Υπερψηφίστηκε το κείμενο για τους συμβασιούχους με την αντίδραση δύο Αντιδημάρχων αλλά και τον χαρακτηρισμό της απόφασης ως “συλλογικό ρουσφέτι” από τον Χρ. Μάτη.
Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το κείμενο που κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο ο Γ. Μπουτάρης μετά από διαβούλευση και συμφωνία με αντιπροσωπεία των εργαζομένων για το ζήτημα της παροχής εγγυήσεων για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών.
Μεταξύ άλλων το κείμενο αναφέρει πως οι θέσεις στην καθαριότητα είναι 1500 στο σύνολο και από αυτές οι 950 καλύπτονται από εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ενώ αναφέρει πως οι εργαζόμενοι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Το κείμενο βέβαια είναι σε μεγάλο βαθμό διαφορετικό σε σχέση με αντίστοιχο που είχε δωθεί σε αντίστοιχη περίπτωση στο παρελθόν.
Ταυτόχρονα ο Π. Αβραμόπουλος διευκρίνισε πως κλήθηκε ο ίδιος ως Πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου αλλά και ο Γ. Μπουτάρης σε κατάθεση μετά την αυτεπάγγελτη παρέμβαση του Εισαγγελέα για τις προηγούμενες διακοπές του δημοτικού συμβουλίου όπου και δήλωσαν πως δεν επιθυμούν την ποινική δίωξη κανενός.
Ακόμη το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε τον ισολογισμό του 2010 του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Την πρόταση του Γ. Μπουτάρη για τους συμβασιούχους υπερψήφισε η παράταξη του Κ. Γκιουλέκα και ο Στ. Παπαθεμελής.
Ο Σ. Ζαριανόπουλος επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης ψήφισε λευκό στην ψηφοφορία ενώ έθεσε και το ζήτημα της καθυστέρησης της καταβολής των δεδουλευμένων.
“Οι εργαζόμενοι έκαναν έναν μεγάλο αγώνα” δήλωσε και προσέθεσε πως “αφού έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης και εκβιάστηκαν αποφάσισαν να αποδεχθούν αυτό το κείμενο”. “Για να είμαστε εντάξει αυτό το κείμενο έχει διαφορές από το προηγούμενο που είχε δοθεί στους άλλους συμβασιούχους γιατί δεν ξεκαθαρίζει την πρόθεση του Δήμου να κάνει στους εργαζόμενους συμβάσεις αορίστου χρόνου.”
“Εμείς θα ψηφίσουμε λευκό γιατί αρνούμαστε αυτός που θα εγγυηθεί το δικαίωμα στην εργασία να είναι ένας οποιοσδήποτε δικαστής.” είπε και συμπλήρωσε πως “χρειάζεται ανατροπή και αγώνας στους δρόμους.” Τέλος διευκρίνισε πως θα συμπαρασταθεί στους συμβασιούχους και στα δικαστήρια καλώντας τους στους δρόμους απέναντι σε αυτή την πολιτική.
“Υπάρχουν οι παραινέσεις και οι μάχες” δήλωσε ο Τρ. Μηταφίδης, δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη Ανοιχτή πόλη και προσέθεσε “Εγώ ανήκω στις μάχες. Δεν είμαστε εδώ μια οικογένεια αλλά ένας πολιτικός οργανισμός.”
“Θα ήθελα να ευχηθώ στους συμβασιούχους να βοηθήσει η απόφαση για την επαναπρόσληψη τους στο δήμο και να καταστρατηγήσουν την απόφαση της εξουσίας να τους αφήσει άνεργους.” τόνισε.
“Τα ζητήματα δεν λύνονται στα δικαστήρια. αλλά σε συνθήκες κοινωνικού πολέμου πολλές φορές γίνεται χρήση και των δικαστηρίων.” σημείωσε και προσέθεσε “Θα είμαστε στο πλευρό τους.”
Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτησε του Χρήστου Μάτη, δημοτικού συμβούλου με την παράταξη «Ενεργοί πολίτες – Οικολογία στην πράξη» ο οποίος δήλωσε πως αυτή η συμφωνία είναι ένα συλλογικό ρουσφέτι.
“Θέλω να συγχαρώ τους ανθρώπους για αυτό που πέτυχαν” δήλωσε και προσέθεσε πως πρέπει να γνωρίζουν πως είναι “ένα συλλογικό ρουσφέτι”. “Ο δήμος κάνει ένα συλλογικό ρουσφέτι” είπε και απευθυνόμενος στους συμβασιούχους τόνισε “Έχει σημασία ότι όταν κάνατε τις αιτήσεις , τις κάνατε για 8 μήνες”. “Ο Δήμος διευκολύνει με αυτό το κείμενο την καταστρατήγηση της προκήρυξης με την οποία έγινε η πρόσληψη” είπε και προσέθεσε πως θα καταψηφίσει για λόγους αξιοκρατίας.
Τέλος λευκό ψήφισαν δύο Αντιδήμαρχοι της πλειοψηφούσας παράταξης του Δήμου κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Π. Αβραμόπουλου, ο οποίος είπε “ Εσείς οι αντιδήμαρχοι, ψηφίζετε ενάντια στην πρόταση του Δημάρχου;” Λευκό ψήφισαν η Μ. Πασχαλίδου, Αντιδήμαρχος Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών και ο Σπύρος Πέγκας, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού αλλά και δύο δημοτικοί σύμβουλοι οι Τάσος Τελλίδης και Λάζαρος Ζαχαριάδης.
Ολόκληρο το κείμενο
«Οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον τομέα της Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του, ανέρχονται σήμερα στον αριθμό των 1500 θέσεων εργασίας περίπου. Εξ’ αυτών, 550 περίπου καλύπτονται από προσωπικό με μόνιμη ή αορίστου χρόνου σχέση εργασίας. Οι υπόλοιπες 950 περίπου θέσεις, που αντιστοιχούν σε πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον τομέα της καθαριότητας, καλύπτονται με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου. Ήδη με δικαστική απόφαση απασχολούνται περίπου 450 δηλαδή οι ελλείψεις του Δήμου για άτομα με απασχόληση ορισμένου χρόνου είναι περίπου 500 θέσεις εργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό, εντός του έτους 2011 καταρτίστηκαν συμβάσεις ορισμένου χρόνου οκτάμηνης διάρκειας, οι οποίες όμως λύθηκαν ήδη με την πάροδο του συμφωνηθέντος χρόνου. Ορισμένοι από τους με το παραπάνω καθεστώς απασχοληθέντες άσκησαν ήδη κατά του Δήμου αγωγές και αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων με αίτημα να διαταχθεί από το δικαστήριο η συνέχιση απασχόλησής τους, η οποία κάλυπτε διαρκείς και πάγιες ανάγκες του Δήμου Θεσσαλονίκης στον τομέα της Καθαριότητας.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει εκφράσει επανειλημμένα τις θέσεις του απέναντι στο πρόβλημα που ταλαιπωρεί τον ίδιο και τη λειτουργία του, τους απασχολούμενους σε αυτόν και την κοινωνία ολόκληρη. Και διατυπώνει για μια ακόμη φορά τη βούληση και την απαίτησή του να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα από την Πολιτεία με τα αρμόδια νομοθετικά ή δικαστικά όργανα αυτής.»