in ,

Reclaim Modiano!-«Η Πόλη Ανάποδα» την Τσικνοπέμπτη

Reclaim Modiano!-«Η Πόλη Ανάποδα» την Τσικνοπέμπτη

Με σύνθημα «Να επιστρέψει η Μοδιάνο στο λαό!» το δημοτικό σχήμα «Η πόλη ανάποδα» γιόρτασε την Τσικνοπέμπτη με μουσικά όργανα, μεζέδες και ποτά καλώντας τον κόσμο να επανοικειοποιηθεί τη Στοά Μοδιάνο. Στο κάλεσμα του δημοτικού σχήματος ανταποκρίθηκε παρά το εξώδικο από τον ιδιοκτήτη της, πλήθος κόσμου που αντιδρά στο να μετατραπεί η Στοά σε mall. 

Ανήρτησαν πανό στην είσοδο της Στοάς στο οποίο αναγραφόταν «Reclaim Modiano» δίνοντας το στίγμα των δράσεων που έχουν ξεκινήσει για τους δημόσιους χώρους στην πόλη ενώ παράλληλα γιόρτασαν με διερχόμενους μουσικούς και άλλους πολίτες έξω από έναν χώρο που παραδοσιακά τα παλαίοτερα χρόνια αποτελούσε χώρο συνάντησης.

Να υπενθυμίσουμε ότι η «Πόλη Ανάποδα» στο εξώδικο που έστειλε ο κ. Φάις, ιδιοκτήτης πλέον της στοάς σε σχέση με τη σημερινή δράση στη στοά Μοδιάνο απάντησε: «Η γιορτή μας θα γίνει -εκεί που τη σχεδιάζουμε, στην είσοδο της Στοάς επί της Ερμού. Όλη αυτή η κινητοποίηση του κυρίου Φάις και των συνεργατών του στην κυβέρνηση και το Δήμο μας κάνουν να αναρωτιόμαστε αν μαζί με τη Στοά Μοδιάνο πουλήθηκε και το πεζοδρόμιο μπροστά από αυτήν! Ακόμα κι έτσι όμως, θα πρέπει να ξέρουν ότι θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους. Το Μοδιάνο -το ξαναλέμε- δεν ανήκει σε κανέναν κύριο Φάις: ανήκει στην ιστορία και το λαό αυτής της πόλης. Δεν θα το αφήσουμε να γίνει γκλαμουροταβέρνα για τουρίστες».

Η «Πόλη Ανάποδα» ενημέρωνε τον διερχόμενο κόσμο ότι πριν από λίγες ημέρες, στις 13 Φλεβάρη, δόθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού η έγκριση της μελέτης για την «ανάπλαση» της Στοάς Μοδιάνο από τον νέο της ιδιοκτήτη, την One Salonica και τον κύριο Σαμ Φάις. «Και μόνο το γεγονός ότι ένα «ιστορικό διατηρητέο μνημείο», όπως έχει αναγνωριστεί επίσημα η Στοά, έχει πια για ιδιοκτήτη του μια εταιρία που διαχειρίζεται εμπορικά κέντρα, είναι αρκετό για να μας στεναχωρεί» ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι για 92 χρόνια όμως, η Στοά Μοδιάνο δεν ήταν ένα mall ειδών διατροφής. Ήταν η καρδιά της λαϊκής Θεσσαλονίκης. Ήταν η ζωντανή ανάμνηση της πολυπολιτισμικής της ιστορίας και -κυρίως- της εβραϊκής κοινότητας».

Θέση του δημοτικού σχήματος είναι ότι η Στοά θα έπρεπε να διατηρηθεί ως αυτό που ήταν: «ως μια προσιτή, λαϊκή αγορά φρέσκων, ποιοτικών, τροφίμων και ταυτόχρονα ως ένας ανοιχτός, προσβάσιμος σε όλους, δημόσιος χώρος. Η αναγκαία συντήρηση ενός ιστορικού διατηρητέου μνημείου θα έπρεπε να γίνει με δημόσια επένδυση, η οποία άλλωστε θα αποσβενόταν εύκολα από τα νοίκια των 144 καταστημάτων, χωρίς βέβαια τα υπερκέρδη που ποντάρει ο κ. Φάις».

Δείτε την απάντηση της Πόλης Ανάποδα στο εξώδικο του κ. Φάις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εισαγγελική έρευνα για εκδίωξη ηλικιωμένου από γηροκομείο με εντολή Αμβρόσιου

Can you ever forgive me?