in

Αλεξανδρούπολη: Οργή για την κοπή των δέντρων στο Άλσος Φυτωρίου

«Η υπεράσπιση του φυσικού περιβάλλοντος είναι δικαίωμά μας»

Την αγανάκτησή τους για την κοπή των δέντρων στο Άλσος Φυτωρίου στην Αλεξανδρούπολη- που σύμφωνα με πληροφορίες συνεχίζεται ακάθεκτη – εκφράζουν περιβαλλοντικές κινήσεις και εργατικά σωματεία της πόλης. Ήδη έχουν κοπεί αρκετά δέντρα ενώ κανείς δε γνωρίζει τον συνολικό αριθμό των δέντρων που πρόκειται να κοπούν.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη το απόγευμα 100 περίπου δημότες, αντιπρόσωποι φορέων, συγκεντρωμένοι-ες στο δημοτικό αστικό άλσος του φυτωρίου αποφάσισαν να περιφρουρήσουν το χώρο  για να αποφευχθεί το κόψιμο των 440 δασικών δέντρων ηλικίας 45 περίπου χρόνων προκειμένου να υλοποιηθεί η ειλημμένη από τη διοίκηση απόφαση για κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στη θέση του. Πολίτες της Αλεξανδρούπολης που βλέπουν πάνω από 800.000 στρέμματα δάσους να έχουν καεί στην περιοχή τους δηλώνουν ότι τα 440 δασικά δέντρα του Άλσους Φυτωρίου αποτελούν τον τελευταίο πνεύμονα οξυγόνου για την πόλη, κάτι που δεν φαίνεται να γίνεται αντιληπτό από τη δημοτική αρχή που προχωρά στην αδιανόητη κίνηση εξαφάνισης του. Κάτοικοι καταγγέλλουν ότι εκτός από την κατασκευή γυμναστηρίου που θα καταστρέψει μεγάλο μέρος του άλσους στον χώρο θα δημιουργηθεί και πάρκινγκ αυτοκινήτων πράγμα που διαψεύδει τις κατά καιρούς τοποθετήσεις του δημάρχου ότι θα κοπούν «μόνο 30 δέντρα».

Την Πέμπτη  το πρωί και ενώ υπήρχε κινητοποίηση αποτροπής της κοπής των δέντρων από πολίτες η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 15 ατόμων που βρέθηκαν στο άλσος και οδηγήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση.

«Καταγγέλλουμε τις συλλήψεις και ζητούμε να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο. Θεωρούμε αδιανόητο να συλλαμβάνονται άνθρωποι που υπερασπίζονται το πράσινο, γιατί η υπεράσπιση του φυσικού περιβάλλοντος είναι δικαίωμα του καθενός-καθεμιάς που δεν μπορεί να πραγματοποιείται παθητικά “από τον καναπέ του σπιτιού μας”, όπως είθισται να λέμε. Θεωρούμε επίσης αδιανόητο  να κρατούνται αυτοί οι δημότες επί πέντε ώρες στην Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης χωρίς να γνωρίζουν  εάν και ποιος τους κατήγγειλε» σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η «Οικολογική Εταιρεία Έβρου», η Α’ ΕΛΜΕ, η Πρωτοβουλία δημοτών για την προστασία του Δημοτικού Άλσους στο Φυτώριο» και εργατικά σωματεία αναφέροντας ότι στην πορεία έγινε γνωστό ότι δεν είχε κατατεθεί τελικά μήνυση εναντίον τους.

Το βέβαιο για τους ίδιους-ες «είναι ότι όλοι όσοι στέκονται απέναντι στην προσπάθεια προστασίας του άλσους Φυτωρίου (Δημοτική Αρχή κλπ) καταφεύγουν αφενός στην καταστολή για να τρομοκρατήσουν τους πολίτες που ειρηνικά διαδήλωσαν και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην κοπή των δέντρων του άλσους Φυτωρίου.  Αφετέρου, χρησιμοποιούν το επιχείρημα ότι είμαστε ενάντια στη δημιουργία σύγχρονου κλειστού γυμναστηρίου στην περιοχή, γεγονός που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Το αίτημά των φορέων και των συλλογικοτήτων είναι να βρεθεί εδώ και τώρα λύση ώστε και το άλσος Φυτωρίου να παραμείνει και να δημιουργηθεί σύγχρονο κλειστό γυμναστήριο σε διαφορετική έκταση του Δήμου. Όπως λένε «η πόλη μας έχει ανάγκη και από πράσινο και από σύγχρονους και δωρεάν για τους πολίτες χώρους άθλησης».

