in ,

Παγκόσμια Ημέρα Αστέγων: Ολοένα και μεγαλύτερης ηλικίας οι «αόρατοι» συμπολίτες μας

Πηγή φωτογραφίας: ΑΡΣΙΣ

Ολοένα και μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους που αναγκάζονται να διαβιούν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης εντοπίζει πλέον η streetwork ομάδα της Οργάνωσης ΑΡΣΙΣ.

Όπως σημειώνει η ΑΡΣΙΣ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αστέγων, πρόκειται κυρίως για άντρες, ελληνικής καταγωγής, που κατά βάση αντιμετωπίζουν και προβλήματα ψυχικής υγείας, άρα η αντιμετώπισή τους προϋποθέτει διεπιστημονική προσέγγιση και ανάλογες δομές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Οργάνωσης:

Η 10η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αστέγων και η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων υπενθυμίζει την ανάγκη αντιμετώπισης της αστεγίας, του κατεξοχήν φαινομένου κοινωνικού αποκλεισμού.

Στη Θεσσαλονίκη οι Ομάδες Εργασίας στο Δρόμο (Streetwork) της ΑΡΣΙΣ εντοπίζουν ανθρώπους ολοένα και μεγαλύτερης ηλικίας, που αναγκάζονται να διαβιούν στο δρόμο.
Πρόκειται κυρίως για άντρες, ελληνικής καταγωγής, που κατά βάση αντιμετωπίζουν και προβλήματα ψυχικής υγείας, άρα η αντιμετώπισή τους προϋποθέτει διεπιστημονική προσέγγιση και ανάλογες δομές.

Από τον Μάρτιο του 2022 η ΑΡΣΙΣ υλοποιεί το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους Άστεγους» υποστηρίζοντας κοινωνικά ευάλωτες οικογένειες και άτομα σε συνολικά 45 διαμερίσματα στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων τα είκοσι στον δήμο Θεσσαλονίκης και τα εικοσιπέντε στους δήμους «Παύλου Μελά», Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Κορδελιού – Εύοσμου.

Η επιτυχής υλοποίηση του προγράμματος και οι ανάγκες που καλύπτει οδήγησαν στον σχεδιασμό της πρότασης για την επέκτασή του, τόσο στο Πολεοδομικό Συγκρότημα όσο και στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Κιλκίς, σε συνεργασία με τους δήμους Καλαμαριάς, Νεάπολης – Συκεών, Θερμαϊκού, Λαγκαδά και Παιονίας.

Το πρόγραμμα, η ανανέωση του οποίου αναμένεται στις αρχές του 2025, προβλέπει την επιδότηση ενοικίου για διάστημα έως 24 μήνες, την κάλυψη βασικών δαπανών για οικοσκευή και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, καθώς και την επιδότηση εργασίας για διάστημα έως και 12 μήνες.
Παράλληλα, παρέχεται ψυχοκοινωνική στήριξη στους ωφελούμενους με στόχο την ομαλή επανένταξή τους στον κοινωνικό ιστό.

Το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασίας για τους Αστέγους» υλοποιείται με Αρχή Διαχείρισης την Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, καθώς και τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απεργούν για αυξήσεις στους μισθούς οι διανομείς της Θεσσαλονίκης

Καταστολή στη διαμαρτυρία φοιτητών για την πτώση ασανσέρ στις εστίες του ΑΠΘ