in

Reuters: Τέλη Οκτωβρίου η έλευση των θεσμών στην Αθήνα

Reuters: Τέλη Οκτωβρίου η έλευση των θεσμών στην Αθήνα

Την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου αναμένεται να καταφθάσουν στην Ελλάδα οι επικεφαλής των θεσμών, προκειμένου να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος βοήθειας.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης, τον οποίο επικαλείται το Reuters, τονίζει ότι οι επικεφαλής των θεσμών κατά πάσα πιθανότητα θα επισκεφτούν την Αθήνα την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Την Δευτέρα, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε για την αυστηρή τήρηση των στόχων του μνημονίου, το οποίο συμφωνήθηκε τον Αύγουστο.

Εάν η πρώτη αξιολόγηση ολοκληρωθεί επιτυχώς, τότε η Αθήνα θα λάβει 3 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

Eυκλ. Τσακαλώτος: Να τελειώσει γρήγορα και επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση

Την ανάγκη να ολοκληρωθεί γρήγορα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη Βουλή κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «είναι σημαντικό να τελειώσει γρήγορα και με επιτυχία η αξιολόγηση. Αισθάνομαι ότι με τις αλλαγές στην κυβέρνηση είμαστε σε καλύτερη θέση». Εκτίμησε μάλιστα ότι η χώρα θα επιστρέψει νωρίτερα στην ανάπτυξη απ’ ότι αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

«Οι προβλέψεις μας για το τρίτο τρίμηνο του 2016 είναι πολύ καλύτερες. Σε αυτό βασίστηκε ο Πρωθυπουργός και είπε για επιστροφή στην ανάπτυξη. Αυτές οι προβλέψεις δεν έχουν ενσωματωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι», τόνισε ο Ευκλ. Τσακαλώτος.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στον οδικό χάρτη «αξιολόγηση, ανακεφαλαιοποίηση, μεταρρυθμίσεις» της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι υπάρχουν και «5, 6, 7 ανοιχτά ζητήματα»: «έχουμε σημαντικές μάχες για κόκκινα δάνεια, συντάξεις, εργασιακές σχέσεις και την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Απαιτείται μια πολύ μεγάλη πολιτική καμπάνια και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Έχουμε ανοίξει αυτή τη συζήτηση στο εξωτερικό για να δημιουργήσουμε συμμαχίες».

«Αν γίνει η πρώτη αξιολόγηση, γίνει η ανακεφαλαιοποίηση και λυθεί το χρέος θα μπορέσουμε να δημιουργηθούν συνθήκες για ανάπτυξη», υπογράμμισε. Δεν έκρυψε ο Ευκλ. Τσακαλώτος ότι «η πρώτη αξιολόγηση έχει πολλά δύσκολα πράγματα» και μάλιστα ότι «μια από τις δυσκολίες είναι ότι οι πολιτικές και οι θεσμοί δεν απαντάνε στα προβλήματα».

Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο Ευκλ. Τσακαλώτος τόνισε ότι «είναι πολύ σύνθετο πρόβλημα με πολλούς παίκτες. Η γραμμή της κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να γίνει γρήγορα, να υποστηρίξουμε τους μετόχους είτε του δημοσίου είτε τους ιδιώτες και να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα των τραπεζών θα πάνε εκεί που πρέπει». «Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα διακυβέρνησης των τραπεζών. Ίσως η λύση έιναι να ενοποιηθεί το πρόβλημα με το Ταμείο που έχει δημιουργηθεί για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας», πρόσθεσε.

Για την απομείωση του δημόσιου χρέους ο υπουργός επσήμανε πόσο σημαντική είναι η διεθνοποίηση του ζητήματος που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε: «οι προηγούμενες κυβερνήσεις σαν ταχυδακτυλουργοί λέγανε ότι «κάτι θα προκύψει». Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει και τεχνική κατάρτιση για να λύσει το πρόβλημα και δημιουργεί τις αναγκαίες κοινωνικές συμμαχίες».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ο Βαλάντερ χωρίς αλτσχάιμερ στην Air France. Του Απόστολου Λυκεσά

Μαθήματα για όλους στην Ετεροτοπία