in ,

Ακατάλληλα σχολικά κτίρια σε συνθήκες κατάρρευσης καταγγέλλει η Ομοσπονδία Γονέων Κ. Μακεδονίας

Tην εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στα σχολικά κτίρια της Θεσσαλονίκης περιέγραψε σήμερα η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Κ. Μακεδονίας εκπέμποντας σήμα κινδύνου για την ασφάλεια των μαθητών/τριών. Κτίρια με άθλιες υποδομές, πολλά χωρίς οικοδομικές άδειες, μεγάλης ηλικιακής βαθμίδας, χωρίς πυροπροστασία και αντισεισμική θωράκιση. Ειδικά σχολεία που δεν πληρούν τις προδιαγραφές για μαθητές-τριες με ειδικές ανάγκες, χωρίς χώρους προαυλισμού και επαρκή εξαερισμό, είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που αναφέρθηκαν.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Θ. Κονονάς ανέφερε συγκεκριμένα ότι τα προβλήματα αφορούν τόσο στα σχολικά κτίρια που ανήκουν στο κράτος όσο και τα μισθωμένα κτίρια που έχουν φτιαχτεί για άλλη χρήση και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να στεγάσουν σχολεία.

«Οι σύλλογοι Γονέων και εμείς ως ΔΣ της Ομοσπονδίας κάνουμε παρεμβάσεις για το θέμα στους Δήμους, στα αρμόδια Υπουργεία και την Περιφέρεια. Πλέον ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, δεν μπορούμε να γινόμαστε μπαλάκι στην πολιτική της υποχρηματοδότησης και για την σχολική στέγη» δήλωσε ο Θ. Κοκονάς δίνοντας στοιχεία από την καταγραφή που έχει κάνει η Ομοσπονδία ως προς την κατάσταση των σχολικών μονάδων, έτσι ώστε «κανείς να μη πει ότι δεν ήξερα».

Σύμφωνα με την καταγραφή: η πλειοψηφία των κτιρίων αδυνατούν να στηρίξουν τις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας ως προς το περιεχόμενο και την ηλικιακή βαθμίδα που φιλοξενεί η κάθε σχολική μονάδα. Αυτό αφορά τον αριθμό των μαθητών, την έλλειψη αιθουσών για τα μαθήματα μουσικής και εικαστικών, για τα εργαστήρια φυσικών επιστημών και τα γυμναστήρια καθώς και τους αύλειους χώρους. Πέρα από το θέμα της ασφάλειας, η κατάσταση αυτή επιδρά άμεσα στους μαθητές και στην ποιότητα της μόρφωσης που τους παρέχεται καθώς ξοδεύουν το 1/3 του ημερήσιου χρόνου στα κτίρια αυτά.

Μεγάλη η ανησυχία για την έλλειψη αντισεισμικής θωράκισης

Σύμφωνα με τον Θ. Κοκονά, η ανησυχία των γονιών για την έλλειψη αντισεισμικής θωράκισης των σχολικών μονάδων είναι μεγάλη ιδιαίτερα και μετά τον σεισμό στην Τουρκία. «Δεν μπορεί κανείς να παίζει με την ασφάλεια των μαθητών, πρέπει άμεσα να ελεγχθούν τα κτίρια, με ουσιαστικούς ελέγχους και όχι μόνο οπτικούς, και να δημιουργηθεί χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή σύγχρονων αντισεισμικών σχολείων» πρόσθεσε διερωτώμενος: «Το 2023 είναι υπερβολή να ζητάμε νέα σύγχρονα ασφαλή σχολεία όταν πρόσφατα μετά τον σεισμό στη Θεσσαλία κατασκευάστηκε ένα σχολείο σε έξι μήνες;»

Ο Θ. Κοκονάς μίλησε ακόμη για την αποδιοργάνωση του πρώην Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων και την αποψίλωση των υπηρεσιών που αδυνατούν να προχωρήσουν σε κατάλληλους ελέγχους και μελέτες με αποτέλεσμα ο μεγάλος όγκος της δουλειάς να ανατίθεται σε ιδιώτες.

Ειδικά σχολεία πλήρως ακατάλληλα 

Τεράστιο πρόβλημα, σύμφωνα με τον ίδιο, αντιμετωπίζουν τα Ειδικά σχολεία. «Στο ειδικό σχολείο της Θέρμης, που σύμφωνα με τις προδιαγραφές θα έπρεπε να φοιτούν 90 παιδιά, φοιτούν πάνω από 200. Το σχολείο δεν διαθέτει αυλή, έξοδο κινδύνου, επαρκή αερισμό προσβάσιμους χώρους και γυμναστήρια. Οι μαθητές-τριες προσπαθούν να πάρουν τα κατάλληλα εφόδια και να κοινωνικοποιηθούν κάτω από αντίξοες συνθήκες».

