in ,

24ωρη απεργία ΓΣΕΕ: Στους δρόμους εργαζόμενοι-ες του ιδιωτικού τομέα ενάντια στην ακρίβεια

Με βασικό μήνυμα «η ακρίβεια στο Θεό, οι μισθοί στα τάρταρα» εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, άνεργοι, συνταξιούχοι και νέοι απεργούν σήμερα ενώ συνδικάτα και σωματεία θα βγουν στο δρόμο και στη Θεσσαλονίκη διεκδικώντας αξιοπρεπείς μισθούς και προστασία του εισοδήματος από την ακρίβεια, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ

Στη Θεσσαλονίκη τρία είναι τα βασικά καλέσματα για τις πορείες: στο ΕΚΘ στις 10:30 που καλούν εκτός από το ΕΚΘ, συνδικάτα και σωματεία, κόμματα και οργανώσεις της αριστεράς απαιτώντας μεταξύ άλλων και ασφαλείς συνθήκες εργασίας καθώς και επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Κάλεσμα στην Καμάρα στις 10:30 απευθύνουν οργανώσεις της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου αλλά και σωματεία βάσης ενώ το ΠΑΜΕ καλεί την ίδια ώρα στο άγαλμα Βενιζέλου.

Όπως αναφέρει το ΕΚΘ «οι εργαζόμενοι ζητούν αυξήσεις μισθών, αυξήσεις που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καιρών ενώ διεκδικούν  πίσω τις συλλογικές μας συμβάσεις. «Η ακρίβεια, όπως λέει, μας πνίγει, είναι θηλιά στο λαιμό κάθε οικογένειας. Το κύμα ακρίβειας σαρώνει όλα τα εισοδήματα και εξανεμίζει την αγοραστική δύναμη εκατομμυρίων χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων. Η ελληνική κοινωνία βιώνει μια νέα περίοδο κρίσης αξιοπρεπούς διαβίωσης», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Τα αιτήματα της απεργίας

Το ΕΚΘ τονίζει ότι οι εργαζόμενοι απαιτούν:

– Αύξηση μισθών, πέραν του κατώτατου μισθού, για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων νοικοκυριών.

– Άμεσα επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες και αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου (επέκταση συλλογικών συμβάσεων, συρροή, μετενέργεια κλπ.).

– Αυστηρό θεσμικό έλεγχο και διαφάνεια του τρόπου διαμόρφωσης του κόστους, των τιμών και των περιθωρίων κέρδους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα με την ουσιαστική ενίσχυση της επιτροπής ανταγωνισμού.

– Πάταξη της κερδοσκοπίας σε όλες τις επιχειρήσεις βασικών κλάδων παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών διατροφής και έκτακτη φορολογία επί των κερδών αλυσίδων super market και επιχειρήσεων ενέργειας και μεταφορών και τραπεζών.

Μεγάλη η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων

Το ζήτημα της εργασιακής ασφάλειας τίθεται από το σύνολο των σωματείων καθώς καταγράφεται δραματική αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.

Σύμφωνα μάλιστα με την  Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Ο.Σ.Ε.Τ.Ε.Ε.) το δράμα στους εργασιακούς χώρους στην Ελλάδα παραμένει αμείωτο, κάτι που επιβεβαιώνει και η έγκυρη και διαρκής επιστημονική έρευνα της Ομοσπονδίας, καθώς μόνο το διάστημα των τελευταίων 23 ημερών,από τις 20 Μαρτίου έως σήμερα 12 Απριλίου, 12 εργαζόμενοι σκοτώθηκαν στους χώρους εργασίας, φτάνοντας τους 31 νεκρούς από την αρχή της χρονιάς για το 2024, με 60 σοβαρά τραυματίες.

Στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ-Ο ΟΑΣΘ προσέφυγε κατά της απεργίας

Τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ την Τετάρτη 17 Απριλίου, ανακοίνωσαν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ. Η εξυπηρέτηση των πολιτών θα γίνεται μόνο από 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Η κινητοποίηση θα αρχίσει από την έναρξη της πρωινής βάρδιας, τα ξημερώματα της Τετάρτης, και θα διαρκέσει μέχρι τη λήξη   της   νυχτερινής   βάρδιας. Κανονικά θα εκτελεστούν τα δρομολόγια των ειδικά διασκευασμένων οχημάτων εξυπηρέτησης των Ατόμων με Αναπηρίες, καθώς και η νυχτερινή γραμμή Ν1 που εκτελεί το δρομολόγιο ΚΤΕΛ – Αεροδρόμιο Νυχτερινό”, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΟΑΣΘ.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλει η ΓΣΕΕ η Διοίκηση του ΟΑΣΘ προσέφυγε κατά της σημερινής απεργίας ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική.

Η ΓΣΕΕ απαιτεί την απόσυρση αυτής της προκλητικής για το σύνολο των αγωνιζόμενων εργαζομένων της χώρας αγωγής, «που επί της ουσίας στρέφεται κατά όλων εκείνων που δίνουν καθημερινή μάχη για την επιβίωσή τους».

Επιπλέον τονίζει ότι «τα ερωτήματα για τη συγκεκριμένη κίνηση είναι πολλά τα οποία επιβάλλεται να απαντηθούν πολιτικά, όπως πολιτικά πρέπει να αναληφθεί και η ευθύνη για αυτή την πρωτοφανή και απαράδεκτη ενέργεια της Διοίκησης του ΟΑΣΘ».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των οδηγών φορτηγών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι οδηγοί φορτηγών. Από τις 11:00 έως τις 13:00 αναμένεται να συγκεντρωθούν στη συμβολή της οδού Βούλγαρη με τη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή καθώς και στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, στο ύψος του παλαιού σταθμού, διαμαρτυρόμενοι για τις φορτοεκφορτώσεις αλλά και την κυκλοφορία στον περιφερειακό.

Απεργεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών

Η Hellenic Train ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι, λόγω της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (Π.Ο.Σ.),  στην απεργία, την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, θα υπάρξουν αναστολές και τροποποιήσεις στα δρομολόγια σε όλο το δίκτυο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού. Ωστόσο θα πραγματοποιήθουν κάποια ω δρομολόγια με προσωπικό ασφαλείας. Μεταξύ άλλων θα πραγματοποιηθούν: Στο τμήμα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα: 52,53,56 και 57. Στο τμήμα Λάρισα – Θεσσαλονίκη – Λάρισας: 1591,1592,2593,2594,1597 και 1598.

Να σημειωθεί ότι η ΑΔΕΔΥ δε συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία και έχει κηρύξει απεργία για τις 21 Μάη ενάντια στην ακρίβεια και στην οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων.

Στάσεις εργασίας από Συλλόγους Εκπαιδευτικών

Κόντρα στην άρνηση των παρατάξεων της πλειοψηφίας στο Δ.Σ. της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΔΙΚΤΥΟ) να μην κηρύξουν απεργία στις 17 του Απρίλη (παρά τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων) Σύλλογοι Εκπαιδευτικών και Εκπαιδευτικά σωματεία κηρύσσουν στάσεις εργασίας για να παραστούν στη συγκέντρωση και την πορεία στις 11π.μ., στην ΚΑΜΑΡΑ.

Οι συλλογικότητες και οι οργανώσεις υπενθυμίζουν ότι το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση κάνει έναν απίστευτο «αγώνα δρόμου» για να διαλύσει οτιδήποτε Δημόσιο και Δωρεάν έχει κατακτηθεί με σκληρούς αγώνες, χειροτερεύοντας ακόμη περισσότερο την ήδη αφόρητη καθημερινότητά μας. Με το νομοσχέδιο Πιερρακάκη, διαλύουν τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία, για να μη μπορούν να σπουδάζουν τα παιδιά μας, κάνοντας την εκπαίδευση εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους. Στην Υγεία, επιβάλλει τα απογευματινά χειρουργεία, ανοίγει διάπλατα την πόρτα του ΕΣΥ στους ιδιώτες γιατρούς και μετατρέπει τους γιατρούς του ΕΣΥ σε ιδιώτες.

Ψίχουλα η αύξηση του κατώτατου μισθού

Όλα τα σωματεία χαρακτηρίζουν την ανακοινωμένη αύξηση του κατώτατου μισθού ψίχουλα καθώς είναι βίωμα σε όλους τους εργαζόμενους ότι στα σουπερμάρκετ κάνουν πάρτι με τις τιμές ενώ η αισχροκέρδεια καλπάζει και στην ενέργεια. Αποτέλεσμα αυτών είναι ο μισθός φτάνει μέχρι τις 20 του μήνα, ενώ οι εργαζόμενοι γυρίζουν από τη δουλειά εξοντωμένοι από την εντατικοποίηση των εργοδοτών.

Απεργιακές κινητοποιήσεων εν μέσω απολύσεων

Η απεργία γίνεται εν μέσω εργοδοτικών απολύσεων και απειλών σε πολλούς χώρους εργασίας. Όπως καταγγέλλουν τα σωματεία εταιρείες και εθνικά κέντρα που εργάζονται πάνω σε software και τεχνολογίες προχωρούν σε απολύσεις (όπως προσφάτως στο ΕΚΕΤΑ και την Task Us) ενώ η αμισθί και επισφαλής εργασία σε πεδία όπως η έρευνα, η εργοδοτική αυθαιρεσία, τα εργατικά ατυχήματα είναι μερικές από τις εκφάνσεις της σύγχρονης «κανονικότητας» που εξαθλιώνει την κοινωνική και ταξική βάση. Για τα σωματεία και τα συνδικάτα  μπροστά σε αυτήν τη δύσκολη συνθήκη που διαμορφώνεται ο δρόμος είναι η οργάνωση και ο συλλογικός αγώνας των από τα κάτω.

Κριτική από σωματεία για τη στάση της ΓΣΕΕ

Να αναφέρουμε τέλος ότι από πλήθος σωματείων γίνεται κριτική στο γεγονός ότι η ΓΣΕΕ δεν κήρυξε απεργία στις 28/2 καθώς και ότι δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, ακόμη και όταν μετρούσαμε τα θύματα της κρατικής δολοφονίας στα Τέμπη, ενώ σημειώνεται ότι ο ρόλος της είναι ανασταλτικός και υπονομευτικός για τους αγώνες του εργατικού κινήματος. Ξεκαθαρίζεται, ωστόσο, ότι όλα αυτά δεν αρκούν «για να μας κάνουν να αδιαφορήσουμε μπροστά σε μια γενική απεργία που προκηρύχτηκε με αφορμή την ακρίβεια και την γενικότερη αύξηση του κόστους ζωής, καθώς και την όλο και πιο ραγδαία υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου τεράστιας μερίδας της κοινωνικής βάσης».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Την απόλυση εργαζόμενης στο Κέντρο Διημέρευσης ΑμεΑ καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή Κεντρικής Μακεδονίας

Η πραγματική έκταση που θα υλοτομηθεί στο Σέιχ-Σου εξαιτίας του Fly Over είναι 187.000 τμ