in , , ,

Αλληλεγγύη στις εργαζόμενες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης από την Πόλη Ανάποδα

Για εργασιακή επισφάλεια που βιώνουν δεκάδες εργαζόμενοι/ες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κάνει λόγο σε ανακοίνωση της η δημοτική κίνηση Πόλη Ανάποδα, επισημαίνοντας πως «η απαράδεκτη αυτή εργασιακή συνθήκη όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα από τα διοικητικά όργανα του φορέα, αλλά αντιθέτως χρησιμοποιείται ως εργαλείο για τον άμεσο ή έμμεσο εκφοβισμό οποιουδήποτε εργαζομένου τολμήσει να εκφράσει κάποιο αίτημα ή παράπονο σχετικό με τις συνθήκες εργασίας».

Επισημαίνεται μάλιστα η στάση που κράτησε η Διοίκηση του Φεστιβάλ σε συγκεκριμένη περίπτωση απόλυσης εργαζόμενης, για την οποία έχει υπάρξει δικαστική προσφυγή η οποία εκδικάζεται την Παρασκευή 12 Απριλίου.

«Απαιτούμε από τη Διεύθυνση του Φεστιβάλ να προασπιστεί τον δημόσιο και κοινωνικό του χαρακτήρα ως πολιτιστικό θεσμό, να διακόψει παρόμοιες αντεργατικές πρακτικές», τονίζει στην ανακοίνωση της η Πόλη Ανάποδα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτελεί τον κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό της πόλης, με διεθνή εμβέλεια, αλλά και βαθιά σχέση με τους κατοίκους της, οι οποίοι/ες το στηρίζουμε κάθε χρόνο. Στην καρδιά αυτού του θεσμού βρίσκονται οι εργαζόμενοι και εργαζόμενές του, οι οποίοι/ες δικαιούνται τουλάχιστον δίκαιες και σταθερές εργασιακές σχέσεις. Αντί για αυτό, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης καλύπτει τη συντριπτική πλειοψηφία των πάγιων αναγκών του (ετήσια δραστηριότητα) σε προσωπικό με συμβάσεις δίμηνης ή μηνιαίας διάρκειας. Έτσι, δεκάδες εργαζόμενοι/ες σε όλα τα νευραλγικά πόστα του φορέα, σε γραφεία και κινηματογραφικές αίθουσες, βρίσκονται σε αυτό το καθεστώς εργασιακής επισφάλειας εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Η απαράδεκτη αυτή εργασιακή συνθήκη όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα από τα διοικητικά όργανα του φορέα, αλλά αντιθέτως χρησιμοποιείται ως εργαλείο για τον άμεσο ή έμμεσο εκφοβισμό οποιουδήποτε εργαζομένου τολμήσει να εκφράσει κάποιο αίτημα ή παράπονο σχετικό με τις συνθήκες εργασίας. Ενδεικτική είναι η στάση που κράτησε η Διοίκηση του Φεστιβάλ στην περίπτωση της Κατερίνας Μιχαήλ. Όταν η εργαζόμενη κατήγγειλε εγγράφως την επανειλημμένη αδιαφορία της Διεύθυνσης και της Υπεύθυνης Ανθρώπινου Δυναμικού σε ζητήματα υποστελέχωσης και κακοδιαχείρισης, η διοίκηση διέκοψε τη συμφωνημένη εργασιακή σχέση μαζί της, καταλήγοντας ουσιαστικά στην απόλυσή της. Μετά την αρχική δικαίωσή της από την Επιθεώρηση Εργασίας, η Κατερίνα Μιχαήλ θα βρεθεί την Παρασκευή 12 Απριλίου στο δικαστήριο, διεκδικώντας τα αυτονόητα δικαιώματά της ως εργαζόμενη.

Ως Πόλη Ανάποδα απαιτούμε από τη Διεύθυνση του Φεστιβάλ να προασπιστεί τον δημόσιο και κοινωνικό του χαρακτήρα ως πολιτιστικό θεσμό, να διακόψει παρόμοιες αντεργατικές πρακτικές και συγκεκριμένα:

–   Να μην προβεί σε απόλυση της Κατερίνας Μιχαήλ, ανανεώνοντας άμεσα τη σύμβαση με βάση τα συμφωνημένα καθήκοντά της.

–   Να προχωρήσει στην πρόσληψη του πάγιου προσωπικού με σταθερές εργασιακές σχέσεις αορίστου χρόνου, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ένα ασφαλές, αξιοπρεπές και δημιουργικό περιβάλλον εργασίας».

Διαβάστε σχετικά: Στήριξη στις καταγγελίες των εργαζομένων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Ιστορίες που μας μεγάλωσαν» – Πολιτιστική εκδήλωση για τη νεολαία στη Λέσχη Αναιρέσεις Θεσσαλονίκης

«Όχι άλλη Κυριακή» – Συμβολική δράση από τις εργαζόμενες στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας