Άλλος ένας διαδηλωτής έπεσε νεκρός χθες στην πόλη Ντεράα της Συρίας, μετά από προσπάθεια της αστυνομίας να διαλύσει τη συγκέντρωση με τη χρήση δακρυγόνων και πραγματικών πυρών, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Πρόκειται για τον πέμπτο θάνατο πολίτη από την Παρασκευή, οπότε ξεκίνησαν μαζικές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης στην ίδια πόλη. Στην ίδια διαδήλωση χτυπήθηκαν από σφαίρες τουλάχιστον άλλοι εκατό πολίτες, δύο εκ των οποίων έχουν τραυματιστεί στο κεφάλι βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.
Χθες ήταν η τρίτη ημέρα των μεγάλων διαδηλώσεων των πολιτών της Ντεράα (120 χιλιόμετρα νότια της Δαμασκού) που ζητούν ελευθερία, πολιτικές μεταρρυθμίσεις, την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει στη χώρα από το 1963, καθώς και την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων.
Οι συριακές αρχές, ωστόσο, απέρριψαν ως ψευδείς τις πληροφορίες για τη χρήση πυρών και κατάγγειλαν τις «ομάδες των εγκληματιών» που έκαψαν το Μέγαρο της Δικαιοσύνης και άλλα κτίρια στην πόλη. Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στην αστυνομία, αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση και προστίθεται ότι οι δυνάμεις της τάξης δεν ανταπέδωσαν και δεν υπάρχει κανείς νεκρός διαδηλωτής. Σύμφωνα με το πρακτορείο SANA η κυβέρνηση «έλαβε όλα τα μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών και την προστασία της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας».
Σύμφωνα με τους κατοίκους, ο διαδηλωτής Ραϊντ αλ-Κεράντ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στο νέο τμήμα της Ντεράα, όπου εξακολουθούν να ακούγονται πυροβολισμοί.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατήγγειλε σήμερα την υπερβολική χρήση βίας που χρησιμοποιούν οι συριακές αρχές για την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. «Η Συρία πρέπει να σταματήσει τη ρίψη πραγματικών πυρών όπως και κάθε άλλη υπερβολική χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών», τόνισε η οργάνωση.
Το κίνημα διαμαρτυρίας στη Συρία άρχισε στις 15 Μαρτίου στη Δαμασκό, μετά την έκκληση σε σελίδα του Facebook που ζητούσε «μια Συρία χωρίς τυραννία, χωρίς νόμο έκτακτης ανάγκης, χωρίς ειδικά δικαστήρια, χωρίς διαφθορά, ούτε κλοπές ούτε μονοπώλιο του πλούτου».