in ,

15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: 285 εκδότες, πλήθος συγγραφέων και 500 εκδηλώσεις

15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: 285 εκδότες, πλήθος συγγραφέων και 500 εκδηλώσεις

Έτοιμη να «ταξιδέψει» το αναγνωστικό κοινό στον μαγικό κόσμο του βιβλίου είναι η 15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), η μεγάλη γιορτή του πολιτισμού που θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 6 Μαΐου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της πόλης. Με 285 εκδότες από την Ελλάδα και 22 ξένα κράτη, περί τις 500 εκδηλώσεις, πλήθος συγγραφέων, Ελλήνων και ξένων, τιμώμενες χώρες αυτές της Γαλλοφωνίας και κεντρικό θέμα τη «Δημοκρατία στον 21ο αιώνα», η ΔΕΒΘ ανοίγει τις πύλες της στις 3 Μαΐου και φιλοδοξεί κατά τη διάρκεια της τετραήμερης διοργάνωσής της να «παρασύρει» τους Θεσσαλονικείς και όχι μόνο.

Η 15η ΔΕΒΘ διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo, τον δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Για τέσσερις ημέρες η Θεσσαλονίκη θα είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για εκδότες, συγγραφείς, επαγγελματίες του κλάδου, αλλά και για το αναγνωστικό κοινό που αναμένεται να επισκεφθεί τα Περίπτερα 13, 14 και 15.

Στο πλαίσιο της τιμώμενης Γαλλοφωνίας θα παρευρεθούν πάνω από 30 Γαλλόφωνοι συγγραφείς, ενώ στο ειδικά σχεδιασμένο περίπτερο των 350 τ.μ. γαλλικοί εκδοτικοί οίκοι θα παρουσιάσουν την ποικιλομορφία του γραπτού λόγου στη γαλλική γλώσσα.

Η έκθεση έχει τρεις βασικούς θεματικούς άξονες: Λογοτεχνία και Μνήμη, Η προσφυγική εμπειρία, Βιβλίο και Performance, ενώ το πρόγραμμα εκδηλώσεων της περιλαμβάνει πολυάριθμες ανοιχτές συζητήσεις, παρουσιάσεις νέων εκδόσεων και δημιουργών, ειδικό αφιέρωμα στην αστυνομική λογοτεχνία με τη συμμετοχή διακεκριμένων ξένων συγγραφέων, συναντήσεις μεταξύ των επαγγελματιών του βιβλίου, θεματικές εκθέσεις και προβολές, και βέβαια, το 5ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το 3ο Φεστιβάλ Μετάφρασης και ποικίλες δράσεις στην Παιδική και Εφηβική Γωνιά, που φέτος θα έχει το δικό της ξεχωριστό περίπτερο και θα φιλοξενήσει 108 εκδηλώσεις με 158 δημιουργούς.

Στη διάρκεια των τεσσάρων ημερών της 15ης ΔΕΒΘ θα δώσουν το «παρών» δεκάδες Έλληνες και ξένοι λογοτέχνες, κριτικοί, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας -ιστορικοί, πολιτικοί επιστήμονες, κοινωνιολόγοι, ανθρωπολόγοι, φιλόσοφοι- μεταφραστές, εικαστικοί, εικονογράφοι, δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι των ξένων κοινοτήτων στην Ελλάδα, μετανάστες και πρόσφυγες, εκδότες και εξειδικευμένοι επαγγελματίες από τον χώρο των εκδόσεων και του βιβλίου, σε σχεδόν 500 εκδηλώσεις- παρουσιάσεις βιβλίων, ημερίδες και στρογγυλά τραπέζια, λογοτεχνικές συναντήσεις, εργαστήρια και ομιλίες, επαγγελματικές συναντήσεις, προβολές ταινιών και εικαστικά δρώμενα.

Επίσης η ΔΕΒΘ θα συστήσει στο κοινό μια πλειάδα συγγραφέων, όπως ο Σουηδός Arne Dahl (λογ. ψευδώνυμο του Γιαν Άρναλντ), διακεκριμένος συγγραφέας στον χώρο του σκανδιναβικού κοινωνικού-αστυνομικού μυθιστορήματος, ο Γερμανός δημοσιογράφος (Suddeutsche Zeitung) και βραβευμένος συγγραφέας Joachim Kappner, οι Γάλλοι Jean-Bernard Pouy, Caryl Férey και Dominique Manotti, που θα μιλήσουν για το έργο τους, αλλά και για τη μεγάλη άνθιση του νέου γαλλικού νουάρ και τη θέση του στη διεθνή σκηνή, σε ένα μίνι Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας, ο διεθνώς αναγνωρισμένος Καναδός Denis Theriault, αλλά και οι Maxime Raymond, Alissa York, Bock Shari Lapena, προσκεκλημένοι του Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Τορόντο, οι Κροάτες Ivan Sršen, Ivan Zrinušić, Marko Pogačar, Neven Vulić, oι Σέρβοι Dragan Velikic και Darko Tuševljaković, η Ισραηλινή Dorit Rabinyan, η Uxue Alberdi από τη Χώρα των Βάσκων, κ.ά.

Δυναμικό «παρών» στην έκθεση θα δώσει το Bureau International de l’ édition francaise, ενεργή συμμετοχή θα έχει η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, μέσω της παρουσίασης της διεθνούς πλατφόρμας EMMA, ενώ την παρουσία τους θα κάνουν αισθητή η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου και η Έκθεση Παιδικού Βιβλίου στην Μπολόνια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

7η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ο Αλέξης Μπένος απαντά στις συκοφαντίες του προέδρου των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