in ,

Αστυνομική παρέμβαση στην πλατεία Τερψιθέας καταγγέλλει η Πόλη Ανάποδα

«Ο δημόσιος χώρος ανήκει στην κοινότητα και στη γειτονιά!»

Την απαράδεκτη και αδικαιολόγητη αστυνομική παρέμβαση που σημειώθηκε την Πέμπτη στην πλατεία Τερψιθέας στην Άνω Πόλη καταγγέλλει η δημοτική παράταξη Πόλη Ανάποδα. Όπως αναφέρει στην καταγγελία της, η πλατεία αυτή αποτελεί ένα ζωτικό χώρο συνάντησης και κοινωνικοποίησης για την κοινότητα, αφού καθημερινά συγκεντρώνονται εκεί δεκάδες παιδιά και ενήλικες για να παίξουν, να συζητήσουν και να συμμετάσχουν σε ποικίλες εκδηλώσεις.

«Χθες, Πέμπτη 20/6, είχε προγραμματιστεί η προβολή μιας ταινίας ακολουθούμενη από συζήτηση σχετικά με τον εξευγενισμό των γειτονιών και τις επιπτώσεις του στους κατοίκους. Λίγες ώρες πριν την έναρξη της εκδήλωσης, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έκαναν την εμφάνισή τους στην πλατεία, προκαλώντας αναστάτωση και ανησυχία σε όλους τους παρευρισκόμενους, συμπεριλαμβανομένων και πολλών οικογενειών με μικρά παιδιά.

Η παρουσία ένοπλων αστυνομικών με μηχανές εντός του πάρκου, σε ώρες κατά τις οποίες ο χώρος ήταν γεμάτος από παιδιά, ήταν ιδιαίτερα ανησυχητική και επικίνδυνη. Επικαλούμενοι την έλλειψη άδειας για την προβολή της ταινίας, οι αστυνομικοί δημιούργησαν ένα κλίμα έντασης και απειλών που διήρκησε για τέσσερις ώρες. Ως αποτέλεσμα προβλήθηκε αναγκαστικά διαφορετική ταινία από αυτή που είχε προγραμματιστεί ώστε να είναι της αρεσκείας της αστυνομίας και η προγραμματισμένη συζήτηση δεν πραγματοποιήθηκε» τονίζει η δημοτική παράταξη επισημαίνοντας ότι η κοινότητα της πλατείας Τερψιθέας έχει αποδείξει διαχρονικά την ικανότητά της να διοργανώνει επιτυχημένα και ασφαλή γεγονότα καθώς και ότι ο δημόσιος χώρος πρέπει να διαφυλάσσεται από τέτοιες πρακτικές περιορισμού και ελέγχου που δεν εξυπηρετούν το κοινό συμφέρον.

Η Πόλη Ανάποδα καλεί τη δημοτική αρχή να προστατεύσει τα δικαιώματα των κατοίκων στην ελεύθερη χρήση των δημόσιων χώρων και να αποτρέψει μελλοντικές παρεμβάσεις που υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή και την ασφάλεια της κοινότητας. «Ο δημόσιος χώρος ανήκει στους κατοίκους και η κοινότητα θα συνεχίσει να τον υπερασπίζεται με όλες τις δυνάμεις» καταλήγει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΠΘ: Στρατηγικός σχεδιασμός με εργολαβία σε μεγάλη εταιρεία συμβούλων

Ημέρες Αντίρρησης στο Θέατρο Αυλαία στις 29 και 30 Ιουνίου