Την Πέμπτη το απόγευμα εκατοντάδες δημότες-τισσες συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημαρχείο της πόλης και εξέφρασαν για ακόμη μία φορά την αντίθεσή τους σ’ αυτή την ενέργεια ενώ στη συνέχεια ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης. «Στην επόμενη κινητοποίηση θα είμαστε πολύ περισσότεροι γιατί δεν πτοούμαστε από τις επιχειρήσεις τρομοκρατίας. Η χρησιμότητα  του αστικού πρασίνου δεν είναι δυνατόν να αμφισβητείται από κανέναν! Προσδιορίζει τον τρόπο και την ποιότητα ζωής ενός λαού και αναδεικνύει το πολιτιστικό του επίπεδο» καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.

Η δημοτική αρχή αγνοεί εδώ και χρόνια τις διαμαρτυρίες των πολιτών

Παράλληλα σε επιστολή του προς τον δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη, ο Γιώργος Δεμερίδης και πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου υπενθυμίζει ότι ήδη από τις 22 Ιουνίου του 2021 είχε σταλεί κείμενο διαμαρτυρίας για την εξαφάνιση του Άλσους με αντιπρόταση για την δημιουργία του κλειστού γυμναστηρίου σε διαφορετική χέρσα έκταση του Δήμου. Ο Δήμος, όπως τονίζει, δεν απάντησε ούτε τότε αλλά ούτε όταν πρωτοβουλία δημοτών με 650 υπογραφές ζήτησε τη σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα αυτό. Στις 14 Μαρτίου του 2022 σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εκπρόσωπος της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου  κατέθεσε σύντομο ιστορικό, με την περιβαλλοντική και νομική διάσταση του θέματος με τη Δημοτική Αρχή να μην αντικρούει καμία από τις τρεις διαστάσεις που έθεσε η Οικολογική Εταιρεία.

Αντίθετα «ο δήμαρχος μίλησε για  “κάποια αφημένα δέντρα”, κάτι που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, καθότι η δασική Υπηρεσία στις αρχές της δεκαετίας του 1980 διαμόρφωση στα πλαίσια της δασοκομίας των πόλεων, τον δασοβοτανικό κήπο με πλήθος δασικών ειδών που πολλά από αυτά δεν χρησιμοποιούνται ως φυτευτικό υλικό» επισημαίνει ο Γ. Δεμερίδης αναφέροντας ότι με τη κίνηση κοπής των δέντρων παρακάπτονται το άρθρο του Συντάγματος για την έννοια του δάσους,  ο ν.4280/2014 (άρθρο 32 παρ.4) (στις διατάξεις του παρόντος νόμου υπάγονται και τα εντός των πόλεων και των οικιστικών περιοχών πάρκα και άλση), η 53/1993 απόφαση του ΣτΕ για την βιώσιμη ανάπτυξη όπου η 10η αρχή αφορά το βιώσιμο αστικό περιβάλλον καθώς και η 4384/2009 απόφαση του ΣτΕ (ο Δήμος οφείλει για λόγους κοινωνικούς, ηθικούς, και νομικούς να εντάξει στο ρυμοτομικό σχέδιο το Δημοτικό Άλσος ως κοινόχρηστο χώρο πρασίνου).

«Επειδή από την εποχή του Τάσου Σουλακάκη μέχρι σήμερα, καμία Δημοτική Αρχή  δεν κατέστρεψε Δημοτικό Άλσος προκειμένου να αλλάξει την χρήση του για να κατασκευάσει κτίσμα, μας δίνετε το δικαίωμα να χαρακτηρίσουμε την σημερινή Δημοτική Αρχή, ως την χειρότερη στα θέματα του αστικού πρασίνου!» καταλήγει στην επιστολή του προαναγγέλοντας νέες κινητοποιήσεις των πολιτών και των φορέων.

