in

Κραυγή για ελευθερία μέσα από τα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη

Κραυγή για ελευθερία μέσα από τα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη

Τον έντονο προβληματισμό τους για τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών που βρίσκονται στα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη εξέφρασαν σε συνάντηση που είχαν με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Αλλοδαπών κ. Ιωάννη Φραγκίσκο αντιπροσωπεία του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τις βουλευτές Βασιλική Κατριβάνου και Ιωάννα Γαϊτάνη, κλιμάκιο του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου Αθήνας όπως και η κ. Ιωάννα Κούρτοβικ εκ μέρους του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα.

Στα πλαίσια της επίσκεψης τους στο χώρο των κρατητηρίων, τα μέλη των κοινωνικών φορέων διαπίστωσαν ποικίλα ζητήματα να εκρεμμούν καθώς σύμφωνα με τα όσα τους μετέφεραν οι φυλακισμένοι αλλά και με τα όσα κατάφεραν να δουν ιδίοις όμμασι, οι επικρατούσες συνθήκες δεν είναι αυτές που θα έπρεπε έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαμονή των κρατούμενων στο χώρο.

Στα πλαίσια της συνάντησης ο κ. Ιωάννης Φραγκίσκος τόνισε πως υπάρχει βούληση για την αντιμετώπιση όλων αυτών των ζητημάτων ενώ αναφέρθηκε ταυτόχρονα και στην προσπάθεια που γίνεται έτσι ώστε όσοι χρήζουν αποφυλάκισης να απελευθερωθούν το συντομότερο σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από το νόμο.

«Αμέσως και απεγνωσμενα ψάχνουμε κοινωνικούς φορείς και δομές να στηρίξουν αυτούς τους ανθρώπους» δήλωσε ο ίδιος ενώ ταυτόχρονα έθεσε θέμα αρμοδιοτήτων και κενού του νομικού πλαισίου όσον αφορά την υλοποίηση κάποιων εκ των αιτημάτων που δέχτηκε.

«Στα πλαίσια της υλοποίησης της νέας φιλοσοφίας διαχείρησης των μεταναστευτικών ροών η υπηρεσία εδώ και μια βδομάδα έχει ξεκινήσει σταδιακά την απελευθέρωση τριάντα ατόμων από την Αμυγδαλέζα καθημερινά, από σήμερα έχει αρχίσει η απελευθέρωση και γυναικών από το Ελληνικό και από Δευτέρα θα ξεκινήσει η απελευθέρωση ατόμων από την Πέτρου Ράλλη σε ομάδες των 15 ατόμων» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Φραγκίσκος ενώ όπως επεσήμανε «αποτελεί στόχο μας το να βγουν οι άνθρωποι με ασφάλεια κοινωνικού και ιατρικού περιεχομένου και να επανενταχτούν στην κοινωνία».

Η εικόνα μέσα στα κρατητήρια

Κατσαρίδες στους τοίχους, τουαλέτες που μυρίζουν από χιλιόμετρα και πρόσωπα που ζητούν την ελευθερία τους ήταν μερικά από τα συνθετικά στοιχεία της εικόνας που αντίκρυσαμε με την είσοδο μας μέσα στα κρατητήρια.
Συνολικά 182 άτομα κρατούνται αυτή τη στιγμή στο τμήμα αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη και ανάμεσα τους άνθρωποι με σημαντικά προβλήματα υγείας ακόμα και ψυχιατρικά, οροθετικοί καθώς και άτομα τα οποία δηλώνουν ανήλικα. Πολλοί από αυτούς με τα χαρτιά τους στο χέρι ή φωτογραφίες αγαπημένων προσώπων. Όλοι τους με ένα «γιατί» στο πρόσωπο που δε δίσταζαν να το ρωτήσουν, αφού όπως λέγανε κανείς δεν τους ενημερώνει τόσο για τους λόγους κράτησης τους όσο και για το πόσο θα διαρκέσει αυτή.

