in

Σκάνδαλο 9 εκατ. ευρώ με ΜΚΟ

Σκάνδαλο 9 εκατ. ευρώ με ΜΚΟ

Μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) με αντικείμενο την αποναρκοθέτηση περιοχών ζημίωσε το Δημόσιο κατά 9 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούμενη παράνομα από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών από το 2000 έως το 2004. 

Για την υπόθεση ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του προέδρου της ΜΚΟ (ο οποίος είναι ήδη προφυλακισμένος), της συζύγου του, ενός τέως δημοσίου υπαλλήλου, τριών εν ενεργεία διπλωματικών υπαλλήλων και τριών (3) συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων, που την επίμαχη χρονική περίοδο υπηρετούσαν στην ΥΔΑΣ, στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου και Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους αφορά κακουργηματική απάτη. Για να ριχτεί φως στην υπόθεση χρειάστηκε 20μηνη έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας με εντολή που έδωσε στην Αστυνομία η Εισαγγελία.

Η χρηματοδότηση αφορούσε την πραγματοποίηση οκτώ προγραμμάτων αποναρκοθέτησης στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, στο Λίβανο και στο Ιράκ, ύστερα από την υπογραφή συμβάσεων πραγματοποίησης προγραμμάτων αναπτυξιακής συνεργασίας.

Στην πραγματικότητα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα 9 εκατ. παράνομα, καθώς σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο μόνο σε περιπτώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας προβλέπεται χρηματοδότηση που να καλύπτει το 100% του προγράμματος.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις σχετικές συμβάσεις προγραμμάτων αναπτυξιακής συνεργασίας, το ποσό θα κάλυπτε το 75% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος, ενώ το υπόλοιπο 25% θα έπρεπε να προέρχεται από συμμετοχή της ΜΚΟ, τουλάχιστον 15% ως ίδια συνεισφορά σε είδος ή σε χρήμα και από τρίτες πηγές, όπως χορηγίες και δωρεές.

Για να συγκαλυφθεί η ελλειμματική συμμετοχή της ΜΚΟ, επινοήθηκε τέχνασμα εικονικών δωρεών. Ειδικότερα οι αλλοδαποί εργαζόμενοι στα προγράμματα αποναρκοθέτησης, όπως για παράδειγμα ναρκαλιευτές, φέρονταν να επέστρεφαν στη ΜΚΟ υπό τη μορφή δωρεάς το 20% – 30% των φερόμενων αποδοχών τους, τις οποίες η Οργάνωση δεν καταχωρούσε, ως όφειλε, στα σχετικά βιβλία που τηρούσε, αλλά αντίθετα τα παρουσίαζε ως ίδια συμμετοχή της, εξασφαλίζοντας έτσι περαιτέρω χρηματοδότηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Έφεση στην αθωωτική απόφαση για συμμετοχή στην ΣΦΠ άσκησε ο Εισαγγελέας για τον Τ. Θεοφίλου

Τσικνοπέμπτη με την Ενωτική Ριζοσπαστική Κίνηση Ενεργών Πολιτών Κορδελιού Ευόσμου