Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης στις 11/6/2015, η δημοτική ομάδα της «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» ανέδειξε τα εξής θέματα:
Η επικεφαλής της κίνησης και γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Ρία Καλφακάκου ενημέρωσε το συμβούλιο για την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς και τόνισε ότι είναι αισιόδοξη για την επικείμενη συμφωνία, η οποία θα απαλλάξει την κοινωνία από την οικονομική ασφυξία.
Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και η αναβάθμιση του
Η κ. Καλφακάκου ενημέρωσε το σώμα για την συνάντηση που είχε η «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» με τον Πρόεδρο του ΟΛΘ, Γιάννη Παντή, στην οποία έγινε λεπτομερής καταγραφή των προβλημάτων του Λιμανιού.
Η κίνηση εξέφρασε την θέση για αναβάθμιση των υπηρεσιών του λιμανιού και στα έργα υποδομών , με στόχο την οικονομική του άνθηση του. Σημαντικό θέμα επίσης είναι προστασία της εργασίας και των εργαζομένων του ΟΛΘ.
Τέλος, το κοινωνικό μέρισμα που πρέπει να καταθέτει ο ΟΛΘ στην κοινωνία της πόλης βρίσκει σύμφωνη την δημοτική κίνηση, η οποία δεσμεύεται να καταθέσει τις προτάσεις της για το θέμα.
Διαπαραταξιακή επιτροπή για τους διαγωνισμούς του Δήμου
Την ανάγκη ενδελεχούς εξέτασης των όρων των διαγωνισμών, ιδιαίτερα των πρόχειρων που προκηρύσσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ανέδειξε ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Αβαρλής.
Για την προστασία των συμφερόντων των δημοτών της Θεσσαλονίκης ο Γ. Αβαρλής επανέλαβε την πρόταση της δημοτικής κίνησης για την δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής που θα κρίνει τους όρους των διαγωνισμών, εξασφαλίζοντας έτσι μεγαλύτερη διαφάνεια.
Ο κ. Αβαρλής κάλεσε τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Π. Αβραμόπουλο, αλλά και την διοίκηση του Δήμου να πάρουν θέση.
4ο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης: Δικαιούμαι, απαιτώ: γάμο, όνομα, σεβασμό
Η δημοτική κίνηση «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» στηρίζει το 4ο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης. Ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Σαμανίδης εξέφρασε την αντίθεση της κίνησης στην εμφάνιση στην αφίσα της εκδήλωσης της χορηγίας του Αμερικάνικου προξενείου.
Το Pride Θεσσαλονίκης αποτελεί μέρος ενός κινήματος διεκδίκησης των δικαιωμάτων της lgbtqi κοινότητας, ένα κίνημα που συνυπάρχει με άλλα κινήματα για τα δικαιώματα των μεταναστών, των προσφύγων, της γυναίκας κ.α.
Για τον πεζόδρομο της Ικτίνου
Η δημοτική κίνηση «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» καταδίκασε από την πρώτη στιγμή με ανακοίνωση της την αστυνομοκρατία που επικρατεί στο κέντρο της πόλης, και επέκρινε τον Δήμαρχο για την συμφωνία του στην αστυνομική επέμβαση στον πεζόδρομο της Ικτίνου.
Η Ρ. Καλφακάκου τόνισε ότι οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι πρέπει να προστατεύονται και όχι να περιορίζονται με αστυνομικές εκκαθαρίσεις.
Να κατέβουν τα πορτραίτα των καταδικασμένων και διορισμένων Δημάρχων
Η «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» στήριξε την πρόταση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτη Αβραμόπουλου, να κατέβουν από το φουαγιέ της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου τα πορτραίτα των διορισμένων Δημάρχων της δικτατορίας, των κατοχικών δυνάμεων ή καταδικασμένων τελεσίδικα για αδικήματα σχετιζόμενα με την διαχείριση δημοσίου χρήματος.
Μόνο ως περίεργη και αλλοπρόσαλλη μπορεί να χαρακτηριστεί η στάση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη για το θέμα, ο οποίος ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα, στηριζόμενος στην αντίδραση της παράταξης του Σ. Καλαφάτη.
Υπενθυμίζεται ότι η δημοτική κίνηση «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» είχε πραγματοποιήσει συμβολική διαμαρτυρία κατεβάζοντας τα πορτραίτα των διορισμένων Δημάρχων, κατά την προεκλογική περίοδο τον Μάιο του 2014.
Πρόσβαση στο παράκτιο μέτωπο της πόλης για όλους τους πολίτες
Η Ρ. Καλφακάκου πληροφόρησε το συμβούλιο για την συνεργασία με την Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς στην επεξεργασία ολοκληρωμένης πρότασης για το παράκτιο μέτωπο και την κοινή ημερίδα που θα διοργανώσουν οι δύο δημοτικές κινήσεις.
Πάγια θέση και διεκδίκηση της «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» η ελεύθερη και απροσπέλαστη πρόσβαση στο παράκτιο μέτωπο σε όλους τους πολίτες.
Νίκη της δημοκρατίας η επαναλειτουργία της ΕΡΤ
Η επαναλειτουργία της ΕΡΤ αποτελεί νίκη της δημοκρατίας και του κινήματος, καθώς μετά από πολλούς μήνες ο αγώνες της κοινωνίας για ακηδεμόνευτη δημόσια ραδιοτηλεόραση δικαιώνεται.
Ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Σαμανίδης χαιρέτησε την επαναλειτουργία του δημόσιου φορέα, ενώ τόνισε ότι στην Θεσσαλονίκη η ΕΡΤ δεν έπαυσε να λειτουργεί ποτέ, καθώς οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3 κράτησαν ανοιχτή τη φωνή της για δύο ολόκληρα χρόνια. Ο κ. Σαμανίδης ευχήθηκε στους εργαζόμενους της ΕΡΤ3 καλή συνέχεια στον καθημερινό τους αγώνα.
Ο Δήμος δεν ελέγχει τις εταιρείες που συνεργάζεται
Οι υπηρεσίες του Δήμου δεν κάνουν τον στοιχειώδη έλεγχο για το ποιες εταιρείες συμμετέχουν στους διαγωνισμούς και το τι ιστορικό έχουν.
Όπως ανέφερε από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου ο Γ. Αβαρλής έχει διαπιστωθεί ότι οι υπηρεσίες του Δήμου εισηγούνται ο Δήμος να συνεργαστεί με εταιρείες που είτε τους έχει αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας, είτε τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα από τις ελεγκτικές υπηρεσίες.
Πρόκειται για ένα θέμα διαφάνειας, αλλά και δημόσιας υγείας, καθώς πολλές φορές οι διαγωνισμοί αφορούν εταιρείες τροφίμων, στις οποίες έχουν επιβληθεί πρόστιμα από τον ΕΦΕΤ.
Να μην μείνει στο δρόμο το Διεπιστημονικό Δίκτυο Ειδικής & Διαπολιτισμικής Αγωγής Include
Να μην μείνει στον δρόμο το Διεπιστημονικό Δίκτυο Ειδικής & Διαπολιτισμικής Αγωγής Include ζήτησε ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Σαμανίδης, μετά την παρέμβαση καθηγητών και γονέων της δομής στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο κ. Σαμανίδης ζήτησε από την διοίκηση του Δήμου να συνεχίζει να φιλοξενείται αυτή η σημαντική δομή στο παλιό 1ο Σχολείο Τριανδρίας, και να στηριχθούν οι πάγιες ανάγκες της, καθώς αποτελεί μια νησίδα φροντίδας και κοινωνικής προσφοράς για τα μικρά παιδιά που φιλοξενεί.