Μια πόλη όμως χωρίς δένδρα, είναι μια εχθρική για τους κατοίκους της, αβίωτη πόλη

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η εισήγηση του Θεοχάρη Ζάγκα ομότιμου καθηγητή του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ για τη σημασία αυτού του Άλσους. Για τον Θ. Ζάγκα το δημοτικό άλσος στην περιοχή του παλιού φυτωρίου του Δασαρχείου, αποτελεί σήμερα έναν πολύτιμο και αναντικατάστατο φυσικό πνεύμονα στο δομημένο αστικό περιβάλλον της Αλεξανδρούπολης.

Πρόκειται, όπως λέει, για ένα μεικτό αστικό άλσος, διαφόρων κωνοφόρων και πλατύφυλλων  δασικών ειδών με ιδιαίτερη αισθητική αξία το οποίο φυτεύτηκε πριν από πενήντα  περίπου χρόνια. «Τα άλση με τα δένδρα τους ρυθμίζουν τις υψηλές θερμοκρασίες και την υγρασία του αέρα, λειτουργώντας ως κλιματιστικές συσκευές τεράστιας ισχύος.  Επομένως συνδράμουν στη σωματική υγεία του ανθρώπου, αναβαθμίζουν την  αισθητική του τοπίου και συμβάλλουν στην ψυχική υγεία των ανθρώπων.  Τα δένδρα μειώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση αφού κατακρατούν τα αιωρούμενα  σωματίδια (σκόνη, αιθάλη κλπ.), μειώνουν αποτελεσματικά τους ρυπαντές κάθε  είδους καθώς απορροφούν σημαντικές ποσότητες οξειδίων και όζοντος της  ατμόσφαιρας. Τα δένδρα των αστικών χώρων μετριάζουν τη λάμψη η οποία προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία όταν αυτή προσπίπτει άμεσα ή αντανακλάται σε γυάλινες ή μεταλλικές επιφάνειες, όπως και τη λάμψη που προέρχεται από τους προβολείς των αυτοκινήτων τη νύχτα, το φως των δρόμων και των φωτεινών επιγραφών. Τα αστικά άλση αποτελούν ιδανικούς χώρους για περιπάτους αναψυχής και φέρνουν τους ανθρώπους σε επαφή με τη φύση. Για τον λόγο αυτό, τα άλση αποτελούν πολύτιμο περιβαλλοντικό αγαθό που αδάπανα απολαμβάνει ο άνθρωπος και ως εκ  τούτου προστατεύεται άμεσα από το άρθρο 24 του Συντάγματος» αναφέρει ακόμη.

Υπενθυμίζει ακόμη ότι ελάχιστη αναλογία πρασίνου η οποία προβλέπεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τις σύγχρονες πόλεις είναι 8-10 τ.μ./κάτοικο, μια υγιής όμως οικολογική λειτουργία της πόλης, απαιτεί 15-20 τετραγωνικά μέτρα καλοδιατηρημένου και ομοιόμορφα κατανεμημένου αστικού πράσινου ανά κάτοικο.

Στην Αλεξανδρούπολη η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο σήμερα βρίσκεται στα 2,5 τ.μ. Επομένως, σύμφωνα με τον ίδιο, το Δημοτικό άλσος του φυτωρίου θα πρέπει να προστατευθεί ως κόρη οφθαλμού από κάθε μορφής κίνδυνο, να φροντισθεί και διαμορφωθεί κατάλληλα έτσι ώστε να μετατραπεί σε ένα άλσος αναψυχής φιλικό και επισκέψιμο, στην υπηρεσία των δημοτών της πόλης.

«Μια πόλη με δενδροστοιχίες, πάρκα και άλση στις αναλογίες που προαναφέραμε είναι μια σύγχρονη, βιώσιμη πόλη. Μια πόλη όμως χωρίς δένδρα, είναι μια εχθρική για τους κατοίκους της, αβίωτη πόλη» καταλήγει στην εισήγησή του.

Σταυρούλα Πουλημένη

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Ο αέρας έφερνε τα βογγητά και τους θρήνους απ’ το Χορτιάτη»-Μία συγκλονιστική μαρτυρία για τις θηριωδίες των Ναζί

Πόλη Ανάποδα: «Να γίνουμε η έκπληξη των δημοτικών εκλογών»