Μάλιστα, για την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στο Ειδικό σχολείο στο Κορδελιό, όπως υπενθύμισε ο Θ. Κοκονάς, έχει επέμβει Εισαγγελέας αλλά δεν έχει προχωρήσει η μετεγκατάστασή του. «Είναι ένα μισθωμένο κτίριο από το 2002, σε συνθήκες απαράδεκτες, συστεγάζεται σε κατάστημα στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο και έχει πρόσβαση μόνο από στενές μεταλλικές σκάλες για τους εκπαιδευτικούς και όσα παιδιά δεν έχουν κινητικά προβλήματα. Δεν υπάρχει δυνατότητα προαυλισμού, διαθέτει μόνο δύο τουαλέτες που δεν καθαρίζονται στη διάρκεια του ωραρίου λόγω έλλειψης προσωπικού καθαριότητας. Οι αίθουσες είναι κελιά των 8 τ.μ. ενώ υπάρχει μια αίθουσα 24 τ.μ. που κλείνει σε διάφορα τμήματα με κουρτίνες προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για λογοθεραπεία και εργοθεραπεία».

Το Ειδικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης στην περιοχή του ΒΙΑΜΥΛ στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο για δεκαετίες. Συστεγάζεται με το γενικό Λύκειο χωρίς ασανσερ και έξοδο διαφυγής. Το Λύκειο δεν είχε κάγκελα στα μπαλκόνια και αντί να τοποθετηθούν εκεί, τοποθετήθηκαν στα παράθυρα με αποτέλεσμα να μην ανοίγουν τα παράθυρα.

Ζητήματα ασφάλειας τέθηκαν από την Ομοσπονδία και όσον αφορά στις μεταφορές των μαθητών/τριών. Όπως αναφέρθηκε το μεγαλύτερο ζήτημα αφορά την έλλειψη ελέγχου των οχημάτων. Σύμφωνα με τον Θ. Κοκονά, «γίνονται μόνο τυχαίοι έλεγχοι από άνδρες της τροχαίας με ό,τι μπορεί αν συνεπάγεται αυτό. Πρακτορεία που συμμετέχουν στις εκδρομές ζητούν παραπάνω χρήματα από τους γονείς αν υπάρξει έλεγχος από την τροχαία. Αυτό είναι τρομακτικό και πρέπει να επέμβει εισαγγελέας».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κατήγγειλε ακόμη την επικινδυνότητα στις μεταφορές των μαθητών/τριών στο 1ο Γυμνάσιο Θερμαϊκού όπου μαθητές περιμένουν σε ακατάλληλες στάσεις πάνω σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας τον οποίο καλούνται να διασχίσουν χωρίς διάζωμα και χωρίς να υπάρχει φανάρι.

Πολιτική επιλογή η έλλειψη ασφάλειας στις υποδομές

«Μετά το δυστύχημα στα Τέμπη έχει διαμορφωθεί μια νέα κατάσταση και φάνηκε ότι η μη ικανοποίηση των αναγκών μας είναι πολιτική επιλογή όλων των κυβερνήσεων και των δήμων» δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Καλαμαριάς Ελένη Μαυροπούλου. Ζήτημα ασφάλειας είναι, σύμφωνα με την ίδια και η υποστελέχωση των σχολικών μονάδων, δηλαδή να μην υπάρχει σχολίατρος, φύλακες, νοσηλευτικό προσωπικό και κατάλληλη πρόσβαση σε ασθενοφόρο.

«Έχουμε ζητήσει από τον Δήμο πιστοποιητικό καταλληλότητας των κτιρίων. Όταν έσκασε ο καυστήρας στις Σέρρες έσκασε και σε ένα νηπιαγωγείο στην Καλαμαριά και από τύχη δεν υπήρξαν θύματα. Υπάρχουν ζητήματα πυρασφάλειας. Ολόκληρα νηπιαγωγεία στεγάζονται σε κοντέινερ και σχολεία που στεγάζουν πολύ περισσότερο μαθητικό πληθυσμό από αυτό που χωρούν» ανέφερε.

Η Ένωση Γονέων Καλαμαριάς εκπροσωπεί 11.200 μαθητές εκ των οποιών πολλοί-ες που πρέπει να φοιτούν σε ειδικό σχολείο. «Το ειδικό σχολείο Καλαμαριάς δημιουργήθηκε το 2005, κάθε χρόνο αναστέλλεται η λειτουργία του και ενώ έχουμε κάνει όλες τις διαδικασίες δεν υπάρχει ακόμη τέτοιο σχολείο» τόνισε αναφέροντας παράλληλα κακοτεχνίες στις αυλές των σχολείων που προκαλούν ατυχήματα και μεγάλη δυσκολία σε πρόσβαση ΑμεΑ σε σχολικά κτίρια με αποτέλεσμα μαθητές με αναπηρίες να αναγκάζονται να φοιτούν σε σχολεία άλλων περιοχών.

Την Παρασκευή η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Καλαμαριάς διοργανώνει στη 13:30 πορεία διαμαρτυρίας για την άθλια κατάσταση των σχολικών υποδομών. Μαθητές-τριες από τα σχολεία της περιοχής θα διαδηλώσουν με κατάληξη στην πλατεία του Δημαρχείου όπου θα πραγματοποιηθούν πολιτιστικές δράσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

7η Απριλίου-Διεθνής Ημέρα Δράσης για την Υγεία: Κινητοποίηση στο Ιπποκράτειο

Μαζική παρέμβαση συλλογικοτήτων στη Do Value για να σωθεί το σπίτι 82χρονης που βγαίνει σε πλειστηριασμό