Πώς η μαφία οικοδόμησε την καταστροφή στην Ισκια

Πώς μπόρεσαν μόλις 4 Ρίχτερ να γκρεμίσουν τόσα σπίτια σε μια ηφαιστειογενή περιοχή με συχνές δονήσεις και με -υποτίθεται- αυστηρές αντισεισμικές προδιαγραφές δόμησης, όπως το νησάκι Ισκια, κοντά στη Νάπολη; Η απάντηση βρίσκεται φυσικά στις οικοδομικές κακοτεχνίες και την πανταχού παρούσα μαφία, που εκτός από τις «παραδοσιακές» δραστηριότητές της ελέγχει σε μεγάλο βαθμό και τον κατασκευαστικό κλάδο και καταφέρνει να παρακάμπτει κάθε νομικό εμπόδιο προκειμένου να πλουτίζουν τα μέλη της.

Γράφει ο Γιώργος Τσιάρας για την Εφημερίδα των Συντακτών 

«Στο νησί της Ισκια, ξεφύτρωναν καινούργια σπίτια μέσα σε λίγες εβδομάδες», δηλώνει στο μεταξύ o Τζουζέπε Ματζάρα, ο τοπικός υπεύθυνος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Legambiente.

«Σε όλο το νησί μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι υπάρχει μεγάλη οικοδομική δραστηριότητα, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι παράνομη», τόνισε ο Ματζάρα, σύμφωνα με τον οποίο «ήταν απόλυτα προβλέψιμο ότι ένας σεισμός θα μπορούσε να προκαλέσει σειρά καταρρεύσεων». 

Χτες, μετά από νέο μπαράζ επικριτικών δημοσιευμάτων, η Εισαγγελία της Νάπολης προανήγγειλε ουσιαστικά την έναρξη έρευνας για «πρόκληση καταστροφής εξ αμελείας» και «πολλαπλή ανθρωποκτονία εξ αμελείας»: «Πρόκειται για μια πολυσύνθετη περίπτωση και χρειάζεται επιπλέον διερεύνηση. Υπάρχει μεγάλο κοινωνικό κόστος, που είναι σαφές και σε αυτή την περίπτωση, το οποίο οφείλεται σε σοβαρά φαινόμενα όπως αυτό της παράνομης και αυθαίρετης δόμησης», δήλωσε στο ραδιόφωνο της RΑΙ o επικεφαλής της Εισαγγελίας της Νάπολης, Τζοβάνι Μελίλο. 

Σε ό,τι αφορά την προχθεσινή συγκλονιστική επιχείρηση διάσωσης τριών αδελφών, ηλικίας επτά μηνών, επτά και έντεκα ετών, στην Ισκια, ο Τσίρο Μάρμολο, το μεγαλύτερο από τα τρία αδέλφια, δήλωσε σε Ιταλό δημοσιογράφο«Την καταραμένη αυτή νύχτα είμαι βέβαιος ότι μας έσωσε το χέρι του Θεού. Ζούμε από θαύμα. Τώρα έμαθα πραγματικά να εκτιμώ την ζωή».

Το 11χρονο αγόρι, σύμφωνα με τους πυροσβέστες, έδειξε υποδειγματικό θάρρος στη διάρκεια της 17ωρης επιχείρησης απεγκλωβισμού από τα χαλάσματα του σπιτιού του.

Ο Τσίρο νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Νάπολης με κατάγματα στα πόδια, ενώ στον πρόχειρο καταυλισμό αστέγων που στήθηκε στην Ισκια παραμένουν περίπου 200 άτομα, από τα περίπου 2.600 που κοιμήθηκαν εκεί το πρώτο βράδυ μετά τον σεισμό.