους και να επιδεινώσει την κατάσταση σε όσους έχουν σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Ζητούν την πλήρη αποζημίωση σε όλους τους εργαζόμενους που δε μπορούν να εργαστούν λόγω των καιρικών συνθηκών καθώς και  διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας. Τέλος ζητούν άμεσα να διενεργηθούν έλεγχοι με ευθύνη του Υπουργείου και του ΣΕΠΕ, σχετικά με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων Υγείας και ασφάλειας.

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση:

Ο καύσωνας που πρόκειται να πλήξει τις επόμενες ημέρες τη χώρα με τη θερμοκρασία που πρόκειται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς μαζί με τη σχετική υγρασία είναι δεδομένο ότι θα μετατρέψουν την πλειοψηφία των εργασιακών χώρων σε πραγματικό ”καμίνι”. Μέσα σε αφόρητες συνθήκες εργασίας που θυμίζουν κυριολεκτικά γαλέρες οικοδόμοι, ναυτεργάτες, μεταλλεργάτες, διανομείς που καίγονται στην άσφαλτο, εργαζόμενοι στη καθαριότητα και πολλοί ακόμα αναγκάζονται να δουλεύουν με κίνδυνο ακόμα και της ζωής τους.

Η θερμική καταπόνηση που δημιουργείται στους εργαζόμενους σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους σε αυτές τις συνθήκες είναι τέτοια που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία τους και να επιδεινώσει την κατάσταση σε όσους έχουν σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Στα εργοτάξια, η συνεχής έκθεση στον ήλιο, ειδικά σε τέτοιες θερμοκρασίες, πέρα από την καταπόνηση, μπορεί εύκολα να προκαλέσει πτώσεις από ζάλη.

Στα εργοστάσια μετάλλου, η επεξεργασία του μετάλλου προϋποθέτει ακραίες θερμοκρασίες, που αν τις συνδυάσουμε με συνθήκες καύσωνα, μπορούν να οδηγήσουν σε τρομερούς κινδύνους για την υγεία.

Στην καθαριότητα, ιδιαίτερα στην αποκομιδή, αλλά και στην ανακύκλωση, η δυσωδία μέσα σε συνθήκες ζέστης δημιουργεί συνθήκες αποπληξίας.

Οι διανομείς, αναγκασμένοι να φοράνε τόσο τα βαριά μπουφάν προστασίας, όσο και διάφορα διαφημιστικά μπλουζάκια, εκτεθειμένοι στον ήλιο και τη ζέστη και με το άγχος του χρόνου παράδοσης, είναι εκτεθειμένοι σε κίνδυνο τροχαίου.

Την ίδια στιγμή, σε εκατοντάδες χώρους εργασίας οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς κλιματισμό, με ανεπαρκή εξαερισμό και με υψηλή υγρασία, ενώ η κατάσταση σε συνθήκες καύσωνα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και με τις μετακινήσεις των εργαζόμενων το μεσημέρι.

Έτσι όπως και πέρσι που με τις παρεμβάσεις μας σταμάτησαν οι εργασίες, που αναγκάστηκε το κράτος να βγάλει απαγορευτικό, έτσι και φέτος τα σωματεία θα είναι μπροστά στη μάχη.

Οι νόμοι και τα μέτρα που υπάρχουν για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της περιόδου καύσωνα, είναι φαινομενικά δεκάδες. Τίποτα, όμως, δεν ισχύει στην πράξη αφού η μεγάλη πλειοψηφία επιχειρήσεων και εργοδοτών ασυδοτούν συνεχώς σε βάρος της ζωής των εργαζομένων.

Τα ταξικά εργατικά σωματεία απαιτούν :

Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών. Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους. Καμία διανομή με μηχανάκι όταν επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Πλήρη αποζημίωση σε όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης (μισθωτοί, freelancers κλπ).

Πλήρης αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.

Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

Άμεσα να διενεργηθούν έλεγχοι με ευθύνη του Υπουργείου και του ΣΕΠΕ, σχετικά με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων Υγείας και ασφάλειας.

 

 Συνδικάτο Οικοδόμων και συναφών επαγελμάτων Ν. Θεσσαλονίκης

 Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης

 ΣΕΤΕΠΕ

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής    Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας

 Σωματείο Εργαζομένων στην efood Ν. Θεσσαλονίκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Προς ιδιωτικοποίηση το κάμπινγκ της Αγ. Τριάδας- Συγκέντρωση κατοίκων στο Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη

Τι να κάνουμε με την απόγνωση; Του Amador Fernández-Savater