Όσον αφορά τις συνθήκες διαβώσης, οι ίδιοι οι κρατούμενοι από την πλευρά τους, μεταξύ άλλων, έκαναν λόγο για αδυναμία πρόσβασης στις τουαλέτες σε συνεχόμενο ωράριο, έλλειψη φαρμάκων  ενώ όπως τόνισαν επίσης το νερό που καταναλώνουν προέρχεται από τις βρύσες στις τουαλέτες της φυλακής. Ταυτόχρονα κατήγγειλαν  πως οι επικλήσεις τους για κουβέρτες και άλλα είδη δεν εισακούονται παρά το γεγονός πως υπάρχει περίσσευμα στην ιματιοθήκη, ενώ την ίδια στιγμή βιώνουν καθημερινά προβλήματα λόγω κοριών που υπάρχουν στο χώρο.

«Καθαρίζουμε εμείς οι ίδιοι» ανέφεραν μεταξύ άλλων οι φυλακισμένοι , σχολιάζοντας πως η αρμόδια εταιρεία καθαρισμού απλώς αρκείται στο να μαζεύει τα σκουπίδια. Ακόμα πιο δραματική ήταν η έκκληση για φάρμακα κρατουμένων που βρίσκονταν σε μια από τις πτέρυγες , οι οποίοι όπως κατήγγειλαν πλήρωσαν οι ίδιοι για την φαρμακευτική αγωγή συγκρατούμενου τους ο οποίος παραμένει αν και ασθενής στον ίδιο χώρο μαζι τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως αιτούμενοι την μαζική αποφυλάκιση τους, οι κρατούμενοι ήδη είχαν προχωρήσει σε αποχή από το συσσίτιο εδώ και δύο μέρες. Μετά από τις διαβεβαιώσεις που τους έδωσαν για το ότι πρόκειται να αποφυλακιστούν κατά ομάδες μέσα στο επόμενο διάστημα, αφότου εξεταστούν από γιατρούς, τα μέλη του κλιμακίου ζήτησαν την αναστολή της αποχής ενώ στα σχόλια των κρατουμένων για την ποιότητα του φαγητού , ανέφεραν πως γνωρίζουν πως η κατάσταση δεν είναι και η πιο ιδανική αλλά θα πρέπει να τραφούν.

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης , όσον αφορά τη διαδικασία που ορίζει ο νόμος , οι μετανάστες που θα αποφυλακιστούν θα πρέπει να δίνουν το παρόν ανά τρίμηνο στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα ενώ θα φέρουν μαζί τους έγγραφα τα οποία θα τους δίνουν παράταση διαμονης στη χώρα αρχικά για 6 μήνες και έπειτα ακόμα ένα εξάμηνο ενώ μετά από αυτό το χρονικό διάστημα εάν δεν τους έχει δοθεί άσυλο , τότε θα απελασόνται από τη χώρα.

Από την πλευρά τους τα μέλη του κλιμακίου επεσήμαναν  την ανάγκη να γίνει κατανοητή η διαδικασία που θα ακολουθηθεί απο τους μετανάστες έτσι ώστε να μην έχουν το φόβο να πάνε στην αστυνομία για να πάρουν τα απαραίτητα έγγραφα.

Η τελευταία φωνή των κρατουμένων πριν φύγουμε από το χώρο ήταν η λέξη «Ελευθερία» σε πολλές γλώσσες, μαζί με την παράκληση στα μέλη του κλιμακίου να μην τους απογοητεύσουν.

Μέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται να πραγματοποιηθούν επισκέψεις και σε άλλους χώρους κράτησης ενώ ήδη γιατροί έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για να στηρίξουν αυτούς τους ανθρώπους.

Κείμενο: ΛΗΔΑ ΣΙΣΚΟΥ
Φωτορεπορτάζ:  ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΩΡΟΣ –  ΛΗΔΑ ΣΙΣΚΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εκτεθειμένος ανεπανόρθωτα ο Μπουτάρης μετά το σκάνδαλο Καπόν

Καθαρό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα δείχνουν 2 νέες δημοσκοπήσεις