in ,

Αδυναμία μεταμόσχευσης ασθενούς στο Ιπποκράτειο λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου

Εγκληματική υποστελέχωση καταγγέλλει η ΕΝΙΘ

Φωτογραφία αρχείου

Την τεράστια υποστελέχωση των Δημόσιων Μονάδων Υγείας καταγγέλλει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης με αφορμή την αδυναμία μεταμόσχευσης ασθενούς με μόσχευμα 27χρονου δότη, στη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου.

Η ΕΝΙΘ κάνει λόγο για εγκληματικές πράξεις τονίζοντας πως η κατάσταση με τις ελλείψεις ιδίως αναισθησιολόγων έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο Ιπποκράτειο  υπηρετούν 9 μόνιμοι γιατροί την ώρα που οι θέσεις είναι 27 και οι πραγματικές ανάγκες για 40 μόνιμους αναισθησιολόγους. Πρόκειται για ένα νοσοκομείο με εξειδικευμένα και κρίσιμα κέντρα όπως την Χειρουργική κλινική μεταμοσχεύσεων ή τα παιδιατρικά τμήματα. Με χιλιάδες χειρουργεία, έκτακτα περιστατικά.

«Είναι προκλητικό να ακούμε από το στόμα της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας ότι η πρόσφατη προκήρυξη 4 θέσεων αναισθησιολόγων στο Ιπποκράτειο βγήκε άγονη, σαν να μην είναι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση. Είναι προκλητικό από τα στόματα των ιθυνόντων να ακούμε συνεχώς ότι οι γιατροί δεν έχουν κίνητρο να δουλέψουν στο ΕΣΥ» τονίζει η ΕΝΙΘ καλώντας τους αρμόδιους Υπουργούς να  αναλογιστούν τα δεκάδες «αντικίνητρα» που τροφοδοτούν τους γιατρούς: «Την υπερεφημέρευση και την εξόντωση (οι συνάδελφοι που θα έβαζαν τα χαρτιά τους σε αυτές τις θέσεις θα είχαν στο… τσεπάκι τις 15 εφημερίες), τις απλήρωτες εφημερίες (οι πρόσθετες εφημερίες είναι απλήρωτες πάνω από 6μηνο!), τους «παχυλούς» μισθούς που συνεχίζουν να είναι πετσοκομμένοι παρά την δικαίωση μας επανειλημμένα στο ΣτΕ, τα φύλλα πορείας για ημερήσιες μετακινήσεις σε άλλους νομούς. Και ο κατάλογος είναι ατελείωτος!»

Η ΕΝΙΘ καλεί το Υπουργείο Υγείας και τις διοικήσεις των ΥΠΕ και νοσοκομείων να αναλάβουν τις εγκληματικές τους ευθύνες, και να προχωρήσουν άμεσα σε:

-Ενίσχυση των μεταμοσχευτικών μονάδων της χώρας ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στο ρόλο τους. Ο ασθενής που δεν κατάφερε να μεταμοσχευθεί λόγω ανεπάρκειας του μεταμοσχευτικού προγράμματος να τεθεί σε προτεραιότητα όσον αφορά την κατανομή των ηπατικών μοσχευμάτων ή να διακομιστεί σε κέντρο του εξωτερικού προς μεταμόσχευση

-Άμεσα μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού για κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. -Άμεση μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων με ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικό, ΟΑΕΔ, ΣΟΧ) χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επαναφορά όλων των εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή. Καμιά σκέψη για απόλυση υγειονομικού.

-Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Δημόσια Υγεία.

-Επαναφορά των αποδοχών σε επίπεδα προ του 2012 με επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. -Πληρωμή όλων των αναδρομικών. Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων. Ένταξη στα ΒΑΕ. -Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε όλους χωρίς περικοπές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μήνυση κατά του Κ. Ζέρβα από τους εργαζόμενους του δήμου για την μη απόδοση Μέσων Ατομικής Προστασίας

Προσωπική παρέμβαση του Θ. Παπακωνσταντίνου για Π. Καλαϊτζή και Γ. Μιχαηλίδη